Γ. Μανιάτης για το ρεύμα των συσσιτίων:Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να βοηθήσουμε

Για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δοθεί έκπτωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που επιτελούν κοινωνικό έργο μίλησε σήμερα, στην πρωϊνή εκπομπή του 89,5 και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη, ο Yπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα συγκεκριμενοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός «θα υπάρχει διαβάθμιση, ένα ανώτατο όριο μέσα στο οποίο θα γίνει η έκπτωση».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σας πω ότι απαγορεύεται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς να δίνονται εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες πελατών ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, με βάση το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα, όπου μπορεί το κράτος να κάνει μια ειδική μεταχείριση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και αυτή η δυνατότητα αφορά ειδικές κατηγορίες που έχουν πραγματικά πολύ σημαντική ανάγκη.

Η δική μου παρέμβαση με την ομιλία μου στη Βουλή και η αντίστοιχη διατύπωση του άρθρου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ολοκληρώνεται την Τρίτη, αφορά το εξής: ζούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια ως κοινωνία το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών της πατρίδος μας βρίσκονται σε μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει ένα σύνολο κοινωνικών δραστηριοτήτων ανθρώπινης αλληλεγγύης, που προέρχονται είτε από την Εκκλησία, είτε από τους δήμους, είτε από κοινωνικές ομάδες πολιτών που δείχνουν ευαισθησία, ανθρωπιά και αλληλεγγύη με τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα εκκλησιαστικά φαρμακεία.

Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση εκ μέρους της Πολιτείας να συμβάλλουμε, στον βαθμό που μπορούμε, προκειμένου το έργο αυτών των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης να γίνει πιο εύκολο, δίνοντας ειδικές εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχει γίνει ακόμη πλήρης καταγραφή και χαρτογράφηση των αντίστοιχων φορέων, ωστόσο μια πρώτη εκτίμηση που έχουμε είναι ότι πρόκειται για περίπου δύο με δυόμισι χιλιάδες σχετικούς φορείς σε όλη τη χώρα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για την εποικοδομητική συνεργασία με την Εκκλησία, σημειώνοντας: «Είχα επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο για διάφορα θέματα για τα οποία το Υπουργείο και η Εκκλησία έχουν μια εξαιρετική συνεργασία. Γνωρίζω καλά από πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά από την Αργολίδα που είναι και τόπος καταγωγής μου, ενορίες οι οποίες με αυταπάρνηση – και αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα – προσφέρουν εκκλησιαστικά συσσίτια. Ταυτόχρονα όμως και ένας μεγάλος αριθμός ευαίσθητων πολιτών που αυτοοργανώνονται και δίνουν συσσίτια σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κάνουν φυλετικό ή άλλο διαχωρισμό, μας είχαν πλησιάσει και είχαν ζητήσει τη στήριξη του Υπουργείου.

Ο προβληματισμός μας, γιατί μέχρι και την Τρίτη έχουμε μια συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς που μπορούν να ενταχθούν, είναι έντονος, γιατί υπάρχουν για παράδειγμα φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού ή οι ειδικές δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, που σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία έχουν ανάγκη να μειώσουν τα κόστη τους. Εμείς με προσοχή και με ευαισθησία ακούμε αυτά τα ζητήματα και θα επιδιώξουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως Υπουργείο, προκειμένου να βοηθήσουμε. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας η απόδειξη ότι συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό που από μόνη της η ίδια η κοινωνία ή φορείς της κοινωνίας προσπαθούν να κάνουν.

Όλες τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης θέλουμε να τις εντάξουμε σε μια κοινή λογική, γιατί πρέπει να αποφύγουμε και την κατάχρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, ώστε να είναι προφανές ότι η πολιτεία στέκεται στους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοτυπία της κίνησης αυτής: «Η εικόνα που μου έχουν δώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μια εποχή κρίσης, όπως αυτή που περνάει ο ευρωπαϊκός νότος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, αλλά και άλλες χώρες, το γεγονός της δικής μας πρωτοβουλίας έχει προκαλέσει και ένα ευρύτερο ενδιαφέρον. Είχαμε επίσης πάρει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε θετικό αποτέλεσμα πριν δυόμισι χρόνια, όταν θεσμοθετήσαμε το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, που επιτρέπει να έχουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 30 ή και 40% περίπου, οικογένειες της πατρίδας μας, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, αυτοί που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Αυτήν τη στιγμή πάνω από 430.000 ελληνικές οικογένειες έχουν πιο χαμηλό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος από τις οικογένειες που δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Ήταν και αυτή μια πρωτοβουλία μας που είχε πρωτοτυπία σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θέλω με πολύ σεβασμό απέναντι στο έργο που επιτελούν για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι αυτοί οι φορείς που παρέχουν συσσίτια ή φαρμακεία και επαναλαμβάνω είναι οι ομάδες πολιτών, η Εκκλησία και οι δήμοι, να πω ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, εάν έχουμε δε και από άλλες δυνατότητες να στηρίξουμε, θα το πράξουμε».