Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, N. Κόκκινος στο «Αγιορείτικο βήμα» για τη δράση των «παραμάγαζων» στα νεκροταφεία

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε κοιμητήρια , τα οποία υπάγονται στο Δήμο Αθηναίων καταδίκασε με αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Αγιορείτικο βήμα» ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Νίκος Κόκκινος, στον οποίο ανήκει η εποπτεία της Δ/νσης Κοιμητηρίων.

Ο κ. Κόκκινος ανέλυσε όλο το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει ήδη από το Δήμο προκειμένου να μπει ένα τέλος στη λειτουργία των «παραμάγαζων», τα οποία αλωνίζουν ανενόχλητα στα νεκροταφεία.
«Ως Δήμος έγκαιρα, από το 2011, όταν εγώ ανέλαβα, ενημερώσαμε το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ, αλλά εμείς ελεγκτικό μηχανισμό δεν έχουμε» αποκάλυψε ο Αντιδήμαρχος. Οπως ανέφερε έχει γίνει  προσφυγή στον Άρειο Πάγο από ιδιωτική εταιρεία για την αρμοδιότητα να ανάβουν τα καντήλια και ο Α.Π. απεφάνθη ότι ο συγγενής του θανόντος μπορεί να ορίσει όποιον θέλει να ανάβει το καντήλι. Κατά συνέπεια κάθε ένας επιλέγει όποιον θέλει χωρίς όμως να ενημερώνει.

«Κανονικά θα έπρεπε οι συγγενείς να δηλώνουν ποιόν ορίζουν να ανάβει τα καντήλια για να υπάρχει κι από εμάς ένας σχετικός έλεγχος, αλλά αυτοί το αφήνουν στο φλου» δήλωσε σχετικά στο «Αγιορείτικο βήμα» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε «Αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους ποιός θα έχει το πάνω χέρι. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε»

Όπως αποκάλυψε πάντως σκοπός του Δήμου είναι να περάσει  μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δίνεται η αρμοδιότητα του ανάματος των καντηλιών και σε ιδιωτικές εταιρείες με ένα αντίτιμο. «Έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε, αλλά όχι την αποκλειστική αρμοδιότητα. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως η αλήθεια είναι πως τα διαφυγόντα κέρδη από τη δράση αυτών των «παραμάγαζων»  υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ και συνεπώς η οικονομική αιμορραγία που προκύπτει είναι τεράστια. Ανάλογο πρόβλημα ασφαλώς έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κοιμητήρια ανά την επικράτεια και οι κατά τόπους δημοτικές αρχές προβληματίζονται για το που μπορεί να φτάσει η κατάσταση.