Η Μια Μηλιά τίμησε τον Πολιούχο της Ευαγγελιστή Ιωάννη

Loading...


Πραγματοποιήθηκε, μέσα σε πνεύμα αγάπης και πνευματικής κατάνυξης, ο εορτασμός του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, πολιούχου των εκτοπισμένων της κοινότητας Μιας Μηλιάς.

Την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6:00 μ.μ., τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο προσωρινό οίκημα της Κοινότητας, όπου τοποθετήθηκε μικρό προκατασκευασμένο εκκλησάκι επ ΄ονόματι του Αγίου Ιωάννη. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και την μέριμνά του για όλη την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις τουρκοκρατούμενες ενορίες και κοινότητές μας.

Επισήμανε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι ο Μακαριώτατος θεωρεί ιερό έργο την επανίδρυση των 36 Ενοριακών Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, διότι και με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε του πρόσφυγες αδελφούς να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι κριτήριο τιμητικής τοποθέτησης των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών είναι η αγάπη τους προς την Εκκλησία , την Ενορία ή την κοινότητα τους και η καλή συνεργασία με όλους τους συγχωριανούς.

Εξάλλου ο Επίσκοπος Γρηγόριος, τόνισε ότι όλους τους πιστούς του θεωρούμε συνεργάτες και απαραίτητους συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο της σύναξης και τελετής των λατρευτικών μας εκδηλώσεων στην προσφυγιά μέχρι την ημέρα που ο Θεός θα μας αξιώσει να επιστρέψουμε και πάλι ελεύθεροι στους ναούς μας, στα σπίτια μας και στους τάφους των προγόνων μας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, στην ιστορική πορεία του Ευαγγελιστού Ιωάννου αρχικά ως μαθητής του Προδρόμου και κατόπιν τρία χρόνια κοντά στον Μέγα Διδάσκαλο, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αναδείχθηκε ως επιστήθιος μαθητής, ανέλαβε την Θεοτόκο την μητέρα του Κυρίου μας «εις τα ίδια», με υπόδειξη του Χριστού στον Γολγοθά. Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, μάς άφησε ως παρακαταθήκη 4 βιβλία της καινής Διαθήκης το 4ο Ευαγγέλιο, τρεις Καθολικές Επιστολές και την Αποκάλυψη, το 27ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Ο Άγιος Ιωάννης είναι ο μαθητής της αγάπης. Ιδιαίτερα αυτό γίνεται φανερό στις Καθολικές του Επιστολές.

Μάς καλεί ο Ιωάννης ο Θεολόγος να έχουμε αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Η πραγματική αγάπη προς τον άνθρωπο επιβεβαιώνεται από την αυθεντική αγάπη μας προς τον Θεό.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος, συνεχάρη όλους τους συντελεστές του εορτασμού, τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο, τους Συλλόγους και την Εκκλησιαστική Επιτροπή και όλους τους Μιαμηλιώτες για τη συνεργασία και την αγάπη τους για τον Άγιο Ιωάννη και την κοινότητα τους.

Ευχήθηκε του χρόνου να εορτάσουμε στην Μια Μηλιά ελεύθεροι στη γη που μάς γέννησε. Επιπρόσθετα, προέτρεψε όλους τους εορταστές να μεταλαμπαδεύουν την αγάπη και την νοσταλγία της πατρικής γης και στη νέα γενιά, τα παιδιά και εγγόνια τους.

Ακολούθησε μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και αποθανόντων Μιαμηλιωτών στην προσφυγιά. Επίσης έγινε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και μνημόνευση ζώντων και κεκοιμημένων δωρητών του παρεκκλησίου, του μνημείου Φονευθέντων και Αγνοουμένων και του οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαρίστησε όλους για την καλή συνεργασία. Ετικέτες