Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «Να μην ξεχάσουμε το στόχο μας, να μην ξεχάσουμε την Ελλάδα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μήνυμα-κάλεσμα προς όλους τους Ελληνες να μην ξεχάσουν τμήματα της πατρίδας μας, όπως η , η Θράκη και η Ηπειρος ασχολούμενοι με τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που ήρθαν από ξένες περιοχές, έκανε σήμερα από άμβωνος ο .

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό της Του Θεού Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στο δοκιμασίες, που ήταν και το κεντρικό νόημα του σημερινού Ευαγγελίου.

«Εμείς οι Ελληνες είμαστε σε μορφή αγωνίας, λόγω των δοκιμασιών που βιώνουμε. Η ζωή των Ελλήνων για μέγιστο ποσοστό είναι απελπισία στην εποχή μας. Ομιλούν πολλοί, και καλώς πράττουν, για τη δοκιμασία των ανθρώπων που ήρθαν από άλλες χώρες. Η Εκκλησία της , παρότι δέχεται πολλές επιθέσεις, προσπαθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες για να βοηθήσει και το δοκιμαζόμενο λαός μας και τους βασανισμένους ξένους που ήρθαν στην πατρίδα μας», είπε ο Μητροπολίτης Αθνιμος και συνέχισε: «Με το χέρι στην καρδιά, την σκέψη στο νου μας κάνετε υπομονή, βοηθήστε όλους όσους μπορείτε. Ελληνες πέρασαν δοκιμασίες σκληρές μέσα στους αιώνες. Εξ αφορμής κάποιων γεγονότων στη νήσο Χίο, βρήκα το ποίημα του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Το ποίημα μετά την επιδρομή στη νήσο των Ψαρών όπου όλα τα έστειλαν στο θάνατο, στην καταστροφή.

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
πούχαν μείνει στην έρημη γη.

Σήμερα, το μικρό νησί των Ψαρών έχει κατοίκους και λειτουργεί. Ό,τι σε κάποια στιγμή της ζωής μας φαίνεται θάνατος, δεν είναι θάνατος όταν ο Θεός δε θέλει και δεν τον θέλει τον Θάνατο. Σήμερα, αυτό το νησί είναι γεμάτο από Ελληνες και από ξένους».

Και ολοκλήρωσε το κήρυγμά του στέλνοντας το μήνυμα: «Σας παρακαλώ μέσα από την ψυχή μου, με όλες τις συζητήσεις που κάνουμε για τα θέματα των ξένων που έρχονται στην πατρίδα μας, δε θα πρέπει να ξεφεύγουμε από το στόχο.
Είναι πιθανό εμείς οι Ελληνες να ξεχάσουμε τη σημασία και τη σοβαρότητα τμημάτων της πατρίδος μας και να ασχολούμεθα μόνο τα θέματα των ξένων που ήρθαν στην πατρίδα μας. Να μην ξεχάσουμε την ευθύνης μας για τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θράκη».

Δείτε την ομιλία του Παναγιωτάτου…