Πασχαλινό μήνυμα Αρχ. Αμερικής Δημητρίου: Άρωμα ζωής και ελπίδας

Loading...


Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να ανοίξουν τα πνευματικά τους μάτια και να δούν την απόλυτη δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως, αναφέρει στο πασχαλινό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός,
ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια·
εορταζέτω γούν πάσα κτίσις την έγερσιν
Χριστού, εν η εστερέωται.

(Ύμνος του Κανόνος του Πάσχα)
Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στην ένδοξη αυτή Εορτή Εορτών, γεμάτη από λαμπρό φως και ανείπωτη χαρά την οποία ανακαλύπτουμε στην παρουσία του Αναστάντος  Κυρίου μας, διακηρύσσω μαζί σας,

Χριστός Ανέστη!

Καθώς συγκεντρωνόμεθα να λατρεύσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Θεό για την απέραντη χάρη Του και την εκδήλωση της δυνάμεώς Του στην κατανίκηση του θανάτου και την αποκατάστασή μας στην ζωή, επιβεβαιώνουμε με ύμνους και λόγους τον παγκόσμιο αντίκτυπο της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Με ύμνους από τον Κανόνα αυτής της Αγίας Εορτής του Πάσχα και τις ακολουθίες της Πασχαλινής περιόδου, διακηρύσσουμε, Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, διότι Χριστός, ο Σωτήρ του κόσμου επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας. Όντως, τα σύμπαντα πεφώτισται τη αναστάσει σου, Κύριε.

 Μέσα από την δύναμη της Αναστάσεως του Κυρίου μας και της αποκαλύψεώς Του ως Πηγής της αληθινής και αιώνιας ζωής, όλη η δημιουργία έχει γεμίσει με την παρουσία της χάριτος του Θεού. Το φως της Αναστάσεως πλημμυρίζει τα πάντα και εξαφανίζει πλήρως το σκοτάδι. Μέσα σ’ αυτό το φως, τίποτε δεν παραμένει κρυφό – οι συνέπειες της αμαρτίας γίνονται φανερές και ο θρίαμβος του Σταυρού αποκαλύπτεται παγκοσμίως.

Σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρεται το γλυκύ άρωμα του Ευαγγελίου διά της Αναστάσεως του Ιησού. Είναι άρωμα ζωής. Είναι δροσερό και νέο και διαποτίζει την δημιουργία με ελπίδα. Είναι βάλσαμο το οποίο μετατρέπει την απόγνωση σε προσμονή, προσφέρει ειρήνη εν μέσω μεγάλης αναταραχής και τραγωδίας και υπόσχεται ανανεωμένη δύναμη και σωτηρία για το παρόν και για την αιωνιότητα.

Στο φως και το άρωμα της Αναστάσεως του Χριστού, όλα τα πράγματα γεμίζουν με φως. Αποκαλύπτεται η αλήθεια. Υποδεικνύεται η οδός της ζωής. Η Ανάσταση καλεί όλους τους ανθρώπους να δούν την δύναμη του Χριστού επί του θανάτου και να λάβουν εν πίστει την χάρη του Θεού. Ο Κύριος εξεπλήρωσε την υπόσχεσή Του να λυτρώση τα δημιουργήματά Του. Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να ανοίξουν τα πνευματικά τους μάτια και να δούν την απόλυτη δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως.

Την ευλογημένη αυτήν ημέρα μπορούμε να δούμε και να αναγνωρίσουμε καθαρά την επίδραση της Αναστάσεως και της Εορτής του Αγίου Πάσχα στις ζωές μας. Μέσα από τον εορτασμό και την πίστη μας στον Αναστάντα Κύριο, γεμίζουμε από το θείο φως Του και βλέπουμε την αλήθεια σχετικά με την ανάγκη μας για λύτρωση και σωτηρία. Το γλυκύ άρωμα του Ευαγγελίου μας γεμίζει με ελπίδα και προσφέρει ίαση. Στον ολοκληρωτικό και τέλειο θρίαμβο του Κυρίου μας πραγματοποιούνται οι υποσχέσεις του Θεού. Κάθε μέρος του είναι μας, κάθε πτυχή της ζωής μας, κάθε σχέση, κάθε σκέψη και λόγος συναντά τον Αναστάντα Κύριο.

Καθώς εορτάζουμε χαρμόσυνα την Εορτή αυτή, ας αγκαλιάσουμε τον Αναστάντα Κύριο και ας λουσθούμε στο φως της Αναστάσεως. Είθε να αντιληφθούμε ότι η δύναμη της Αναστάσεως έχει τεράστια επίδραση στο σύμπαν, στον κόσμο μας, και στις ζωές μας. Καί είθε να λάβουμε την χάρη και την ζωή που μας προσφέρει ο Χριστός έτσι ώστε να οδηγηθούμε μακριά από την αμαρτία και τον θάνατο και να εισέλθουμε στην ευλογημένη και αιώνια ζωή μέσα στην ένδοξη παρουσία Του. Σε σας, στις κοινότητές σας και στις οικογένειές σας εύχομαι μία υπέροχη και θαυμάσια Εορτή πλημμυρισμένη με το φως και την χαρά του Πάσχα.

Χριστός Ανέστη, προσφιλείς μου Χριστιανοί

Με πατρική αγάπη εν Κυρίω Αναστάντι,

† ο Αρχιεπίσκοπος

Αμερικής Δημήτριος