Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου: Δίωξη για τους ομογενείς η νέα ρύθμιση για τις συντάξεις

Loading...


Έντονη δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στις τάξεις της ομογένειας οι χειρισμοί της κυβέρνησης αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Οι όροι που θέτει η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον απαράδεκτοι για την πλευρά των ομογενών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τέσσερις φορές μέχρι σήμερα έχει παρέμβει η Γραμματέως του ΣΑΕ  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου για θέματα που αφορούν στην φορολογία των Ομογένων.

Την εκ νέου παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ  Δρ. ‘Όλγας Σαραντοπούλου προς τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο και να ψηφίσει διάταξη βάσει της οποίας προβλέπεται ότι η καταβολή σύνταξης σε παλλινοστούντες θα γίνεται, εφόσον οι δικαιούχοι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.4093, προβλέπεται ότι η  μηνιαία σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων όπως καθορίζεται στον νόμο 1296/1982 (Α’128), καταβάλλεται, εφόσον μεταξύ άλλων προϋποθέσεων «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησης τους».

Στην επιστολή της η κα Σαραντοπούλου επισημαίνει ότι το θέμα αφορά χιλιάδες παλιννοστούντες Ομογενείς μας, πρώην κατοίκους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι θα πληγούν οικονομικά και κοινωνικά αφού δεν πληρούν τον όρο της εικοσαετίας και κινδυνεύουν να χάσουν την μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η αρμόδια οργάνωση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα, το 95% των ανθρώπων αυτών δεν πληρούν την συγκεκριμένη προϋπόθεση.

«Οι άνθρωποι αυτοί, βιώνουν το μέτρο ως μια ακόμη δίωξη σε βάρος τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Η Γραμματέας ΣΑΕ υπογραμμίζει ότι οι οικονομικές και φορολογικές πολιτικές της Κυβέρνησης δεν πρέπει να έχουν μονάχα φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να υποστηρίζουν κυρίως τον κοινωνικό ιστό της χώρας. “Είναι αδιανόητο, να καταδικάζονται άνθρωποι που ως μοναδικό εισόδημα εχουν μια πενιχρή σὐνταξη, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να προεκτείνουν το χρονικό όριο παραμονής στην Ελλάδα που ετίθετο ως προυπόθεση για την συνταξιοδότηση τους.”