Θεσσαλονίκης Άνθιμος για Σκόπια: Θέλουν Αιγαιακό Κράτος από τις Πρέσπες και την Φλώρινα μέχρι την Θεσσαλονίκη (video)

Loading...


Στο θέμα της επιστολής του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρουέφσκι στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνιο Σαμαρά, με την οποία ζητείται η σύσταση Επιτροπής εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πρωθυπουργοί, προκειμένου να λυθή το ζήτημα του ονόματος της χώρας αυτής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. 
Η Επιτροπή θα τελή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συμμετέχη δε και ο γνωστός μας κ. Νίμιτς.

Εξ αυτού του γε-γονότος ο Μητροπολίτης Άνθιμος ανεφέρθη στην ουσία του γνωστού προβλήματος και ετόνισε με έμφαση ότι το φρόνημα και η απαίτηση του λαού της Μακεδονίας και όλου του Ελληνισμού είναι ΟΧΙ στην ανιστόρητη και πονηρά απαίτηση των Σκοπίων να ονομασθή η χώρα τους «Μακεδονία». Καί δεν παραχωρούμε σε καμμιά περίπτωση και για κανένα συμβιβασμό όχι μόνο το όνομα «Μακεδονία», αλλά ούτε παράγωγο αυτού. Ο Μητροπολίτης παρέθεσε ατράνταχτα επιχειρήματα για το δίκαιο της Ελλάδος και υπέμνησε την διατυπωμένη άποψη από 320 ειδικούς επιστήμονες από όλες τις χώρες, ότι «οι Σκοπιανοί κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Προσπαθούν με το όνομα ‘Μακεδονία’ των Ελλήνων, να φτιάξουν τώρα ιστορία για την πατρίδα τους, ενώ η ιστορία τους είναι τωρινή».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος με διπλωματικό τρόπο και ευγένεια εξέφρασε επιφυλάξεις για τις απόψεις του κ. Νίμιτς επί του προβλήματος, οι οποίες μάλλον δεν ευνοούν την Ελλαδα, διότι είναι μονομερώς άδικες.

Συγκλονιστική ήταν η αναφορά του Ιεράρχου στις φανερές προθέσεις των Σκοπιανών για την δημιουργία Αιγαιακού Σκοπιανού Κράτους από τις Πρέσπες και την Φλώρινα μέχρι την Θεσσαλονίκη και μέχρι τον Νέστο ποταμό. Το πατριωτικό κήρυγμα του κ. Ανθίμου για αντίσταση στα σκοπιανά σχέδια ενθουσίασε το εκκλησίασμα που ξέσπασε σε χειροκροτήματα εντός της Εκκλησίας.

Αυτή είναι η ψυχή των Ελλήνων, ακόμη και στις ώρες της δοκιμασίας τους.

                                            {youtube}Hwg6SntAlKY{/youtube}