Δωρόθεος προς Ιερώνυμο: Να προσεύχεστε οι νέοι να γκρεμίσουν τα τείχη που κτίσαμε γύρω τους

Loading...


«Να προσεύχεστε για  τους νέους και τις νέες, τα παιδιά μας, να κρατήσουν ζωντανή την πίστη, την ελπίδα και την αισιοδοξία τους,  για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που τους αξίζει και τους ανήκει, γκρεμίζοντας τα τείχη, που ανεπαισθήτως κτίσαμε γύρω τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως όπου  πραγματοποιήθηκε, Πνευματική Εκδήλωση, αφιερωμένη στην Επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Σύρου. 

Ολόκληρη η ομιλία του Μητροπολίτου έχει ως εξής: 

Αξιότιμε κ. Εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού, Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Αιγαίου και επί τιμή Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, κ. Αθαν. Μπούσιο,
Ερίτιμος κα Γραμματεύς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα Ν. Αιγαίου,
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Ενδοξώτατοι Εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος
Αξιότιμοι κ.κ. Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Ιερώτατοι Αδελφοί και πατέρες,
Ευλογημένοι και φιλόμουσοι συμπολίτες μας,
Πνευματική Σύναξη,
Ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος!
Και τα πάντα φωτός πεπλήρωνται!!! 

Μακαριώτατε της ιοστεφούς και πολυύμνου πόλεως των Αθηνών Πρωθιεράρχη και της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεπτέ Προκαθήμενε, πολυσέβαστέ μοι κ. Ιερώνυμε,

    Η άφιξή Σας στη Σύρο φώτισε το νησί με το λαμπρό υλικό του ηλίου φως, θέρμανε τις ψυχές μας με το της παρουσίας και των πνευματεμφόρων λόγων Σας άυλο φως    Ο πιστός Λαός Σας υποδέχθηκε με αγάπη και σεβασμό, αρυόμενος από τους λόγους σας δύναμη, κουράγιο και πολύτιμο στις δυσκολίες του επιστηριγμό!
Συναντηθήκατε με τους μαθητές του Λυκείου Σύρου  συνομίλησατε μαζί Σας,  τα ευλογήσατε και γεμίσατε τις καρδιές τους με ελπίδα, που όλοι διαπιστώσαμε  να φωτίζει τα πρόσωπά τους !

    Και σήμερα το πρωί, όλοι δεχθήκαμε τις θεοφιλείς και θεοπειθείς ευλογίες Σας  και γευθήκαμε την πνευματική χαρά της ιερουργίας Σας, κατά την Θεία Λειτουργία της οποίας προέστητε, και κατά την πάνδημη λιτανεία της ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, το χρυσό πουκάμισο της οποίας αντανακλούσε το λαμπρό του ήλιου φως, σκορπίζοντας ακτίνες ελπιδοφόρου χαράς, και του τιμίου αποτμήματος εκ των λειψάνων του Αγίου μας, της οποίας προεξήρχατε, ευλογήσατε τους Ναυτικούς μας και τα Σκάφη τους και, λιτανεύων στον λιμένα της Ερμουπόλεως, το Ωμοφόριό Σας, όπως το Ωμοφόριο του Αγίου Νικολάου, γαλήνεψε τη θάλασσα και τις ψυχές μας.

Από τον οκρίβαντα της ιστορικής Πλατείας Μιαούλη και μπροστά από το πρυτανεύον των Δημαρχείων της Ελλάδος Δημαρχείο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στείλατε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς όλους τους ενασχολούμενους με την ψαροτρόφο, όπως την χαρακτηρίζει ο ΄Ομηρος, θάλασσα και τους Ναυτικούς μας για καλούς πλόες και ασφαλή επάνοδο στις οικογένειές τους. 

     Την πανσυριανή του Αγίου Νικολάου εορτή, Μακαριώτατε, λαμπρύνατε, τον Θρόνο του ιστορικού τούτου Ναού  εκλεῒσατε και την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού Γυμνασίου Σύρου και την προσωπικότητα και προσφορά προς τη Σύρο, το Γένος μας και την Εκκλησία του οργανωτή και πρώτου Σχολάρχη του Αρχιμ. Νεοφύτου Βάμβα, διά της εμπεριστατωμένης, όπως πάντοτε, ομιλίας Σας απόψε θα τιμήσετε και τις ψυχές μας νάμασι γνώσεων και σοφίας θα καταρδεύσετε!
 
    Γι’ αυτό και η επίσκεψή Σας, Μακαριώτατε, υψίστη απετέλεσε για τη Σύρο και την Ερμούπολη ευλογία και τιμή και στο τοπικό ιστορικό και θρησκευτικό συναξάρι έχει ήδη ανεξάλειπτα καταγραφεί, για την επιτυχία της οποίας καθηκόντως ευχαριστούμε τον παρ’ ημίν Επίτροπο Σύρου, για την άψογη προετοιμασία και διοργάνωσή της, καθώς και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και τους συνεργάτες του, για την κοπιώδη και αποτελεσματική συνεισφορά τους στην επιτυχία της Πανηγύρεως.

       Αξία, κατά ταύτα, δικαία και οφειλετική και η εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς το Σεπτό Σας πρόσωπο εντός ολίγου γενησομένη τιμή της αναγορεύσεώς  Σας σε επίτιμο Δημότη, και η του χρυσού μεταλλίου της πόλης μας εκ μέρους του Δημάρχου κ. Ιωάννη Δεκαβάλλα προς Υμάς απονομή.

      Κατά πάντα και διά πάντα ολοκαρδίως, Σας ευχαριστούμε, Μακαριώτατε, και Σας παρακαλούμε να να διαφυλάξετε στο πνευματικό Αρτοφόριο της καρδίας Σας την ανάμνηση της ιεράς αυτής στη Σύρο αποδημίας Σας, ώστε μέσα στον καθημερινό μόχθο των ευθυνοφόρων καθηκόντων Σας να έχετε πάντα ερέθισμα και αφορμή, ώστε εύχεσθε και να προσεύχεσθε για μας, τον Κλήρο και το Λαό της Μητροπόλεώς μας και, εξαιρέτως, για  τους νέους και τις νέες, τα παιδιά μας, να κρατήσουν ζωντανή την πίστη, την ελπίδα και την αισιοδοξία τους,  για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που τους αξίζει και τους ανήκει, γκρεμίζοντας τα τείχη, που ανεπαισθήτως κτίσαμε γύρω τους, όπως χαρακτηριστικά εχθές αναφέρατε, με το δυναμισμό, την αγάπη τους για την Πατρίδα και την αποφαστικότητά τους να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα!