“Μακρυά από μας και από την πατρίδα μας να μείνουν οι έχθρες, τα μίση, οι ανασφάλειες, οι αδικίες και όλα τα κακά” εύχεται μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μηνυμά του ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.
Αναλυτικά:
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
Ο Νέος Χρόνος, στον οποίο ήδη εισήλθαμε, συγκεντρώνει για άλλη μία φορά τις θερμές ευχές και προσδοκίες μας, να είναι ειρηνικός, ανέφελος, δημιουργικός και ευτυχισμένος. Με τις ευχές μας αυτές εκδηλώνουμε την βαθύτατη επιθυμία μας να ζήσουμε χωρίς φόβους, χωρίς πολέμους, χωρίς ταραχές. Μακρυά από μας και από την πατρίδα μας να μείνουν οι έχθρες, τα μίση, οι ανασφάλειες, οι αδικίες και όλα τα κακά. Καί στη θέση τους να παραμείνουν μόνιμοι σύντροφοί μας η ειρήνη, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η καλωσύνη και η πρόοδος.
Με τις ευχές μας αυτές εκφράζουμε τους πόθους μας. Αλλά αυτό μόνον δεν αρκεί. Δεν αρκεί να ευχόμαστε μόνον. Πρέπει και να εργαζόμαστε, για να συμβάλλουμε στην παγίωση του καλού, στην αποτροπή του κακού.
Είναι προφανές ότι το κακό έχει και ρίζες και διαστάσεις. Μπροστά στην έκτασή του διερωτάται κανείς πως μπορεί να αντιδράσει. Καί τι άραγε μπορεί ένας άνθρωπος να διορθώσει; Σε αυτό τον προβληματισμό η απάντηση είναι μία. Αν θέλεις, μπορείς. Μπορείς να αρχίσεις από τον εαυτό σου. Είναι σαν να ανάβεις ένα κερί μέσα στο πηχτό σκοτάδι. Σκέψου πόσα τέτοια κεριά θα ανάψουν, αν κάποιοι άνθρωποι θελήσουν να κάνουν την αρχή από τον εαυτό τους. Καί μη ξεχνάς. Μόνος σου δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά. Με την χάρη, όμως, και την βοήθεια του Θεού και θαύματα μπορείς να κάνεις.
Ο άνθρωπος στο βάθος της ψυχής του έχει μία δύναμη, που είναι πιο πάνω από το κακό. Είναι η «εικόνα του Θεού» στον άνθρωπο. Το κακό αμαυρώνει, επικαλύπτει την «εικόνα του Θεού», αλλά δεν έχει την δύναμη να την καταστρέψει. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος έχει την ελπίδα να αναζητήσει το Αρχέτυπό του, που είναι ο Χριστός. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα της Εκκλησίας μας. Σε οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση και αν βρεθεί ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να αναζητήσει και να συναντηθεί με τον Χριστό και να αλλάξει τον κακό εαυτό του.
Όταν ο Χριστός μας καλεί σε μετάνοια «ου βλέπει εις πρόσωπον ανθρώπων» (Ματθ. κε΄ 16). Ο Χριστός με την κλήση Του σε μετάνοια και αλλαγή τρόπου ζωής, αναμοχλεύει το βάθος της υπάρξεώς μας. Καί αρχίζει την θεραπεία με την ενθάρρυνση και αισιοδοξία της υπάρξεώς μας. Μία τέτοια ενθάρρυνση φανερώνει «την εικόνα του Θεού» μέσα μας. Καί η θεική συγγένεια έλκει τον άνθρωπο στην αναζήτηση του Χριστού.
Ιδιαίτερα στην εποχή μας χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα της σωτηρίας, γιατί βρισκόμαστε σε απόγνωση και αδιέξοδο από τα ανθρώπινα σχήματα και πράγματα. Ας το προσπαθήσουμε τη νέα χρονιά.