Ο Φθιώτιδος Νικόλαος για το Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο: Σημείο αναφοράς

Loading...


Συνέντευξη Τύπου παρεχώρησε την Τετάρτη 16 Μαΐου ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, για το πολύ σπουδαίο γεγονός των εγκαινίων του Πνευματικού-Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως επί των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Αμπλιανη Λαμία.

Στην συνέντευξη ο Ποιμενάρχης μας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Ένα μεγάλο έργο πνοής εγκαινιάζει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Κυριακή 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για το επιβλητικό Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο, που βρίσκεται στην περιοχή Άμπλιανης Λαμίας, μεταξύ των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Το έργο θεμελιώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1997 και κατασκευάστηκε με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως και με τις προσφορές των πιστών.

Στεγάζει όλες τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και τις ποιμαντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο μεγάλο αυτό κτιριακό συγκρότημα υπάρχουν:

v    Ο Ιερός Ναός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ, με καλλι­μάρ­μαρα καλλιτεχνήματα και θαυμαστή αγιογράφηση.

v    Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

v    Το Αμφιθέατρο, χωρητικότητος 400 θέσεων, με πλήρη σύγχρο­νο εξοπλισμό.

v    Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος εκπέ­μπει με πλήρες 24ωρο πρόγραμμα.

v    Η Βιβλιοθήκη, με πολλές χιλιάδες τόμων και βιβλίων.

v    Ο Ξενώνας απόρων φοιτητών.

v    Η Σχολή Υφαντικής.

v    Το Εκκλησιαστικό Ιστορικό Αρχείο.

v    Τα Αρχεία Γραμματείας, Γάμων και Έργων.

v    Αίθουσα με έργα από χαλκό του λαϊκού καλλιτέχνη κ. Αριστομένη Καραγεώργου.

v    Η Τραπεζαρία και η Κουζίνα του Κέντρου.

v    Τό Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου.

v    Τό Κέντρο Γάμου και Οικογένειας.

v    Η Σχολή Κατηχήσεως Ενηλίκων και Αλλοδαπών.

Το έργο κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες, όσα υλικά διέθετε η τοπική αγορά τα προμηθευτήκαμε από αυτήν, εργάστηκαν και έζησαν καθ΄όλα τα έτη της κατασκευής δεκάδες οικογένειες της περιοχής μας και το ποσόν που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη μέχρι στιγμής ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια (3.000.000) Ευρώ ή αλλιώς σε ένα  δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δραχμές.

Το Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς της το­πικής Εκκλησίας και θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πνευματική και πολιτιστική εξύψωση της κοινωνίας, έχει δε την δυνατότητα να φι­λο­ξε­νήσει διορθόδοξα και πανελλήνια Συνέδρια, Εκθέσεις και άλλες πο­λι­τι­στι­κές δραστηριότητες.   

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς, ο Σεβασμιώτατος Ποι­με­νάρχης μας κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ πλαισιούμενος από οκτώ Συνοδικούς Μη­τρο­πολίτες, από τις Αρχές του τόπου και υψηλούς προσκεκλημένους εξ Αθη­νών, παρουσία του ιερού Κλήρου και του λαού της Φθιώτιδος, θα τε­λέσει μεγαλοπρεπῶς τα εγκαίνια του Κέντρου.

Το πρωί στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται κοντά στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο, θα τελεστεί πανηγυρική πολυαρχιε­ρα­τική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αρχιεπίσκοπος Σινᾶ, Φαράν καί Ραϊθώ κ. Δαμιανός, οι Μητροπολίτες Καρπε­νησίου κ. Νικόλαος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακά­ριος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Θηβών κ. Γεώργιος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο Επί­σκο­πος Αβύδου κ. Κύριλλος και ο οικείος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής θα εκτίθεται από σήμερα Παρα­σκευή το απόγευμα, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κρι­μαίας και θα υπάρχει ειδικό λατρευτικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας κάλεσε τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδος, με τον οβολό του οποίου ανε­γέρθηκε αυτό το θαυμάσιο κτίριο, να συμμετάσχει στην χαρά της ιστο­ρικής ημέρας των εγκαινίων του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, την Κυριακή 19 Μαΐου, και ώρα 12 το μεση­μέ­ρι.

1