Η Εκκλησία της Κύπρου ανησυχεί για τις θέσεις της Τουρκίας, ετοιμάζει απάντηση στο σύμφωνο συμβίωσης

Loading...


Συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και ασχολήθηκε με τρέχοντα και φλέγοντα θέματα.

Μάλιστα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και στις θέσεις της Τουρκίας, ενώ έγινε γνωστό πως θα εκδοθεί Εγκύκλιος για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης, που απασχολεί και την Κύπρο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερα Σύνοδος αναφέρει:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, στη δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:

1) Ασχολήθηκε με το Εθνικό μας θέμα, σε συνδυασμό και με την ευφορία που δημιουργήθηκε, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στα κατεχόμενα. Χαιρετίζει την επανάληψη των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος και εύχεται αίσια και ταχεία την έκβαση τους, χωρίς όμως και να τρέφει ψευδαισθήσεις, ως προς τον ρόλο και τις θέσεις της Τουρκίας και τον υπ’ αυτής επιδιωκόμενο στόχο.

Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιμείνει στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, πράγμα απαραίτητο τόσο για την αποδοχή της λύσης, όσο και για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της παραμονής μας στην πατρική γη.

2) Μελέτησε το θέμα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, σε σχέσει με την συζήτηση του θέματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τη νομοθετική ρύθμισή του και αποφάσισε την έκδοση Συνοδικής Εγκυκλίου προς τους πιστούς.

3) Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2014 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2015.

4) Όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής:

α) Την 5η Ιουλίου 2015, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντας.

β) Τη 12η Ιουλίου 2015, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

γ) Τη 19η Ιουλίου 2015 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και

δ) Τη 2α Αυγούστου 2015 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο. Τού Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.

5) Διόρισε ως νέα μέλη του Συμβουλίου του Κ.Ε.Τ., για την επόμενη διετία, τους Μητροπολίτες Μόρφου και Κωνσταντίας και τον Επίσκοπο Λήδρας.Ετικέτες