Τρίκκης Χρυσόστομος: Από καρδίας σας ευλογώ και εύχομαι η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει απαύστως προς τον Κύριο, υπέρ του αγιασμού κάθε πτυχής της ζωής όλων.
Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ
Ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
τής Αγιωτάτης Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης
Π ρ ο ς
Τον Ιερόν Κλήρον και τον Φιλόχριστον λαόν
τής Θεοσώστου Επαρχίας Αυτού
Αδελφοί μου ευλογημένοι,
«Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος» (Ψαλμ. 45,5)
Εορτάζομεν και εφέτος, με την χάρη του αγίου Θεού, μεγαλοπρεπώς και πανδήμως, όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος, την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την κορυφαία εκκλησιαστική πανήγυρη, την αφιερωμένη στο πρόσωπο της πολυαγαπημένης απ’ όλους τους χριστιανούς Μητέρας του Θεού, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ευρισκόμενοι πέριξ «τού ιερού θησαυρίσματος της δόξης του Θεού», κατά μίμηση του τρόπου που οι άγιοι Απόστολοι παρέστησαν κύκλω του λειψάνου της Παναγίας μας, αναμέλπομεν ύμνους και ωδές ψαλμικές στην αειπάρθενο Κόρη. Με τελετάρχη τον μέγιστο υμνωδό της Εκκλησίας μας, Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ, θαυμάζοντας, αναφωνούμε και εμείς προς την Θεοτόκο, «Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος».
Στην Παλαιά Διαθήκη οι Ισραηλίτες είχαν ως σημείον θρησκευτικής αναφοράς την «Σκηνή του Μαρτυρίου». Στα σαράντα χρόνια της περιπλανήσεώς τους στην έρημο κάθε φορά που εγκαθίσταντο σε μια περιοχή, το πρώτο μέλημά τους ήταν το στήσιμο της Σκηνής, όπου μέσα τοποθετούσαν όλα τα ιερά τους θρησκευτικά σύμβολα, τις πλάκες του Νόμου, την βλαστήσασα Ῥάβδο του Ααρών, την στάμνα με το Μάνα κ.ά.. Η Σκηνή αυτή με τα Άγια των Αγίων μαρτυρούσε την παρουσία του Θεού εν μέσω του λαού Του. Αυτή η Σκηνή για την ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μας, μετά την σωτήρια έλευση του Χριστού, προτυπώνει πλέον την Παναγία μας. Αποτελεί δηλαδή η Σκηνή εκείνη προάγγελο, προμήνυμα εικόνος της Παναγίας μας. Όπως ακριβώς η Σκηνή εκείνη φύλαττε εντός της τα άγια του Ισραήλ, κατ’ αναλογία η Παναγία μας αποτελεί την Σκηνή, όπου κατοίκησε εντός Της, σαρκώθηκε από τα σπλάχνα Της ο μόνος Άγιος, ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Κατέστη η Παναγία μας αγία Σκηνή του αγίου Θεού. Το γεγονός τούτο αγίασε την μήτρα Της, την κοιλία Της, ολόκληρη την ύπαρξή Της, «Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος». Επομένως η Θεοτόκος Μαρία, κατέστη το αγιασμένο σκεύος της προτιμήσεως του αγίου Θεού, «ώδε κατοικήσω, ότι ηρετησάμην αυτήν» (Ψαλμ.131,14), θα γράψει ο προφήτης Δαβίδ, εις τρόπον ώστε να εισέλθη ο Υιός και Λόγος του Θεού στον κόσμο και να τον σώση.
Με σεβασμό και εμείς, αυτή την ημέρα, ευλαβείς προσκυνητές της εικόνος του σκηνώματος της Θεομήτορος, συμφώνως με τον ψαλμωδό Δαβίδ, αναφωνούμε και ψάλλομεν, «Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος». Γνωρίζομεν καλώς από την εκκλησιαστική εμπειρία μας την μεγίστη διακονία που προσέφερε η Παναγία για την σωτηρία όλων και την ανάλογη βοήθεια που παρέχει σε κάθε ανάγκη του θνητού και πεπερασμένου βίου μας. Η αγιότητά Της είναι εκπεφρασμένη στην συνείδηση των χριστιανών, ως Παναγία. Μετά τον άγιο Θεό, είναι η Αγία πάντων των αγίων ανθρώπων. Ο Θεός την χαρίτωσε και την στόλισε περιβάλλοντας Αυτή με θείες και ποικίλες αρετές. Την αγίασε και την τοποθέτησε δίπλα Του, όπως τονίζει και πάλι ο ψαλμωδός Δαβίδ, «Παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών Σου, εν ιματισμώ διαχρύσω, περιβεβλημένη, πεποικιλμένη» (Ψαλμ.44,10). Αυτή, την Μητέρα του Θεού αναγνωρίζουν δίπλα στον θρόνον του Θεού οι Άγγελοι στον ουρανό και ανυμνούν, «Αύτη υπάρχει Σκηνή επουράνιος».
Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά, με αφορμή αυτές τις λίγες σκέψεις που εκφράζουν την συνείδηση της Εκκλησίας μας για το γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αναλογιζόμενοι νοερώς, την πομπή του ιερού λειψάνου της Παναγίας Μητέρας του Θεού και Μητέρας όλων προς το Θεομητορικό μνήμα, άς σιγοψάλλωμεν μετ’ ευλαβείας, μαζί με τους Αποστόλους και πάντας τους ανά τους αιώνας Αγίους της Εκκλησίας μας, τον δημοφιλή ύμνο της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Θεοτόκο, «Την πάσαν ελπίδα ημών εις σε ανατίθεμεν, Μήτερ του Θεού φύλαξον ημάς υπό την σκέπην Σου».
Από καρδίας σας ευλογώ και εύχομαι η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει απαύστως προς τον Κύριο, υπέρ του αγιασμού κάθε πτυχής της ζωής όλων.
Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΤΡΙΚΚΗΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ