Μητροπολίτης Νίκαιας:«Οι νέοι θα κτίσουν ξανά ότι οικοδομήθηκε λάθος»

Loading...


Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου τ. ε., ημέρα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση, στα πλαίσια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας βράβευσε τους επιτυχόντες στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας μας.

Το φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου κατέκλυσαν επτακόσιοι και πλέον νέοι φοιτητές και φοιτήτριες από όλους της Δήμους της Μητροπόλεως, ήτοι Νικαίας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Περάματος, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και Χαιδαρίου.
Όλοι και όλες έλαβαν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου  έπαινο για την επιτυχία τους και εικόνα της Παναγίας, ως ευλογία για το νέο τους ξεκίνημα. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους πατρικό χαιρετισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι μας ατενίζουμε με περηφάνεια το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με υπερηφάνεια και δέος, γιατί μια μικρή χώρα σαν την δική μας αντιμετώπισε και συνέτριψε την φασιστική τότε Ιταλία  μια μεγάλη δύναμη με ένα ισχυρό σύμμαχο πλάι της, την Γερμανία.  Στρέψαμε πραγματικά πάνω μας τα μάτια όλης της  ανθρωπότητας και αποσπάσαμε το θαυμασμό της Οικουμένης.

κτώ εκατομμύρια λόγχες στράφηκαν εναντίον μας και μείς οι αδύναμοι ως προς τα υλικά μέσα, αντιμετωπίσαμε τον εχθρό και τον διώξαμε πέρα από τα σύνορά μας τα ιερά. Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου ήταν άρνηση ολόκληρου του λαού να υποδουλωθεί. Ήταν άρνηση όλων των Ελλήνων να συμβιβαστούν με το φασισμό και να σκύψουν το κεφάλι στους ισχυρούς της γης.

Δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η μικρή Ελλάδα δεν είχε ακόμη ανασάνει από την εθνική περιπέτεια της Μικρασιατικής τραγωδίας του 1922 και των συνεπειών της ως προς την ένταξη των προσφύγων στον εθνικό κορμό. Ρακένδυτοι αδελφοί μας από τη γη της Ιωνίας και του Πόντου έπρεπε να στήσουν το σπιτικό τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου του ’40 απασχολεί ακόμη τους ιστορικούς. Από όποια οπτική γωνία και αν εξεταστεί η εποποιία του ’40, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αριθμητικά και με λογικά κριτήρια η νίκη των Ελλήνων.

Κάτι άλλο, πέρα από αριθμούς και υλικά μέσα, ήταν αυτό που έκανε το θαύμα. Ναί! ήταν ένα θαύμα και το θαύμα, για να θυμηθούμε και τον Γκαίτε, “είναι της πίστης το ακριβό παιδί”. Αυτό ήταν λοιπόν το όπλο των στρατιωτών μας στην Πίνδο και στα βουνά της Αλβανίας. Το όπλο της πίστεως, η αίσθηση της στήριξης από τη Μεγαλόχαρη Παναγία, έδινε μεγαλύτερη δύναμη στο μικρό και ξεπερασμένο τεχνολογικά όπλο του Έλληνα φαντάρου.

Η ίδια πίστη στήριζε τη γυναίκα της Πίνδου, να ανεβάζει πάνω στα βουνά τρόφιμα και πολεμοφόδια. Η ίδια πίστη έδινε κουράγιο στις γιαγιάδες μας να προσεύχονται εδώ στα μετόπισθεν γονατιστές ετοιμάζοντας ρούχα για τα παλικάρια που μάχονταν όχι μόνο εναντίον του εχθρού, αλλά εναντίον και των καιρικών συνθηκών, αντιμετωπίζοντας  χιόνια και κινδύνους από κρυοπαγήματα.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι ιστορικές μας επέτειοι δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ο,τι   σπουδαίο μας κληροδότησαν οι πατέρες μας. Είναι πάνω από όλα ευκαιρία περισυλλογής και αυτοσυγκέντρωσης, για την εξαγωγή των κατάλληλων ιστορικών συμπερασμάτων, εκείνων που θα μας καθοδηγούν ως ασφαλής πυξίδα  στη μετέπειτα πορεία μας, στο δρόμο του εθνικού μας χρέους.

Αυτό το στοχασμό χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο, με δεδομένες τις δυσκολίες που διερχόμαστε. Είναι πλέον δεδομένο ότι η οικονομική κρίση της πατρίδας μας είναι συνέπεια μιάς άλλης κρίσης που προηγήθηκε. Ήταν η κρίση αξιών, η άμβλυνση συνειδήσεων, ο παραμερισμός ηθών και εθίμων, η ισοπέδωση των πάντων.

Γνωρίζουμε τώρα ότι ζούμε κάτω από οικονομική κατοχή και παράλληλα απειλείται η εθνική μας ακεραιότητα. Μέσα στις οικογένειές σας αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες. Καί καλείστε σείς, οι νέοι και οι νέες, οι μελλοντικοί μας επιστήμονες, να κάνετε τη δική σας επανάσταση. Όχι να γκρεμίσετε τα πάντα, αλλά να ξανακτίσετε ο,τι οικοδομήθηκε λάθος. Να ξεκινήσετε από την επανάσταση της συνείδησης. Να πείτε «όχι» στις ηθικές εκπτώσεις, «όχι» στο ξεπούλημα ιδεών, «όχι» στην αλλοτρίωση του γένους. Να αντιτάξετε σε όσους σας δείχνουν εύκολους δρόμους επιτυχίας, ότι:

«Δε ζούμε εμείς μέσα στο ψέμα και στην απάτη των ονείρων, είμαστε απόγονοι μαρτύρων, μέσα μας ρέει ηρώων αίμα».

Είστε περήφανα Ελληνόπουλα, απόγονοι ηρώων μιάς μεγάλης ιστορίας. Ελληνόπουλα με πείσμα, θέληση, ευφυια, δύναμη, χαρακτηριστικά της φυλής μας άλλωστε, που το αποδείξατε περίτρανα με την επίτευξη του στόχου σας. Φθάσατε μέχρις εδώ με μία πορεία δύσκολη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έτσι παιδιά μου, για να επιτύχετε στη ζωή, χρειάζεστε πίστη στο Θεό και συντονισμό του προσωπικού σας ήθους με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

Βλέποντάς σας να προοδεύετε γεμίζουμε και εμείς σ’ αυτή την ηλικία με ελπίδα και όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Με ένα μέλλον που έχει βάση εσάς. Η Εκκλησία θα είναι πάντα πλάι σας. Όλοι ενωμένοι, με λάβαρο την πίστη θα ξεπεράσουμε και αυτή την οικονομική κρίση. Θα προσεύχομαι για σας και τις οικογένειές σας · προσωπικά θα είμαι δίπλα σας παρακολουθώντας την κάθε σας εξέλιξη.

Στα συγχαρητήριά μου προσθέτω τις ευχές μου: «Να είναι ο Θεός μαζί σας, με την πρεσβεία της Παναγιάς μας». Καί μην ξεχνάμε ότι όλη η Ευρώπη διά στόματος Τσώρτσιλ είπε: « Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ !
Ζήτω και σε σας παιδιά μου, που κάνετε υπερήφανους τους γονείς σας !