Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Σπάρτης Ευστάθιου: Τα παιδιά μας συστηματικά διδάσκονται την αθεΐα

Loading...


«Καί σήμερα ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας μοιάζει με σταύλο» αναφέρει μεταξύ άλλων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος και συμπληρώνει πως «Ενώ ήλθε ο Θεραπευτής που περίμεναν, πολλοί παραμένουν και σήμερα αθεράπευτοι». 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

«Ανέκλινεν Αυτόν εν τη φάτνη, διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι»

           Χριστιανοί μου Αγαπητοί,

Με κινητήρια δύναμη τη σταθερή και ανόθευτη πίστη μας και με οδηγό τον υπέρλαμπρο αστέρα της Βηθλεέμ, υπακούοντας στο ευλογημένο και κοσμοχαρμόσυνο προσκλητήριο της φιλόστοργης Εκκλησίας μας, φθάσαμε και εφέτος κατά την αγία αυτή και συγκλονιστική νύχτα στον ολοφώτεινο του Ναού χώρο, για να δούμε με τα μάτια μας «που εγεννήθη ο Χριστός».

Βλέπουμε κατάπληκτοι να ενδύεται ο άγιος, ο αχώρητος και άφθαρτος Θεός την αλλοιωμένη και φθαρτή δική μας σάρκα, για να φορέσει και σ’εμάς τη θεούφαντη και ένδοξη στολή της αφθαρσίας. Κατεβαίνει στην ταλαίπωρη, κακοποιημένη και κατασκότεινη γη μας, για να τη μεταμορφώσει σε ουρανό πολύφωτο. Μπαίνει στα μονοπάτια της ιστορίας, για να αναμορφώσει την ανθρωπότητα και να κοσμήσει τα ανθρώπινα ήθη με την αναζωογονητική Χάρη Του. Έρχεται στον πολυστένακτο κόσμο μας, για να προσφέρει πλούσια την απύθμενη αγάπη Του και την ειρήνη, που τόσο μας χρειάζονται και λαχταρούμε.

Είναι, όμως, απίστευτο, αδελφοί μου, αλλά αληθινό. Είναι ανεξήγητη, αλλά θλιβερή πραγματικότητα. Δεν υπήρχε τόπος για τη Βασίλισσα του κόσμου, την Παναγία μας. Δεν ευρέθη στοιχειώδες κατάλυμα για το Δημιουργό του παντός, τον Κύριο και Δομήτορα  του ουρανού και της γης. Με άλλα λόγια, όταν ο Ιωσήφ και η παρθένος Μαριάμ βρίσκονταν στη Βηθλεέμ, συμπληρώθηκαν οι ημέρες για να γεννήσει και η Θεοτόκος γέννησε το μονογενή Υιό της και τον σπαργάνωσε και τον έβαλε στη φάτνη, διότι δεν υπήρχε θέση στο πανδοχείο, για να διαμείνουν.

Σταύλο, λοιπόν, έδωσε η αχάριστη ανθρωπότητα στον ενσαρκωθέντα Θεό. Επρόκειτο για ένα σκοτεινό, ψυχρό και ακάθαρτο σπήλαιο εντός λόφου, χωρίς  παράθυρα μ’ ένα άνοιγμα προς το φως και με μόνιμους κατοίκους τα ζώα. Δεν ήταν το σπήλαιο της Βηθλεέμ ο γραφικός τόπος που παρουσιάζει η φαντασία μας σε επίκαιρες εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά το χειρότερο και πλέον ακατάλληλο μέρος, για να γεννηθεί άνθρωπος.

Ήταν, βέβαια, φυσική και αναπόφευκτη αυτή η συμπεριφορά του ανθρώπου προς το φιλάνθρωπο Θεό, διότι η ανθρωπότητα τότε είχε εκφυλιστεί και είχε μεταβληθεί σ’ έναν απέραντο πνευματικό σταύλο. Η αμαρτία των Πρωτοπλάστων και οι αμαρτίες των απογόνων τους είχαν ως αποτέλεσμα την αποσύνθεση. Κατάπτωση της γυναίκας, περιφρόνηση προς το παιδί, δουλεία, ακολασία, κακία, πάθη, αδικίες ήταν τα στίγματα του προχριστιανικού κόσμου. Ο δυστυχής άνθρωπος δεν είχε κατανοήσει την τιμή και την αξία που είχε ως «κατ’εικόνα Θεού» Δημιούργημα και γι’αυτό «παρεσυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς».  Εξίσωσε, δηλαδή, τον εαυτό του με τα ανόητα ζώα και εξομοιώθηκε με αυτά.

Σ’ αυτόν τον κόσμο γεννήθηκε ο Σωτήρας μας  και με τη χάρη του Βρέφους της Βηθλεέμ αγιάσθηκαν και αρωματίσθηκαν μυριάδες ψυχών. Από την εποχή της Γεννήσεως του Λυτρωτή υπήρξαν και υπάρχουν αναρίθμητες άγιες ψυχές σ’όλα τα κοινωνικά στρώματα και σ’ όλα τα χριστιανικά έθνη.

Αλλά τι τραγική ειρωνεία! Καί σήμερα ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας μοιάζει με σταύλο. Ενώ ήλθε ο Θεραπευτής που περίμεναν, πολλοί παραμένουν και σήμερα αθεράπευτοι.  Ενώ ήλθε ο Ελευθερωτής των ψυχών, πολλοί εξακολουθούν να είναι δεσμώτες της αμαρτίας. Πλήθη πολλά αγνοούν τον αληθινό Θεό και προσκυνούν τα είδωλα και τα κτίσματα Αυτού. Το εξωφρενικό είναι, ότι και πλείστοι κατ’ όνομα χριστιανοί είναι μακράν του Θεού. Οι συνήθειές τους, οι λόγοι τους, οι πράξεις τους δεν έχουν σχέση με το Ευαγγέλιο.

Πολλοί μιλούν για το Χριστό, αλλά στην καθημερινότητά τους αρνούνται το Χριστό και κινούνται χωρίς Αυτόν. Οι καρδιές πολλών μοιάζουν με σταύλο όπου εμφωλεύουν τα διάφορα πάθη, το άκρατο ατομικό συμφέρον, ο εγωισμός, η φιληδονία, η ποικιλώνυμη κακία. Αλήθεια, πόσοι από μας συγκλονίζονται και αγανακτούν, βλέποντας τα παιδιά μας συστηματικά να διδάσκονται την αθεία, την εγκληματικότητα να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την Πολιτεία να υπονομεύει τον πατροπαράδοτο  θεσμό της οικογένειας, τα ναρκωτικά να έχουν αλώσει τα σχολεία,  τη φαυλότητα να κατακλύζει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας;

Ο θεοποιημένος υλικός πολιτισμός δεν μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι της ηθικής νύχτας και τα ποικίλα αδιέξοδα της υλιστικής και άθεης ζωής. Είναι μέγιστη ανάγκη, αδελφοί μου, να πλησιάσουμε εμείς στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ και να διερευνήσουμε τις καρδιές μας. Να εξετάσουμε μήπως  το υλικό συμφέρον μας έχει εγκλωβίσει στη γη. Μήπως τα διάφορα πάθη έχουν καταλάβει την ψυχή μας και για το Σωτήρα μας δεν υπάρχει τόπος. Μήπως διαβάζουμε πολλά βιβλία και ρυπαρογραφήματα και το ιερό Ευαγγέλιο μας είναι άγνωστο. Μήπως ο Ιερός Ναός και τα άχραντα μυστήρια είναι ξένα για μας.

Με αυτές τις σκέψεις και με την ελπίδα ότι θα αγωνιστούμε να επανενθρονίσουμε στην καρδιά μας τον ενανθρωπήσαντα Κύριό μας, εγκάρδια χαιρετίζω τον ευαγή ιερό Κλήρο, τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεώς μας και τους προσφιλείς μας Αποδήμους, ευχόμενος υγεία, χαρά, ειρήνη και κάθε ευλογία που έχει αφετηρία της τη φάτνη, όπου ταπεινά γεννήθηκε ο Χριστός.

   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013
Θερμός Ευχέτης προς τον Γεννηθέντα Κύριο
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ