Κονίτσης Ανδρέας: Συντονισμένη προσπάθεια για αλλοίωση του ομολογιακού χαρακτήρα των Θρησκευτικών

Loading...


Τελέστηκε την Κυριακή 13/01/2013 το καθιερωμένο μνημόσυνο εις μνήμην των πεσόντων στρατιωτών κατά την Μάχη της Κονίτσης τον Δεκέμβριο του 1947.

Προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου ενώ μετά το μνημόσυνο ακολούθησαν ομιλίες από τον Ταξίαρχο Λέττα Ιωάννη, που έζησε τα δραματικά γεγονότα της μάχης και του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέας, που με την δυναμικότητα που τον χαρακτηρίζει, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας. Ο σεπτός ιεράρχης τόνισε ιδιαίτερα την συντονισμένη προσπάθεια κυρίως ορισμένων αριστερών κύκλων εναντίον της ελληνορθόδοξης παιδείας στα σχολεία, με αιτήματα όπως την αφαίρεση των ιερών εικόνων, την αλλοίωση του ομολογιακού χαρακτήρα των Θρησκευτικών και την μετατροπή του σε θρησκειολογικό και οικουμενιστικό.
Γενικότερα διαπίστωσε την γενικότερη πολεμική που δέχεται η Εκκλησία μέσω συκοφαντιών και κάθε άλλου μέσου, την ώρα μάλιστα που διενεργεί τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ραγδαία ερήμωση της ακριτικής του επαρχίας με το κλείσιμο υπηρεσιών και με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση της αστυνομικής φύλαξης στα σύνορα με την Αλβανία, γεγονός που επιτρέπει την ανεμπόδιστη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών. Επεσήμανε επίσης τον μεγάλο διχασμό που επικρατεί στις πολιτικές ηγεσίες που εκπροσωπούν τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, με συνυπαιτιότητα βεβαια των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που ο αλυτρωτισμός των Αλβανών βρίσκεται σε έξαρση.
Εξέφρασε παράλληλα την οργή του για το κόψιμο των συντάξεων του ΟΓΑ για τους Βορειοηπειρώτες που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή των κυβερνώντων ως εγκληματική.
Τέλος έκλεισε την σύντομη ομιλία του τονίζοντας ότι όσο μπορεί θα φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση για την υπεράσπιση της πίστης και της πατρίδας, καλώντας τους πιστούς να διατηρούν ανδρείο φρόνημα όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες γύρω τους.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία προς το ηρώο των πεσόντων στρατιωτών στο κοιμητήριο της Κόνιτσας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.