Λαρίσης Ιερώνυμος: Η διαδικτυακή επικοινωνία μπορεί να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην πίστη, αλλά δεν υποκαθιστά την εκκλησιαστική ζωή. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου, ο οποίος τοποθετήθηκε για την παρουσία των κληρικών στα κοινωνικά δίκτυα, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24.
Επιμέλεια: Γιώργος Θεοχάρης
Ο Μητροπολίτης δεν απέρριψε τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Έθεσε, όμως, ως ουσιαστικό ζητούμενο τον προσανατολισμό τους: η επικοινωνία της Εκκλησίας με το κοινό χρειάζεται να οδηγεί στη συμμετοχή στη λατρεία και στη ζωή της ενορίας.
Η παρακολούθηση ενός βίντεο ή η επαφή με έναν δημιουργό περιεχομένου μπορεί να αποτελέσει αφορμή γνωριμίας με την πίστη. Δεν αρκεί, ωστόσο, για να εξαντλήσει τη σχέση του ανθρώπου με την Εκκλησία, η οποία προϋποθέτει προσωπική παρουσία και μετοχή.
Τα κοινωνικά δίκτυα στην υπηρεσία της νεολαίας
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα μέσα που αξιοποιούν ήδη τα γραφεία νεότητας των Μητροπόλεων. Δίπλα στα βιβλία και στα κατηχητικά βοηθήματα έχουν προστεθεί σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, ακόμη και βίντεο για το TikTok.
Η προσέγγιση των νέων παραμένει σταθερή προτεραιότητα. Εκείνο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με την τοποθέτησή του, είναι η αξιοπιστία του μηνύματος: οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όσα παρουσιάζονται ως εκκλησιαστικός λόγος εκφράζουν πράγματι την πίστη της Εκκλησίας.
Η προσωπική γνώμη και η εκκλησιαστική διδασκαλία
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιεραρχία, με εισήγηση του Μητροπολίτη Χαλκίδος. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο των δημόσιων παρεμβάσεων των κληρικών για ζητήματα πίστης και θεολογίας.
Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης, οι συστάσεις προς τους κληρικούς αποσκοπούν στην αποφυγή σύγχυσης ανάμεσα στις προσωπικές εκτιμήσεις και στην εκκλησιαστική διδασκαλία. Ιδιαίτερα οι νεότεροι χρειάζονται προσοχή, ώστε ο ενθουσιασμός τους να συνοδεύεται από επαρκή εξέταση όσων δημοσιοποιούν.
Το ράσο στην οθόνη δεν αποτελεί εγγύηση
Ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ακόμη ότι η εμφάνιση ενός προσώπου με ράσο στο διαδίκτυο δεν πιστοποιεί από μόνη της την εκκλησιαστική του ιδιότητα. Αναφέρθηκε σε καθηρημένους κληρικούς, πρόσωπα διαφορετικών δικαιοδοσιών, αλλά και περιπτώσεις ανθρώπων που ενδέχεται να εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα.
Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για παρεμβάσεις ξένων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών και πιθανές χρηματοδοτήσεις διαδικτυακών μέσων που διαμορφώνουν συγκεκριμένο κλίμα. Οι αναφορές αυτές αποτελούν επισημάνσεις του Μητροπολίτη και δεν συνοδεύονται, στο μεταφερόμενο ρεπορτάζ, από κατονομασία συγκεκριμένων μέσων.
Υπενθύμισε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει εγκύκλιο για τον έλεγχο του περιεχομένου ιστοσελίδων ενοριών και μονών, με γνώμονα τη συμφωνία τους με την εκκλησιαστική διδασκαλία.
Το Βήμα Ορθοδοξίας (vimaorthodoxias.gr) ασπάζεται τη θέση του Μητροπολίτη Λαρίσης ότι κανένα ψηφιακό μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συμμετοχή στα Μυστήρια. Η διαδικτυακή ενημέρωση μπορεί να στηρίζει, να διδάσκει και να ανοίγει δρόμους προσέγγισης της πίστης. Η Θεία Ευχαριστία, η Εξομολόγηση και η βιωμένη συμμετοχή στην εκκλησιαστική κοινότητα απαιτούν προσωπική παρουσία και δεν μεταφέρονται στην οθόνη.






















