ΕΓΓΑΜΟΣ ΒΙΟΣ: Με το μυστήριο του γάμου, αρχίζει το ταξίδι και θα εξαρτηθεί από την χρήση της ελευθερίας, της επιθυμίας και της θελήσεως του ζευγαριού, τι θα κάνουν τον Χριστό. Αν θα τον ακούσουν, αν τον ακολουθήσουν, αν τον βάλουν μέσα στα προβλήματα τους.
Στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, ο κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, Υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι» φιλοξένησε διαδικτυακά, τον π. Σπυρίδωνα Σκουτή, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου. σε μια συζήτηση με θέμα «Γιατί να παντρευτώ σήμερα;».
Η εκδήλωση, μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
Το μυστήριο του γάμου, ξεκινάει από το μυστήριο του βαπτίσματος, είπε ο Σπυρίδων. Η διαπαιδαγώγηση ενός ανθρώπου ξεκινάει από το ιερό μυστήριο του βαπτίσματος.
Και από εκεί και πέρα προετοιμάζουμε τον άνθρωπο στο εργαστήριο της οικογένειας, που είναι εργαστήριο αγιότητας, για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός σταδιακά να παιδαγωγηθεί, να αρχίσει να σχετίζεται και να μαθαίνει να αγαπά.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνει ο σύγχρονος κόσμος, τόνισε, είναι ότι μαθαίνουν στα παιδιά τα πάντα. Αλλά δεν του μαθαίνουν να αγαπά, να ταπεινώνεται και να συγχωρεί.
«Είναι τρεις πυλώνες και τρεις βάσεις, αυτές οι αρετές, για να μπορέσει το παιδί αργότερα να μπει σε έναν γάμο, να μπει σε μια δύσκολη εργασία με δύσκολους ανθρώπους.
Η καλλιέργεια αυτή, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί και να έχουμε έναν καρπό αγιότητας και αρετής, όταν αντιληφθούμε ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος τον οποίον φέραμε στον κόσμο.»
Το διαζύγιο είναι μία κατάσταση, συνέχισε, που δείχνει ότι δύο άνθρωποι δεν κατάφεραν να αγαπηθούν. Ότι σε αυτό το αγώνισμα και αυτό το ταξίδι, νικητής και θριαμβευτής, αντί να είναι ο Χριστός, βγήκε ο εγωισμός που κατέστρεψε τα πάντα.
Με το μυστήριο του γάμου, αρχίζει το ταξίδι και θα εξαρτηθεί από την χρήση της ελευθερίας, της επιθυμίας και της θελήσεως του ζευγαριού, τι θα κάνουν τον Χριστό. Αν θα τον ακούσουν, αν τον ακολουθήσουν, αν τον βάλουν μέσα στα προβλήματα τους.
Τα παιδιά δυσκολεύονται να παντρευτούν σήμερα και βλέπουν τον γάμο με μια καθαρά νομική αντίληψη, δηλαδή απλά να συναντηθούν δύο άτομα αντί να σχετιστούν δύο πρόσωπα εν Χριστώ και με τη βάση αυτή να ανακαλύψουν τι θέλουν πραγματικά ο ένας από τον άλλο.
«Οφείλουμε μέσα από το σκάμμα της Εκκλησίας και της ασκητικής ζωής, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και ιδιαίτερα στο όμορφο μυστήριο και εργαστήριο θεραπείας, την ιερά εξομολόγηση.
Έτσι θα προχωρήσουμε και θα μπορέσουμε, όταν σχετιστούμε με έναν άνθρωπο, να γίνει μια αλληλοσυμπλήρωση των προσώπων και πραγματικά η σχέση να βαπτιστεί στο ιερό μυστήριο του γάμου.»
Στο μυστήριο, εξήγησε ο π. Σπυρίδων, βλέπουμε κάποια πράγματα, αλλά συμβαίνει και κάτι το οποίο δεν βλέπουμε αλλά το οποίο ενεργείται. Στο μυστήριο του γάμου, έρχεται ο Χριστός, ευλογεί και τα πάντα μεταμορφώνονται.
Στον γάμο δεν θα περάσουμε καλά, αλλά ευλογημένα και μεταμορφωμένα, γιατί αυτή η σχέση και η συμπόρευση, δεν είναι απλά μια ικανοποίηση κάποιων προσδοκιών, αλλά μια αλληλοσυμπλήρωση των προσώπων.
Η τεκνογονία είναι ένα πολύ όμορφο κλαδί ενός δέντρου, που είναι ο γάμος. Μπορεί να έρθει, ή μπορεί να μην έρθει. Μπορεί να έρθει και να φύγει βιαίως, από κάποια αρρώστια ή ατύχημα, ή μπορεί να έρθει και να φύγει αργότερα.
«Σκοπός του γάμου δεν είναι η τεκνογονία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά είναι ο αγιασμός των συζύγων, το σβήσιμο από την πύρωση της σαρκός, η υπακοή και η καρποφορία της αγάπης και των αρετών, μέσα από την ενότητα ως σάρκα μία, που είναι μια ανθρωπολογική πραγματικότητα.
Τα παιδιά βοηθάνε στο να ταπεινωθούμε ακόμη περισσότερο, να αντιληφθούμε αργότερα ότι πάντοτε η συζυγία θα μένει στην κορωνίδα.»
Όπως είπε παραστατικά ο π. Σπυρίδων, ο γάμος είναι ένα λουλούδι που το ζευγάρι το φυτεύει μαζί, αλλά για μπορέσει να αναπτυχθεί θα πρέπει να το ποτίζουν.
Όχι όμως με το κοινό νερό, γιατί είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι που αναπτύσσεται με αγιασμό. Αυτόν τον αγιασμό θα τον καλλιεργούν συμπληρωματικά μέσα από τις αδυναμίες και πολλές φορές και μέσα από τις συγκρούσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι την αποστροφή των προσώπων, αλλά το πλησίασμα των καρδιών.
Το κλειδί μιας επιτυχημένης πορείας, είναι το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως και μέσα εκεί θα αρχίσει ο γάμος να διορθώνεται, οι πληγές θα κλείνουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζευγάρι να μετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας και ιδίως στην θεία Ευχαριστία.
Και στο κλείσιμο της συζήτησης τόνισε ότι Κύριος, με την συνέργεια των προσώπων, μέσα από το μεγάλο μυστήριο της ελευθερίας, θα κάνει κι έναν άλλο γάμο. Τον γάμο της αλληλοσυμπλήρωσης, της απόφασης το ζευγάρι να ακολουθήσει τον Χριστό και να προχωρήσει. Αλλιώς ο γάμος θα μείνει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
«Μην φοβόμαστε την αγάπη, μην φοβόμαστε να κολυμπήσουμε βαθιά και να βυθιστούμε σε αυτόν τον ωκεανό της αγάπης. Να αγαπήσουμε, να θυσιαστούμε. Να ξέρουμε ότι έχουμε Αρχιερέα μέγα, ο Κύριος είναι πάντοτε δίπλα μας.
Και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις της πανδημίας, να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας, ότι ο χριστιανός πάντοτε την δυσκολία θα την κάνει αγιασμό, το δάκρυ θα το κάνει χαμόγελο. Κι όλα αυτά με την χάρη του Θεού.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: