Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «Οι Ελληνες αν δεν είμαστε ένα δε θα μπορέσουμε να προκόψουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Το μήνυμα της ενότητας και της πίστης στον Θεό έστειλε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, όπου συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης και ο Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων. Προς της απολύσεως, τελέστηκε Μνημόσυνο Προκατόχων Αρχιερέων Μητροπολιτών, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παντελεήμων του Β΄.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή και τα εμπόδια που βάζει στους ανθρώπους. Μάλιστα, στάθηκε στον πόλεμο στη Συρία και είπε μεταξύ άλλων: «Γιατί σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή; Γιατί ήρθαν τόσοι άνθρωποι στα νησιά μας; Είναι η ντροπή του πολέμου. Εγιναν φρικιαστικά πράγματα. Δύο Ιεράρχες. Ενας Ελληνας Μητροπολίτης κι ένας Επίσκοπος άλλης ομολογίας έχουν απαχθεί. Τους χάσαμε και δεν έχουν βρεθεί τόσα χρόνια. Οι εσωτερικοί πόλεμοι είναι η συμφορά. Και αυτά είναι έργα του διαβόλου. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί των πολέμων. Φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν συγκρούσεις σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού».

Διαβάστε εδώ:  Ο Μητροπολίτης Ανθιμος στο πλευρό του Ηρακλή

Μάλιστα, στάθηκε στις δολοφονίες που διαπράττονται χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο και αναφέρθηκε στο χαμό του Αμερικανού τουρίστα: «Τι έφταιγε ο ξένος τουρίστας στη Ζάκυνθο; Σκοτώθηκε το παιδί και συνέλαβαν αυτούς που το έκαναν. Αυτά δεν είναι σατανικά; Να αποφεύγουμε τις παγίδες του διαβόλου, να προσευχόμαστε, να λέμε καλά λόγια και να κρατάμε την αξιοπρέπειά μας. Στις επιθέσεις, στις δολοφονίες αρχηγός είναι ο διάβολος».

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους Ελληνες, είπε: «Οι ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν πολλές φορές στα πολιτεύματα. Πάρτε όποια παράταξη θέλετε και ψηφίστε όποια παράταξη θέλετε, αλλά να αγαπάτε και αυτούς που δεν ψηφίζετε. Και οι άλλοι να σέβονται τον πρώτο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Οι Ελληνες αν δεν είμαστε ένα δε θα μπορέσουμε να προκόψουμε».