«Με ενότητα και αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»

Loading...


Θεσσαλονίκης΄Ανθιμος: «Να μας φωτίσει ο Θεός για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα». 
Με πίστη, βαθιά κατάνυξη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες θα γιορτάσουν φέτος οι Θεσσαλονικείς τα Θεοφάνια και τον αγιασμό των υδάτων. Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας αποτελεί μια φωνή αγωνίας για τις ανυπόφορες ημέρες της κρίσης, τους σκοπέλους και τις δυσκολίες των πιστών, μια έκκληση για βοήθεια από τον Πανάγαθο και μια διέξοδο αισιοδοξίας για το νέο έτος.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος απευθύνει ευχή εν όψει της πανηγυρικής γιορτής των Φώτων στους αναγνώστες της «δημοκρατίας»: «Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής των Θεοφανίων και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του νέου χρόνου, απευθύνομαι στο αναγνωστικό κοινό της “δημοκρατίας” και διατυπώνω τις εγκάρδιες πατρικές μου ευχές για καλύτερες ημέρες στη ζωή και στα έργα του λαού μας σε ό,τι αφορά την υγεία μας και την υπομονή μας.

Επιπλέον να έχουμε απόλυτη κοινωνική και εθνική ενότητα, μαζί με την αυτονόητη αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών μας και ο Αγιος Θεός είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα μας μετακινήσει από την παρούσα κρίση στην ανατολή ημερών δημιουργικότητας και ευτυχίας».

Ασφυκτικά γεμάτος αναμένεται να είναι και φέτος ο Μητροπολιτικός Ναός του Γρηγορίου του Παλαμά, όπου στις 7 το πρωί θα πραγματοποιηθούν η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, χιλιάδες πιστοί θα δώσουν το «παρών» στην τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

Τα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού δεν θα σταθούν εμπόδιο στους θαρραλέους χριστιανούς που θα βουτήξουν και φέτος για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Η ευλογία και η καλοτυχία όσων πιστών βουτούν στη θάλασσα συμβάλλει με τον πιο ιδανικό τρόπο στην αποκατάσταση της προσωπικής μας σχέσης, της αγάπης και του σεβασμού προς το περιβάλλον που σήμερα μολύνεται, αλλοιώνεται, καταστρέφεται.

Πατροπαράδοτα έθιμα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα

Χάνονται στο βάθος των αιώνων τα έθιμα και οι παραδόσεις του εορτασμού των Φώτων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η κατάνυξη συνδυάζεται με το ξεφάντωμα, καθώς η λαϊκή παράδοση λέει ότι είναι η ημέρα που φεύγουν οι καλικάντζαροι!

Στην Καστοριά αναβιώνουν τα Ραγκουτσάρια, το πρώτο καρναβάλι του νέου έτους.
Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των Φωταράδων.
Στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής στολίζεται η «Καμήλα».

Στη Νικησιανή της Καβάλας και σε αρκετά χωριά της Δράμας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διασκεδάζουν με το έθιμο των Αράπηδων.