Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: «Ζούμε σε εποχή αποπροσανατολισμού από την πίστη μας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή Β΄Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τον .

Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο και συμμετείχαν ο και ο .

Κατά το κήρυγμα, ο έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της εποχής εκφράζοντας την αγωνία του.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αυτά που βλέπουμε να γίνονται τα τελευταία χρόνια, κατά συρροή αμαρτίες, βλέπουμε εγκλήματα να γίνονται και ερωτώ “Είσαστε ευχαριστημένοι από την κατάσταση των ευρωπαϊκών κοινωνιών;”. Στη Γαλλία, οι πνευματικοί και διαννοούμενοι, θρηνούν και οδύρονται πως κατήντησε αυτή η μεγάλη χώρα. Μου λέει άνθρωπος τώρα, πως δεν είναι να επισκεφθείς το Παρίσι. Αυτό το φαινόμενο πλέον το έχουμε κι εμείς στην πατρίδα μας, με το ανακάτεμα των λαών, για διαφόρους λόγους, ακούμε συνεχώς απειλές για διεκδικήσεις, για θανάτους, για αρπαγές. Ποιος δεν ανησυχεί για το τι θα γίνει με τη γειτονική Τουρκία, που είναι η καταστροφή μας τους προηγούμενους αιώνες. Μας απειλούν με αρπαγή της θάλασσας και με πολλά άλλα.

Διαβάστε εδώ:  Μητροπολίτης Ανθιμος: Κάντε κάτι και για τη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η κοινωνίας μας έχει χαλάσει. Φταίμε όλοι. Ζούμε σε εποχή ταραχής, σε εποχή αποπροσανατολισμού από την πίστη μας. Μακάρι, κι ας είμαστε φτωχότεροι, αλλά θα είμαστε πιο πλούσιοι από καρδιά, σεβασμό, αγάπη στο συνάνθρωπο.
Είδα το περιστατικό μιας οικογένειας που έχει δύο παιδιά που μένει σε ένα μικρό νησάκι κοντά στην Πάτμο και ο δάσκαλος κάνει μάθημα σε αυτά τα παιδιά. Αυτή είναι πράξη ηρωική.
Είναι εθνική αυτοκτονία να αμφισβητούνται μορφές του έθνους μας, σε διάφορες περιόδους όπως στις επαναστάσεις. Αλλά που να βρεις άκρη και πώς να μπορέσεις να τοποθετηθείς σε αυτά τα θέματα. Να έχουμε αγάπη προς την πατρίδα, προς όλα παιδιά μας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη εβδομάδα. Μακάρι να έχουμε μια εθνική επιτυχία».

Δείτε την ομιλία του