Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Δε θα ανατινάξουμε το νεοελληνικό Κούγκι

Loading...


Ως Έλληνες έχομε χρέος να θυμηθούμε πως εκράτησαν οι πρόγονοί μας άσβεστη την φλόγα της ελευθερίας και ενίκησαν, σχολίασε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά μου,

Τούτη η Πρωτοχρονιά του έτους 2013 που ξημέρωσε σήμερα στη ζωή μας, στις οικογένειές μας, στις εργασίες μας και στην Πατρίδα μας, δεν ομοιάζει με αυτές που ζήσαμε εδώ και τριάντα χρόνια. Όλα γύρω μας και μέσα στις ψυχές μας είναι σε κατάσταση κρίσεως.
Ο καινούργιος χρονος 2013 με τις 365 ημέρες του έχει ήδη στημένο ένα χορό, χωρίς ρυθμό, χωρίς ζωντάνια, χωρίς κέφι, χωρίς τραγούδια χαράς. Όλα τα φαινόμενα είναι απαισιόδοξα. Κύρια αιτία η οικονομική κρίση και η ουσιωδέστερη ηθική κρίση. Και είναι αλήθεια ότι σκληρότερα πλήττονται από τα μέτρα οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις και ανελπίστως οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το ερώτημα είναι σαφές. Τι να πράξωμε, λοιπόν; Θα ανατινάξωμε το νεοελληνικό Κούγκι και θα πάμε όλοι χαμένοι; Όχι, ποτέ. Όλοι θα συντρέξωμε και θα βοηθήσωμε όλους. Μη λησμονούμε ποτέ, ότι όλοι μας είμεθα Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες πολίτες, παιδιά των ηρώων προγόνων μας.

Ως Χριστιανοί πρέπει να θυμηθούμε τους μάρτυρες των τριών πρώτων αιώνων πως εκράτησαν την πίστη στο Χριστό και το Ευαγγέλιο. Ως Έλληνες έχομε χρέος να θυμηθούμε πως εκράτησαν οι πρόγονοί μας άσβεστη την φλόγα της ελευθερίας και ενίκησαν. Και ως Νεοέλληνες να θυμηθούμε την τρομακτική περίοδο του 1940 και τα δεινά του επάρατου εμφυλίου πολέμου. Οι δικές μας δυσκολίες δεν είναι τίποτε μπροστά στα τόσα δεινά των πατέρων μας. Υπό την αναγκαία προϋπόθεση, ότι θα βοηθήσωμε όλοι με την καρδιά μας εκείνους που δοκιμάζονται σκληρότερα, οτι θα επιδείξωμε αντοχή και υπομονή, ότι θα συμμερισθούμε ο ένας την ανάγκη του άλλου, και ότι θα κρατήσωμε στην καρδιά μας την ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Θα τελειώσω το πρωτοχρονιάτικο αυτό μήνυμα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου από την Β’ Επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς σε μετάφραση : «Αδελφοί μου, μένετε αμετακίνητοι και κρατείτε τις παραδόσεις που εδιδάχθητε είτε προφορικά είτε γραπτά. Αυτός ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και ο Θεός και Πατέρας μας, που μας αγάπησε και μας έδωκε παρηγοριά, που δεν θα έχη τέλος, αλλά θα είναι αιώνια, και μας εχάρισε ελπίδα αγαθών ουρανίων, μακάρι να παρηγορήση τις καρδιές σας και να σας στηρίξη στην ορθή διδασκαλία και σε κάθε έργο αγαθό» (Β’ Θεσ. 2,15).

Και εγώ, μέσα από την καρδιά μου, πατρικά και αδελφικά

Σας εύχομαι

Καλή Πρωτοχρονιά, ευλογημένο και ελπιδοφόρο τον καινούργιο χρόνο 2013, πάντοτε μέσα στην Εκκλησία του Χριστού και αγκαλιά με την Πατρίδα μας την Ελλάδα.

Ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ