Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ούγγρος θα επενδύσει 7 δις στον τουρισμό

Loading...


Μεγάλη επένδυση στον τομέα του τουρισμού με Ούγγρο επιχειρηματία να ετοιμάζεται να επενδύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ αποκαλύπτει ο Αρχιεπίσκοπος. Για την κατάσταση της οικονομίας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια και τον τρόπο ζωής των πολιτών.

«Εκεί (στην Πάφο), η επένδυση θα είναι μεγάλη. Ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα ξενοδοχείο, άλλαξε ο επενδυτής και είναι αυτός ο Ούγγρος που θέλει να ξοδέψει 7 δισ. και να κάνει ολόκληρη πόλη. Στην κοινοπραξία θα είναι Αμερικανοί, Ρώσοι, Ινδοί, Κινέζοι και Ιάπωνες», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της εκκλησίας στην επένδυση, λέγοντας ότι μόλις γίνει, η Κύπρος θα βγει αμέσως, κατά την έκφρασή του, από την κρίση.

«Εμείς θα τους δώσουμε μια έκταση που έχουμε εκεί επί της θαλάσσης. Νομίζω 80 – 90 χιλιάδες, αλλά θα πάρουν εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από την κυβέρνηση. Υπάρχει εκεί χαλίτικο κτήμα που απαλλοτριώθηκε επί Μακαρίου και δόθηκε στους πρόσφυγες και τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την ενοικιάσει μακροχρόνια στους επενδυτές για να κάνουν την επένδυση», εξήγησε.

Ευθύνες στον λαό…

Ένα χρόνο μετά το κούρεμα καταθέσεων ο Αρχιεπίσκοπος κατονόμασε ως πρώτο υπαίτιο τον λαό, λέγοντας ότι όταν πάει να ψηφίσει δεν ξέρει ποιόν να ψηφίσει.

«Όταν ερχόταν η κρίση η τότε κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο. Οι πολίτες ήθελαν να περνούν ζωή εξωφρενική με δάνεια. Ήθελαν να χτίσουν μεγάλα σπίτια, να αγοράσουν μεγάλα αυτοκίνητα, να κάνουν διακοπές με δάνεια και ήρθαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην Ορά, επέρριψε ευθύνες και για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

«Τούτο οφείλεται στη διοίκηση της προηγούμενης κυβέρνησης αφενός, αλλά πολύ περισσότερο στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είχε καταρρεύσει μια τράπεζα και αντί να παραμείνουν σ’ εκείνη που κατέρρευσε, πιστεύω ότι ήθελαν να καταρρεύσουν όλο το σύστημα των τραπεζών γιατί αν κατέρρεε η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορούσε τίποτε να σταθεί στον τόπο. Ξεπίτηδες θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν», κατέληξε.

Παπαδόπουλος: Το μνημόνιο το κλειδί εξόδου από την κρίση

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε τη θέση ότι το κλειδί της εξόδου από την κρίση είναι η εφαρμογή του μνημονίου, στέλνοντας μηνύματα στην κυβέρνηση.

«Όμως εμείς θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα γίνει με λευκή επιταγή. Εμείς θα στηρίξουμε, πλην όμως θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί το μνημόνιο και γι’ αυτό ακριβώς, θα καταθέσουμε εναλλακτικές εισηγήσεις και επιλογές», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στα υψηλά ποσοστά των μή εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να στραφούν στους μεγάλους χρεώστες.

«Γνωρίζουμε ότι το 90% του προβλήματος, βρίσκεται στο 10% των πελατών. Στις μεγάλες επιχειρήσεις που λάμβαναν υπέρογκα ποσά σε δάνεια. Δανεισμό που δεν ήταν εξασφαλισμένος και επομένως εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Όχι στα σπίτια, όχι στις υποθήκες, όχι στην πρώτη κατοικία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο κούρεμα καταθέσεων, ανέφερε ότι ο λαός πληρώνει σήμερα τα εγκληματικά λάθη που έγιναν σε τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο.Ετικέτες