Η Εκκλησία της Κύπρου αφόρισε τον Πιτσιλίδη!

Loading...


Την ποινή του αφορισμού αποφάσισε και επιβάλλει στον θεολόγο και πρώην βουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη η Εκκλησία της Κύπρου για προ μηνών δηλώσεις του και την εν γένει συμπεριφορά του. Ο συγκεκριμένος μιλώντας σχετικά με τα λεφτά του παγκαριού της Εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα είχε επιτεθεί φραστικά κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου λέγοντας:  “Ποιός είσαι ρε και από πού θα διώξεις τους ανθρώπους; Από τον γουμά (κοτέτσι) της μάνας σου;;;”Στη συνέχεια ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης κατηγόρησε τον προκαθήμενο της κυπριακής εκκλησίας για ”σφαιτερισμό” του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου με 1%. Αλλά η κόντρα πάει παραπέρα αφού είχε πει και τα εξής: 

«Κάποτε ισχυρίστηκε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος είναι ομοφιλόφιλος και τον έσυρε στα δικαστήρια. Η ιερά σύνοδος της εκκλησίας της Κύπρου διόρισε τριμελή επιτροπή όπως τώρα. Τον μακαριστό Κυρηνείας Παύλο, τον σημερινό Κωνσταντίας Βασίλειο και τον Μόρφου Νεόφυτο. Εκείνη η επιτροπή κατέληξε ότι όντως στοιχειοθετείται υπόθεση εκ πρώτης όψεως φαίνεται ενοχή και πάμε σε συνοδικό δικαστήριο, το οποίο τον αθώωσε. Διότι ο Μακαριώτατος, εκτός από τον ένα μάρτυρα που φαίνεται να έπεισε κάποιους, πλήρωσε και ψευδομάρτυρες, σύμφωνα με τα πρακτικά, ήμουν και μέλος, εγώ συνέγραφα τα πρακτικά εκ μέρους του Κύκκου Νικηφόρου»,

Με απόφαση λοιπόν της Ιεράς Συνόδου ο κ. Αντρέας Πιτσιλλίδης αποκόπτεται από το σώμα της Εκκλησίας.

Αναλυτικά: 

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου κατά τη συνεδρία αυτής ημερομηνίας 3ης Σεπτεμβρίου 2015 όρισε ομόφωνα Πενταμελή Συνοδική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Αρχιερείς Πάφου, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αρσινόης με εντολή όπως αυτή εξετάσει και αποφασίσει περί του θέματος το οποίο εδημιουργήθη από δηλώσεις του κ. Ανδρέα Πιτσιλλίδη σε Μ.Μ.Ε. επί ζητημάτων Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας.

Η Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρία τη Δευτέρα 7η Σεπτεμβρίου 2015 και απεφάσισε όπως καλέσει ενώπιόν της τον κ. Ανδρέα Πιτσιλλίδη, την Παρασκευή, 2α Οκτωβρίου 2015, στις 10:30 π.μ., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προκειμένου αυτή να ακούσει και διά ζώσης τις απόψεις του και αυτός να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της σε θέματα στα οποία έχουν επισημανθεί αποκλίσεις από την Ορθόδοξη διδασκαλία.

Η Συνοδική Επιτροπή συνήλθε την καθορισμένη ημέρα και ώρα σε συνεδρία. Ύστερα από συστηματική και εις βάθος μελέτη των θέσεων του κ. Πιτσιλλίδη όπως αυτές εκφράστηκαν από τον ίδιο και με βάση τη δήλωση ότι δεν αρνείται και δεν αλλάζει τίποτε απ΄ όσα κατά καιρούς δημόσια εδήλωσε, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις του και το ήθος του είναι σαφώς αντίθετα προς τις θέσεις και το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υπάρχουν στις θέσεις του κακοδοξίες, εσκεμμένες παρερμηνείες, διφορούμενες ερμηνείες και απαξιωτικός τρόπος αναφοράς σε πολλά θέματα, όπως στα θέματα: των εκτρώσεων, της Εξομολόγησης, της Θείας Ευχαριστίας, της Ομοφυλοφιλίας και άλλων.

Η συμπεριφορά του κ. Πιτσιλλίδη ήταν αήθης και άκρως προκλητική. Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει εις την Επιτροπήν καμίαν αρμοδιότητα και ότι προτίθεται να υποβάλει γραπτώς απαντήσεις μόνον στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου. Γιά την ίδια την Ιερά Σύνοδο είπεν ότι δεν αναγνωρίζει ότι αυτή εκπροσωπεί την Εκκλησία.

Η Συνοδική Επιτροπή καλεί, ως εκ τούτου, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας όπως κωφεύσει σε αυτές τις κακοδοξίες και παραμείνει πιστό στη διδασκαλία της Εκκλησίας, στα ήθη και στις παραδόσεις Της. Η κάθε επιδίωξη οποιουδήποτε, όποιον τίτλο και αν κατέχει, και με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, δεν θα πρέπει να παραπλανήσει τους πιστούς και να τους αποσπάσει από την αποστολοπαράδοτη πίστη μας. Ο Απόστολος Παύλος προειδοποιεί ότι υπάρχουν πάντοτε «οι ταράσσοντες υμάς και θέλοντες μεταστρέψαι το ευαγγέλιον του Χριστού» (Γαλ. 1, 7). Ταυτόχρονα καταδικάζει και όποιον αναλαμβάνει τέτοια προσπάθεια: «Αλλά και εάν ημείς η άγγελος εξ ουρανού ευαγγελίζηται υμίν παρ΄ ο ευηγγελισάμεθα υμίν, ανάθεμα έστω» (Γαλ. 1, 7).

Η Συνοδική Επιτροπή τόσο για τις κακοδοξίες, τις εσκεμμένες παρερμηνείες, τον χλευαστικό τρόπο αναφοράς στην πίστη, στα ήθη και στις παραδόσεις μας, αλλά και για την αήθη συμπεριφορά του απέναντι σ΄ αυτή και την Ιερά Σύνοδο, επιβάλλει σ΄ αυτόν την ποινή του αφορισμού, την αποκοπή του δηλαδή από το σώμα της Εκκλησίας, μέχρις ότου αυτός ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού.

Καλούμε τον κ. Πιτσιλλίδη όπως αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι και στον Θεό και στους ανθρώπους και όπως μακρυά από κάθε έπαρση και περιαυτολογία εγκύψει με ταπείνωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και στο ήθος της Εκκλησίας, και αντί να σκανδαλίζει, να παράσχει τον εαυτό του πρότυπο στους πιστούς.

Η Συνοδική Επιτροπή υπενθυμίζοντας σ΄ αυτόν τη διαπίστωση του Αποστόλου Παύλου «ει τις ετεροδιδασκαλεί και μη προσέρχεται υγιαίνουσι λόγοις τοις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τη κατ΄ ευσέβειαν διδασκαλία, τετύφωται, μηδέν επιστάμενος, αλλά νοσών περί ζητήσεις και λογομαχίας» (Α΄ Τιμ. 6, 3-4), αναμένει την ανάνηψη και επιστροφή του στην ορθή πίστη για να μπορέσει να άρει την αποκοπή του από την Εκκλησία και τα μυστήριά Της.

 

Εκ του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου, Ετικέτες