Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Λευκάδος Θεόφιλου: Η ψυχή μας κατάλυμα για τον νεογέννητο Χριστό

Loading...


«Ας υψωθούμε πάνω από τα γήινα, τα ψεύτικα, τα ανώφελα, τα ευτελή, τα επιζήμια. Καί αν δεν έχουμε τα πλούσια δώρα των Μάγων, ας προσφέρουμε σε Εκείνον που γεννήθηκε για μας ως άνθρωπος, τις αμαρτίες μας, ώστε να ετοιμασθεί καταλλήλως το πιο προσφιλές για Εκείνον κατάλυμα για να γεννηθεί. Η ψυχή μας!»

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο χριστουεννιάτικο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

«Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος»
(Λουκ. β’, 11)

Αδελφοί μου αγαπητοί και τέκνα της Εκκλησίας,

Γιά άλλη μία φορά στο διάβα της επιγείου ζωής μας ζούμε τη γιορτή των Χριστουγέννων, την Μητρόπολη των εορτών, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τα Χριστούγεννα δίδουν σε όλους μας την μοναδική ευκαιρία να αναβαπτίσουμε την ύπαρξή μας στο μυστήριο της αγάπης του Θεού, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να φωτισθεί και να προσεγγισθεί το μυστήριο του ανθρώπου. Από τη θεία Γέννηση μέχρι και σήμερα παραμένει σε όλους τους πιστούς η παγκόσμια ελπίδα μιάς προσωπικής συνάντησης και γνωριμίας με τον Ιησού Χριστό. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος «ίνα τον άνθρωπον Θεόν απεργάσηται», γιατί σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο «το γαρ απρόσληπτον και αθεράπευτον».

Η μεγάλη επαγγελία για μας σήμερα είναι ότι μέσα στη γενική  σύγχυση, τον πυρετό της ταχύτητας, της βίας και του παραλογισμού, υπάρχει ένας χώρος, όπου το μυστήριο του ανθρώπου μένει αναλλοίωτο και αυθεντικό, όπου ο άνθρωπος λάμπει σε όλο του το μεγαλείο. Είναι ο χώρος της Εκκλησίας, που είναι ο παρατεινόμενος στους αιώνες Χριστός, όπου δύο χιλιάδες χρόνια τώρα αποτελεί το χώρο της λυτρώσεως και της καταφάσεως της ανθρώπινης αξίας. Γιά να ανακαλύψουμε όμως το χαμένο αυτό θησαυρό, πρέπει να γίνουμε προσκυνητές. Να αναζητήσουμε μέσα στη νύχτα το δικό μας αστέρι. Να συντροφεύσουμε τους ποιμένες και τους μάγους στη δική τους πορεία για να βρούμε τον Μεγάλο Απόντα της ζωής μας, που θα μας λυτρώσει από το καθημερινό μαρτύριο της ψυχικής ανεστιότητας και του εσωτερικού ανικανοποίητου, που θα μας δώσει πληρότητα και ποιότητα ζωής, πραγματική λύτρωση από τον πόνο και τον θάνατο.
 
Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο Χριστός γεννήθηκε! Ο Σωτήρας του κόσμου είναι εδώ. Καθώς κάθε χρόνο τέτοια ημέρα με ιερή συγκίνηση ακούμε στους φωτόλουστους Ναούς μας να ψάλλεται μελωδικά ο μεγαλειώδης Χριστουγεννιάτικος Κανόνας « Χριστός γεννάται δοξάσατε…» η μητέρα μας Εκκλησία προσκαλεί όλους μας να αναβαπτισθούμε, μέσα από την δύναμη της υψηγόρου αυτής ψαλμωδίας, στα νάματα της θείας αγάπης. Σήμερα, τώρα γεννιέται για μένα, για σας, για όλο τον κόσμο ο Χριστός! Σήμερα καλούμεθα και εμείς να κάνουμε την αρχή.
Ας αναζητήσουμε, χωρίς δισταγμούς και αναβολές, το αστέρι που μας στέλνει η θεία αγάπη για να μας οδηγήσει στην δική μας Βηθλεέμ. Ας υψωθούμε πάνω από τα γήινα, τα ψεύτικα, τα ανώφελα, τα ευτελή, τα επιζήμια. Καί αν δεν έχουμε τα πλούσια δώρα των Μάγων, ας προσφέρουμε σε Εκείνον που γεννήθηκε για μας ως άνθρωπος, τις αμαρτίες μας, ώστε να ετοιμασθεί καταλλήλως το πιο προσφιλές για Εκείνον κατάλυμα για να γεννηθεί. Η ψυχή μας!
Εύχομαι σε όλους σας από τα βάθη της καρδιάς μου ο Ενανθρωπήσας Κύριος να φωτίζει τις καρδιές όλων μας, ώστε κοντά Του να βρούμε τη σωστή πορεία της ζωής μας.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Διάπυρος προς τον Γεννηθέντα Κύριον ευχέτης σας
Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ  Κ Α Ι  Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ  Σ Α Σ