Για γιορτές και πανηγύρια λαϊκά, έχει ο χρόνος και άλλες ημέρες

Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, ιατρός
Στην Τουρκία η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί και εορτάζεται φεστιβαλικώς ως ”Η Ημέρα Νεολαίας”.


Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαίως από τους Τούρκους. Είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ κήρυξε την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: 353.000 νεκροί, 100.000 ορφανά, 1.500.000 εκτοπισμένοι.(*)

Την 19η Μαΐου, ο θύτης έχει γιορτή. Γιορτή της Νεολαίας.
Την ίδια ημέρα, το θύμα, μετά κόπων και βασάνων, κατόρθωσε να καθιερώσει Ημέρα Μνήμης. Μνήμης. Όχι γιορτής. Με τόσα θύματα, ποιος Έλληνας έχει το ηθικό δικαίωμα στις 19 Μαίου να προγραμματίζει άσχετες εορταστικές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα να υψώνει τείχος λήθης και περιφρόνησης των αδίκως σφαγιασθέντων προγόνων μας;
Για εμάς τους Έλληνες η 19η Μαίου δεν μπορεί να είναι ημέρα γιορτής. Οποιασδήποτε γιορτής. Η 19η Μαίου είναι αποκλειστικά και μόνον
Ημέρα Μνήμης μιάς Γενοκτονίας. Της δικής μας Γενοκτονίας, από χέρι τούρκικο.
Η Ημέρα της 19ης Μαίου είναι γεμάτη από δάκρυα, πόνο και αίμα. Πολύ αίμα.
Μονάχα από το λιμάνι των Μουδανιών μεταφέρθηκαν με πλοίο στην ”πολιτισμένη” Μασσαλία 400 τόνοι οστών των κατακρεουργηθέντων προγόνων μας. Πουλήθηκαν από τους θύτες στους ‘’πολιτισμένους’’ συμμάχους τους, για να γίνουν λίπασμα στους κήπους των Βερσαλλιών!

Η 19η Μαΐουείναι πολύ βαριά Ημέρα.
Είναι ημέρα μολυσμένη με εγκλήματα εις βάρος της Ανθρωπότητος.
Για εμάς τους Έλληνες είναι ημέρα περισυλλογής, προσευχής και Μετάνοιας. Δεν είναι ημέρα για φιέστες. Στις 19 Μαίου, όσοι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πάμε στα Μνήματα. Δεν πάμε στα αμφιθέατρα και στα γήπεδα με τραγούδια ελαφρά και πολύχρωμες σημαίες. Για την 19η Μαίου θα έπρεπε πανελλαδικώς να είχε ορισθεί κλειδαριά στα θέατρα και στις κερκίδες.

Εμείς οι Έλληνες στις 19 Μαΐουδεν γιορτάζουμε. Οι Τούρκοι γιορτάζουν.
Εμείς στις 19 Μαίου έχουμε κόλυβα, μνημόσυνο. Θυμόμαστε γεγονότα θλιβερά και μνημονεύουμε ψυχές προγονικές αδικοχαμένες. Θυμόμαστε και διδασκόμαστε. Διότι Γενοκτονία, που ξεχνιέται και προπαντός Γενοκτονία, που μένει ατιμώρητη, νομοτελειακώς επαναλαμβάνεται.
Για γιορτές και πανηγύρια λαικά, έχει ο χρόνος και άλλες ημέρες.
Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να καταντήσουμε ιερόσυλοι και υβριστές. Μη γένοιτο.

(*) Η Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη αρχίζει με τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ, η δεύτερη φάση με τους Νεότουρκους και το τελικό στάδιο ολοκληρώνεται με την Γενοκτονία που εφαρμόστηκε ενατίον μας από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους συνεργάτες του και με την διευκόλυνση των Βρετανών στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 2019.
(Από το βιβλίο ‘’Γιάννης Βασίλης Γιαιλαλί –Λευτεριά στους λαούς της Μικράς Ασίας’’, έκδοση ‘’Εύξεινος Λόγος’’).