Οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες

Loading...


του Αρχιμ. Αρσενίου Κωτσόπουλου

Όλοι οι άνθρωποι, από τον πιο μεγάλο μεγιστάνα μέχρι τον ρακένδυτο ζητιάνο, ζητάμε κάτι από το περιβάλλον μας, το οποίο δεν το έχουμε και το ποθούμε. Άλλος ζητά γυναίκα, άλλος παιδιά, άλλος υγεία, άλλος περιουσία, άλλος ψυχής ισορροπία, άλλος ταξίδια και άλλος άλλα αντ’ άλλων.

Κάποιοι, όμως, ελάχιστοι και εκλεκτοί, ζητούν τον Θεό, ο οποίος μπορεί εύκολα να προσφέρει όλα τα παραπάνω, αλλά και τίποτα από αυτά, χωρίς να νιώθουν «οι εκζητούντες Αυτόν» πως στερούνται «παντός αγαθού». Η αναζήτηση του Χριστού δίνει χαρά, ζωντάνια, πνοή, δύναμη, ορμή αγάπης, πόθο ερωτικό, ελευθερία από γήινες προσκολλήσεις. Το Άγιο Πνεύμα προσφέρει τη βαθιά παρηγοριά της ψυχής μας. Οι άλλες αναζητήσεις φέρνουν στεναχώριες, πίκρες, συγκρούσεις, ταραχές, νευρικά ξεσπάσματα.

Και βέβαια, και τα άλλα ποθούμενα να κατακτηθούν, δεν θα μας κάνουν χαρούμενους, διότι θα προκύψουν νέα, αλλά και τα υπάρχοντα θα μας πληγώνουν. Η αναζήτηση του Θεού φέρνει την πληρότητα της παρουσίας Του στην καρδιά μας, που είναι πληγωμένη από την αγάπη Του, στάζει μέλι θείων αγαθών, από τα οποία όσοι γεύονται νιώθουν τη θεία μακαριότητα.

Όταν ο π. Πορφύριος έλεγε «αγαπήσατε τον Χριστόν και μηδέν προτιμήσατε της αγάπης Αυτού», το φώναζε για να καταστήσει τη ζωή μας χαρούμενη. Και αυτό διότι, όποιος προτιμά τον Χριστό λυτρώνεται. Όποιος όμως προτιμά όλα τα άλλα, άνευ του Χριστού, ζει δίχως νόημα και αξία. Όλα τα χαμένα, φθαρτά παιχνιδάκια του περαστικού αυτού κόσμου, με τον Χριστό καθίστανται εργαλεία που συμβάλλουν στην αύξηση της αγάπης, στο πλάτεμα της καρδιάς, στην ενότητα.
 
Από το βιβλίο «Από το Χάος στο Φως»