Κερκύρας Νεκτάριος: «Δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός ούτε ο Άγιός μας»

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο,  ημέρα  ανάμνησης της θαυματουργικής  διάσωσης της νήσου από την πανώλη, την οποία έκανε ο Πολιούχος και προστάτης του Νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός, με την παρουσία σύσσωμου του λαού του νησιού, των Αρχών, των επισκεπτών που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Άγιο.

Στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο.  

Την  Κυριακή 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το οποίο προεξήρχε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Ακολούθησε η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα, παρουσία των Αρχών και πλήθους κόσμου, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, και εν συνεχεία η λιτάνευση αυτού στους δρόμους της πόλεως.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες εκ των Επτανήσων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, επεσήμανε ότι σε μια εποχή απώλειας της ταυτότητας, του προσανατολισμού μας, της ελευθερίας μας, είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός μας δεν μπορεί να μας δώσει ελπίδα.

Η πίστη στο Θεό, όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος, αποτελεί όμως την αδιάψευστη μαρτυρία ότι καμία νόσος, ούτε σωματική ούτε πνευματική, δεν μένει αγιάτρευτη όταν ο άνθρωπος δεν απελπίζεται, αλλά πορεύεται πνευματικά. Προέτρεψε, μάλιστα, όλους να ατενίσουν το σκήνωμα του Αγίου και να πάρουν δύναμη. Ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Μετά το πέρας της λιτανεύσεως  του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε η εναπόθεση του και πάλι στην μεγάλη ασημένια λάρνακα, εντός του Ι. Βήματος.