Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Δράμας Παύλου: Όχι στην εργασία την Κυριακή

Loading...


«Τι έπαθε η εποχή μας και θεσπίζει «αντικοινωνικά ωράρια» μεταθέτοντας όρια και όρους που ο Θεός όρισε ; Η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, διότι την ημέρα αυτή ο Θεάνθρωπος αναστήθηκε» αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Συμπληρώνει δε στέλνοντας μήνυμα στου πολιτικούς: «Οι πολιτικοί μας ταγοί πρέπει να γνωρίζουν πως παρά του ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι πράξεις τους πόρρω απέχουν από τις επιταγές της πίστεώς μας και υπηρετούν τα σχέδια και τα προγράμματα της νέας εποχής.»

Ολόκληρο το μήνυμα αναφέρει: 
Ανάμεικτα συναισθήματα μας προσφέρει η Πρωτοχρονιά. Η ψυχή μας βρίσκεται αιχμαλωτισμένη από τα βιώματα του χθες, που μας πληγώνει με τη σκέψη πως έφυγε ανεπανόρθωτα και του αύριο που μας γεμίζει απορία για το τι μας περιμένει.

    Αιχμαλωτισμένοι από τα συναισθήματα αυτά που τροφοδοτούνται από θλίψη, νοσταλγία, αγωνία, φόβο, καλούμαστε να σταθούμε όρθιοι, να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε. Στώμεν καλώς.

    Από τη στιγμή της γεννήσεώς μας είμαστε δέσμιοι του χρόνου, της φθοράς και του θανάτου. Ο πιστός δεν κλείνει τα μάτια. Παρατηρεί την πραγματικότητα χωρίς τους μεγενθυτικούς φακούς της ηττοπάθειας. Δεν υπερτονίζει τις δυσκολίες. Ατενίζει τις δύσκολες ή ακόμα τις σοβαρές καταστάσεις με το βλέμμα και την καρδιά υψωμένα στον ουρανό, από όπου και θα έλθει η βοήθειά μας.

    Απελπιστικές καταστάσεις υπάρχουν μόνο για τον άνθρωπο που δεν έμαθε να ελπίζει και να στηρίζει την ελπίδα του στον παντοδύναμο Θεό. Γιά τον άνθρωπο της πίστεως, τίποτα δεν είναι απελπιστικό. Ελπίζει και εκεί που όλα φαίνονται σκοτεινά. Χαμογελάει και στη θλίψη με ένα ουράνιο χαμόγελο. Καί στα πιο μεγάλα αδιέξοδα περιμένει το χέρι του Θεού να του ανοίξει με τρόπο θαυμαστό πόρτες άγνωστες. Ο κάθε χριστιανός όταν φωτίζεται από το φως του Ευαγγελίου, ελκύεται από τη Θεία αγάπη και απαλλάσσεται από τις πλάνες, τις προλήψεις και τους χωρίς ουσία τύπους. Αγωνίζεται να συμμορφώσει την ζωή του προς το θέλημα του Θεού. «Ζη εν τω Χριστώ και ο Χριστός εν αυτώ».

    Αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε στις μέρες μας όχι μόνο να τη ζήσουμε μα και να την ομολογήσουμε. Η νέα χρονιά για τους πιστούς πρέπει να είναι χρονιά ομολογίας πίστεως. Βλέπετε πως με πρόσχημα την οικονομική κρίση κάποιοι πουλημένοι πνευματικά, ξεπουλούν όχι μόνο τα υλικά μα και τις πνευματικές αξίες του τόπου μας.

Ένα χτυπητό παράδειγμα είναι η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Πλήγμα στην πίστη, στην οικογένεια, στους εργαζόμενους, στις παραδόσεις του τόπου μας, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα συνδικάτα των εργαζομένων σθεναρά αντέδρασαν στο αντιχριστιανικό, αντιοικογενειακό, αντιεργατικό αυτό μέτρο. Η εθνική συνομοσπονδία Ελληνικού εμπορίου με εκτενές υπόμνημά της προβάλλει 52 λόγους για τους οποίους είναι αντίθετη στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τι έπαθε η εποχή μας και θεσπίζει «αντικοινωνικά ωράρια» μεταθέτοντας όρια και όρους που ο Θεός όρισε ;
    Η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, διότι την ημέρα αυτή ο Θεάνθρωπος αναστήθηκε. Είναι η ημέρα που πανηγυρίζουμε τον θρίαμβο της Αναστάσεως και δοξάζουμε τον φιλάνθρωπο Θεό που μας χάρισε τη δυνατότητα της σωτηρίας μας.
    Ο μεγάλος Εθναπόστολος, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που αφορμή για το μαρτύριό του στάθηκε ο αγώνας του για την κατάργηση των Κυριακάτικων παζαριών και η μετάθεσή τους τα Σάββατα, στην Δ΄ διδαχή του λέγει τα εξής : «Πρέπει και εμείς, αδελφοί μου, να χαιρόμαστε πάντοτε, μα περισσότερο την Κυριακή, όπου είναι η Ανάσταση του Χριστού μας. Διότι Κυριακή ημέρα έγινε ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακή ημέρα μέλλει ο Κύριος να αναστήσει όλο τον Κόσμο.
    Πρέπει και εμείς να εργαζόμαστε τις έξι ημέρες της εβδομάδος για αυτά τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα, και την Κυριακή να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να στοχαζόμαστε τις αμαρτίας μας, τον θάνατο, την κόλαση, τον Παράδεισο, την ψυχή μας  που είναι τιμιότερη  από όλο τον κόσμο, και όχι να πολυτρώμε και να πολυπίνουμε και να κάνουμε αμαρτίες. Ούτε να εργαζόμαστε και να πραγματευόμαστε την Κυριακή.
    Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακή είναι αφορισμένο και καταραμένο, και βάζετε φωτιά και κατάρα στο σπίτι σας και όχι ευλογία.

Λοιπόν, αδελφοί, για να μη πάθετε κανένα κακό, μήτε ψυχικό, μήτε σωματικό, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάτε την Κυριακή, καθώς είναι αφιερωμένη στον Θεό. ….. Αν είστε Χριστιανοί, να την φιλάτε την Κυριακή. Έχετε εδώ πρόβατα; Το γάλα της Κυριακής τι το κάνετε; Άκουσε, παιδί μου. Να το σμίγεις  όλο και να το κάνεις επτά μερίδια. Καί τα έξι μερίδια κράτησε για τον εαυτό σου και το άλλο μερίδιο της Κυριακής , αν θέλεις, δώσε το ελεημοσύνη στους πτωχούς ή και στην Εκκλησία, για να ευλογήσει ο Θεός τα πράγματά σου. Καί αν τύχει ανάγκη και θέλεις να πωλήσεις πράγματα φαγώσιμα την Κυριακή, εκείνο το κέρδος μη το σμίγεις στην σακούλα σου, διότι την μαγαρίζει αλλά δώσε τα ελεημοσύνη, για να σας φυλάει ο Θεός».

    Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους τονίζει ότι : «Εκείνοι που σήμερα επίεσαν για την κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θέλουν τους χριστιανικούς θεσμούς, επειδή δεν θέλουν τον Χριστό, αλλά τον αντίχριστο, κατά τον αψευδή λόγο του Κυρίου : «εγώ ελήλυθα εν τω ονόματι του πατρός μου, και ου λαμβάνετέ με· εάν άλλος έλθη εν τω ονόματι τω ιδίω, εκείνον λήψεσθε». (Ιωάν. 5,43)».
    Ως πνευματικός σας πατέρας και Επίσκοπος σας παρακαλώ και σας προτρέπω έμπρακτα να φανερώσετε την αγάπη σας για το Χριστό. Όχι εργασία την Κυριακή. Αφιερώστε την στον Κύριο, στην οικογένειά σας, στη μελέτη του θείου λόγου, στα έργα αγάπης. Διαμαρτυρηθείτε για τη λειτουργία και μη συμμετέχετε στα Κυριακάτικα παζάρια του Δοξάτου και της Δράμας. Είναι βλασφημία προς το Θεό και ντροπή για τον μαρτυρικό μας τόπο.

    Αδελφοί μου.

    Οι μεγαλύτεροί μας έζησαν πολέμους, καταστροφές, στερήσεις και όμως έδειξαν αξιοθαύμαστη υπομονή και δύναμη και από τα συντρίμμια δημιούργησαν μια μεταπολεμική Ελλάδα καλύτερη. Είχαν κτίσει τη ζωή τους σε γερά θεμέλια, την πίστη, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την εργατικότητα, την εγκράτεια, την ολιγάρκεια, την αλληλοβοήθεια, την υπομονή.

Στα χρόνια μας όμως πολλοί ξέχασαν, περιφρόνησαν ή απαξίωσαν αυτές τις αρετές και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το εύκολο κέρδος, η διασκέδαση, η επίδειξη, η προβολή. Δε διστάζουν να αρπάξουν, να αδικήσουν, να εκμεταλλευθούν τους πιο αδύνατους, να κολακέψουν τους πιο ισχυρούς για να ικανοποιήσουν τις αχόρταγες επιθυμίες τους. Έχουν γίνει άπληστοι, εγωιστές. Ο διπλανός τους δεν τους ενδιαφέρει. Έτσι φτάσαμε να θεωρούμε την αλήθεια και την αρετή ανοησία και το ψεύδος και την απάτη κατόρθωμα και εξυπνάδα.

    Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στόχο έχει το κέρδος και την υποταγή μας ώστε όπως έλεγε ο Φώτης Κόντογλου : «να μας αφήσουνε χωρίς πίστη, χωρίς παράδοση, χωρίς οικογένεια, χωρίς τίποτε δικό μας». Οι πολιτικοί μας ταγοί πρέπει να γνωρίζουν πως παρά του ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι πράξεις τους πόρρω απέχουν από τις επιταγές της πίστεώς μας και υπηρετούν τα σχέδια και τα προγράμματα της νέας εποχής.

Τούς υπενθυμίζουμε ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η Ορθόδοξη πίστη μας πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, διότι είναι το μόνο μετερίζι που μας απομένει και το οποίο εγγυάται το μέλλον του ταλαιπωρημένου λαού μας. Η Ελλάδα είναι εκεινού που δωρίζει σ’ αυτή έργα τιμημένα, καμωμένα με αίμα και με υπομονή, έργα που τα κάνει μονάχα η αγάπη.

    Ας είναι λοιπόν το νέον έτος, έτος αντιστάσεως. «Όσοι πιστοί» ας προσέξουμε να μην παρασυρθούμε από το ρεύμα της αποστασίας. Ο μόνος τρόπος για να ανακάμψουμε, είναι η μετάνοια. Η μόνη ελπίδα για ανόρθωση είναι η συμμόρφωσή μας με το θέλημα του Θεού. Αν τιμούμε την αργία της Κυριακής, ο Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει. Θα μας αναγνωρίσει ως πιστούς μαθητές Του και θα μας χαρίσει με θαυμαστό τρόπο πλούσια την ευλογία Του.  ΑΜΗΝ.  
 
Διάπυρος ευχέτης πάντων υμών προς Κύριον.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΥΛΟΣ