Μητροπολίτης Καστορίας: Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στην Εκδήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ με την συμμετοχή Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων για την στρατηγική ανάπτυξη της Καστοριάς.
Παρατίθεται ο χαιρετισμός:
Κατ᾽ αρχάς θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την εκδήλωση αυτή, που δείχνει ότι η κεντρική Κυβέρνηση ενσκύπτει στα προβλήματα της περιφέρειας και μάλιστα της ακριτικής Καστοριάς.
Συγχαρητήρια για την εκπλήρωση κάθε καλού έργου που οραματίζεστε και εκτελείτε, όπως π.χ. για την Σχολή Αστυφυλάκων, το φράγμα του Γέρμα, την σήραγγα της Κλεισούρας κλπ
Δεν γνωρίζω, δεν με έχουν πληροφορήσει -αν και ρώτησα- τον σκοπό της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, ούτε το πρόγραμμά της. Γι᾽ αυτό και θα πω κάποιες γενικές σκέψεις μου για καλωσόρισμα και επιφυλάσσομαι να καταθέσω προτάσεις διά υπομνήματος στους αρμοδίους.
Σας καλοσωρίζω στην «Βυζαντινή Αρχόντισσα», στην «Βυζαντινή» αυτή πόλη, για την οποία έχει ειπωθεί ότι ακόμη και αν χάνονταν τα «βυζαντινά» μνημεία απ᾽ όλο τον κόσμο, τα μνημεία της Καστοριάς είναι ικανά να αναπληρώσουν την γνώση μας για την Χριστιανική Ελληνορωμαική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης.
Δεν άκουσα στις μέχρι τώρα εισηγήσεις κάτι για την «Βυζαντινή» Αρχόντισσα, ούτε για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, τον λεγόμενο Θρησκευτικό Τουρισμό, για μια πόλη που έχει τόσους θησαυρούς (73 Μνημεία), πολύ περισσότερους από κάθε άλλη πόλη της Πατρίδας μας. Μνημεία που τα περισσότερα είναι επισκέψιμα και ζωντανά.
Μίλησα πρόσφατα με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μελίνα Μενδώνη, της εξέθεσα το όραμά μου για το θέμα αυτό και κατέκλεισα τον λόγο μου λέγοντας ότι: «κ. Υπουργέ, η Καστοριά έχει την δυνατότητα να γίνει Μικρά Μετέωρα». Η κ. Υπουργός συμφώνησε και επηύξησε την σκέψη μου.
Για την γενικότερη σημερινή κατάσταση της Επαρχίας μας, ήδη οι προλαλήσαντες τοπικοί άρχοντες αναφέρθηκαν σχετικά, και προσυπογράφω τα λεχθέντα.
Η Καστοριά αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης της Ελληνικής Επαρχίας. Εγκατάλειψη που ορίζεται από: -Ανεργία νέων αλλά και οικογενειαρχών, -Φυγή των νέων χωρίς σκέψη επιστροφής, -Έντονο δημογραφικό πρόβλημα με κλείσιμο Σχολείων «το ένα πίσω απ᾽ το άλλο».
Αυτά τα φαινόμενα βρίσκονται σε ραγδαία εξέλιξη.
Γι᾽ αυτό, και για να έχουν οι εκλεκτοί επισκέπτες μια σφαιρική και πραγματική εικόνα για την Καστοριά και την Επαρχία μας, θα πρότεινα να επισκεφθούν: -Τα κλειστά Σχολεία της Επαρχίας μας, -Το Τσαρσί, ήτοι την οδό Μητροπόλεως με κλειστά σχεδόν όλα τα καταστήματα, -Τις βιοτεχνίες γουνοποιίας με τις εκατοντάδες κλειστές θέσεις εργασίας.
Επιγραμματικά και κατά την γνώμη μου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, χρειάζεται:
Από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας έμπνευση, ομόνοια και συνεργασία, κάτι που δηλώνει, ή πρέπει να δηλώνει η λέξη «Μαζί» του τίτλου της εκδήλωσης.
Από την πλευρά της Πολιτείας, θα ζητούσαμε:
Αναστροφή του Αθηνοκεντρικού τρόπου διακυβέρνησης, με ο,τι αυτό συνεπάγεται και όσο δύσκολο μπορεί να φανεί. Αν δεν κατανοηθεί ότι είναι καταστροφικός για την χώρα, και μάλιστα για την ακριτική χώρα, αλλά και εις βάρος και της Αθήνας ο τρόπος αυτός διακυβέρνησης, δεν υπάρχει σωτηρία.
Αξιολόγηση των νόμων και των αποτελεσμάτων τους, πχ. αξιολόγηση των νόμων που ψηφίσθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και αφορούν αμέσως ή εμμέσως την οικογένεια.
Αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων μέσω της Παιδείας, κάτι βεβαίως που χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι και το μόνο αποτελεσματικό:
-π.χ. Για το Δημογραφικό και την κρίση στην οικογένεια. Παιδαγωγικά μαθήματα υπέρ της φυσικής οικογένειας, για την αντιμετώπιση της οικογενειακής κρίσης. Δυστυχώς, από τις χιλιάδες ταινίες με τις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά δεν υπάρχει ίσως ούτε μία που στηρίζει την οικογένεια και τον οικογενειακό τρόπο ζωής. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει την ευθύνη της Παιδείας, με μαθήματα υπέρ της φυσικής οικογένειας και με ταινίες που θα προβάλλονται τουλάχιστον στα σχολεία υπέρ του οικογενειακού τρόπου ζωής.
Η Εκκλησία έχει μεγάλη γνώση στο θέμα αυτό και έχω ακούσει διά ζώσης, σε δημόσια εκδήλωση, υπουργικά χείλη να τονίζουν ότι η παράδοση της Εκκλησίας μας βοηθά και ενισχύει την οικογένεια.
-π.χ. Για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δημιουργία Τεχνικών Σχολών εδώ στον τόπο μας, για την εξειδικευμένη εκπαίδευση στην αγροτική, κτηνοτροφική και οικολογική ανάπτυξη και μεταποίηση κλπ.
Αυτά όμως είναι θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και άλλης αρμοδιότητος.
Ως Ιερά Μητρόπολη Καστορίας έχουμε οράματα, πέραν της λειτουργικής και ποιμαντικής, όπως:
-Ανάπτυξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, που ήδη στηρίζει την χειμαζόμενη κοινωνία μας. Έχουμε ζητήσει, για το θέμα αυτό, ένα κτίριο από το Υπουργείο Αμύνης, προκειμένου να μεταστεγασθεί το επισιτιστικό μας πρόγραμμα και να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την Πολιτική Προστασία.
-Παιδαγωγική στήριξη της νεότητος διά Κατασκηνώσεων και εκπαιδευτικών θεσμών.
-Την φροντίδα των ηλικιωμένων.
-Καλλιέργεια εκκλησιαστικών τεχνών.
-Ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
-Ανάδειξη και συντήρηση των εκκλησιαστικών Μνημείων.
-Δημιουργία νέων πολιτιστικών Μνημείων.
Δυσκολευόμαστε με δικά μας μέσα να τα εφαρμόσουμε, διότι δεν υπάρχει ο επαρκής πληθυσμός στις Ενορίες, που θα εξασφάλιζε την οικονομική αυτονομία, δεδομένης και της νέας νομοθεσίας που θέτει πολλές προϋποθέσεις μελέτης και εκτέλεσης των τεχνικών έργων.
Ειδικότερα για τους Ναούς μας η Ιερά Μητρόπολή μας αντιμετωπίζει δύο προβλήματα στο θέμα της ανάδειξης και λειτουργίας τους:
Το κόστος συντήρησής τους.
Το κόστος των μελετών.
Νομίζω ότι θα είναι λίαν ευεργετικό σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, εάν αντιμετωπισθεί η χρηματοδότηση μελετών, με όλες, βεβαίως, τις ασφαλιστικές δικλείδες.
Επίσης, ως Εκκλησία επιζητούμε την συνεργασία των φορέων.
Για παράδειγμα, ενδιαφερόμαστε για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις και για τον λεγόμενο Θρησκευτικό Τουρισμό.
Η ανάπτυξη αυτή όμως δεν μπορεί να γίνει, δίχως την συνεργασία όλων των φορέων: για πολεοδομικές μελέτες, για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για ανάδειξη, προβολή και πρόσβαση στα μνημεία.
Ούτε αυτό μπορεί να γίνει στον βαθμό που το επιθυμούμε χωρίς αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών. Χθες ακούσαμε ότι η Ζάκυνθος έχει τέτοιο αεροδρόμιο από το 1982 !
Επίσης, θα ήταν ευχής έργο η ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος με αντικείμενο την λεγόμενη «βυζαντινή» αρχαιολογία ή την ιστορία.
Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν είχα ενημέρωση για τον σκοπό και το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης και ο χρόνος του χαιρετισμού μου δεν μου επιτρέπει.
Θα ακούσουμε τους εκλεκτούς επισκέπτες μας και επιφυλασσόμαστε ως Ιερά Μητρόπολη για την κατάθεση των προτάσεών μας.
Καλώς ήρθατε, και πάλι, και καλά αποτελέσματα.