Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Κιλκισίου Εμμανούήλ: Ιδρύουν οργανισμούς για ειρήνη, αλλά καλλιεργούν πόλεμο

Loading...


«Μεγάλοι κα ισχυροί προσβλέπουν στην δύναμη, στο χρήμα και στη δόξα και ενώ ομιλούν και ιδρύουν οργανισμούς για την ειρήνη κοροιδεύουν τους πάντες και καλλιεργούν τεχνηέντως κλίμα εχθρότητος, αντιπαλότητος και πολέμου» αναφέρει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάιτκο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αγαπητοί μου αδελφοί,
τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε

«Θεός ων ειρήνης, Πατήρ οικτιρμών, της μεγάλης βουλής σου τον Αγγέλον»

      Καί πάλιν ο Θεός της ειρήνης, ο Άγγελος της Μεγάλης Βουλής, έρχεται εις τον κόσμον διά να φέρει την ειρήνη όχι ως ευχήν, αλλά ως πραγματικότητα. Καί η ειρήνη είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα και μία πανανθρώπινη ευχή γιατί ο άνθρωπος δυστυχώς από την δημιουργία του κατέλυσε το αγαθόν της ειρήνης και παρέμεινε προσκολλημένος στην εμπόλεμη διάθεση που χαρακτηρίζει την εμπάθειά του και τους στερεί την ένωση με τον Θεό της ειρήνης.

      «Δόξα εν υψιστοις Θεώ και επι γης ειρήνη». Αυτός ήταν και είναι ο ύμνος των Αγγέλων, κατά τη Γέννηση του Χριστού μας. Η προσωποποίηση και η ταύτιση της Ειρήνης που είναι ο ίδιος ο Χριστός μας είναι αδύνατον να μην φέρει εις τον πεσόντα άνθρωπον το μεγαλείο της δωρεάς της, που χαρακτηρίζεται απ’ ότι πολυτιμότερον μπορεί να διανοηθεί και να ζήσει η ανθρωπότητα.

      Ο Χριστός μας εγεννήθη όχι για να ωραιοποιήσει καταστάσεις ή να αποκομίσει τον έπαινο των ανθρώπων, όχι για να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταματήσει εκεί, αλλά για να συνταράξει τις ανθρώπινες συνειδήσεις, να αφυπνίσει το ανθρώπινο είναι και να ειρηνεύσει τον κάθε άνθρωπο ως πρόσωπο και την οικουμένη ολόκληρη.

      Η πλάνη του κοσμικού φρονήματος εξαφανίζεται μπροστά στο ξένο μυστήριο και στο παράδοξο που αντικρίζει η φύσις, η κτίσης, η δημιουργία και η δοξολογία των Αγίων Αγγέλων ήταν και είναι πάντοτε επίκαιρη, όσον επίκαιρη και αληθινή είναι η ανάγκη της ειρήνης και στον σημερινό χειμαζόμενο κόσμο που συνταράσσεται από απειλές πολέμων, από θανάτους αδικοχαμένων ανθρώπων, κυρίως μικρών και αθώων παιδιών, από απειλές μεγάλων και ισχυρών, οι οποίοι προσβλέπουν στην δύναμη, στο χρήμα και στη δόξα και ενώ ομιλούν και ιδρύουν οργανισμούς για την ειρήνη κοροιδεύουν τους πάντες και καλλιεργούν τεχνηέντως κλίμα εχθρότητος, αντιπαλότητος και πολέμου.

      Καί μέσα σ’ αυτό τον ταραγμένο κόσμο η Γέννησις του Χριστού έρχεται με τη δύναμη της αληθείας και του Πνεύματος να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και να αλλάξει τον κόσμον. Γιατί η Γέννησις του Χριστού δεν είναι απλώς ένα κοσμοιστορικό γεγονός αλλά είναι μέγα, παράδοξο και ξένο μυστήριο, που ο ουρανός κατεβαίνει στη γη και κάνει την γη ουρανό και προσφέρει σε κάθε άνθρωπο την ειρήνη, την χαρά, την σωτηρία και την ελπίδα ενός νέου κόσμου που δεν θα αναπαύεται στην κομπορρημοσύνη στα ωραία λόγια των μεγάλων, αλλά θα ζεί το θαύμα της Γεννήσεως όπως το έζησαν οι βοσκοί, όπως το έζησαν οι μάγοι και όπως το ζεί και θα το ζεί αιώνια η Εκκλησία μας συνεχίζοντας και ψάλλοντας τον Ύμνο των Αγγέλων «Δόξα εν υψιστοις Θεώ και επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».