ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ:ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η «ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Loading...


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αιχάν Καραγιουσούφ τοποθετήθηκε υπέρ του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, που είναι επίσημη θέση και της αριστεράς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει το δισταγμό της μειονότητας να εμπιστευτεί αριστερούς πολιτικούς χώρους, δήλωσε μιλώντας στο «Χ» ο βουλευτής του κόμματος στο νομό Ροδόπης Αιχάν Καραγιουσιούφ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στον μουσουλμανικό πληθυσμό
Εξάλλου οι τελευταίες εκλογές το κατέδειξαν αυτό, αφού στη Θράκη, εκλέχθηκαν δύο βουλευτές. Η συντηρητική αντίληψη της μειονότητας σε ότι αφορά τα πολιτικά κόμματα έχει ξεπεραστεί ανέφερε ο βουλευτής διαπιστώνοντας αύξηση εγγραφών νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα.  Το ευχάριστο κατά τον ίδιο είναι ότι κυρίως η νέα γενιά είναι εκείνη που επιθυμεί να ρωτήσει και να μάθει για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και «έχει πίστη στη δική της κρίση, χωρίς να ψάχνει από αλλού πηγές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και στο λουκέτο που έβαλε μετά από ελέγχους το ΣΔΟΕ, η Ένωση θα έπρεπε να αναγνωριστεί εδώ και χρόνια, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον ίδιο, «θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να αναγνωριστεί ο εν λόγω σύλλογος  για να μην  υπάρχει αυτή η παρανομία που ζούμε τόσα χρόνια, δηλαδή να δουλεύει ένα κυλικείο υπό αυτό το καθεστώς. Αυτή θα ήταν η οριστική λύση». Από την άλλη κατά τον ίδιο θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι, χωρίς ακόμα την αναγνώριση της παράνομης Ένωσης, και να λειτουργεί νόμιμα ο συγκεκριμένος χώρος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, «δεν είμαι ποτέ υπέρ της παρανομίας, αλλά υπέρ της νομιμοποίησης κάποιων παρανόμων συλλόγων».   Περαιτέρω ο κ. Καραγιουσιούφ επεσήμανε ότι τόσο ο παράνομος σύλλογος Κομοτηνής που φέρει τον χαρακτηρισμό «τουρκικός» όσο και ο αντίστοιχος επίσης παράτυπος σύλλογος της Ξάνθης θα έπρεπε να αναγνωριστούν με αυτούς τους χαρακτηρισμούς από το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, «δε θα πρέπει να είναι φόβος και τρόμος για τον ελληνικό λαό και την ελληνική πολιτεία, ο χαρακτηρισμός «τουρκικός» εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται. Και συλλογικά μπορεί να προσδιοριστεί μία κοινωνία από τη στιγμή που  υπάρχουν οι συνθήκες. Θα ήταν η καλύτερη λύση». Κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα έπρεπε να δεχθεί τον «εθνοτικό χαρακτήρα κάποιας μερίδας της μειονότητας, αν όχι όλης».

Ο ίδιος έκανε λόγο για δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα τόνισε ότι δεν είναι της άποψης ότι όλη η μουσουλμανική μειονότητα έχει τουρκική καταγωγή. «Ό καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πω ότι όλη η μειονότητα έχει τουρκική καταγωγή προς Θεού, και είναι επίσημη θέση της αριστεράς αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταργηθεί η μειονοτική εκπαίδευση, κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ανακοίνωση, ήταν ατυχής καθώς, «κατηγορεί ευθέως τα παιδιά της μειονότητας που μετά το δημοτικό φοιτούν σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια. Δεν φταίνε τα παιδιά, δεν είναι θέμα νοητικής στέρησης. Δε θα έπρεπε καν να το σκεφτούν, βλέπουμε ότι υπήρχαν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και έχουν εναντιωθεί με την άποψη της ΕΛΜΕ και νομίζω ότι πρέπει να ανακαλέσουν  και είμαι σίγουρος ότι δεν αντιπροσωπεύει την άποψη όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της περιοχής μας».

Καταλήγοντας ο κ. Καραγιουσιούφ τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων αλλά μέχρι αυτό να γίνει, τα παιδιά της μειονότητας θα πρέπει να φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία καθώς όπως είπε, η προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.