Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ορθοδοξία και χωρίς ελληνικό κράτος θα υπάρχει, ελληνικό κράτος χωρίς Ορθοδοξία;(ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα της TRT στις 18 Οκτωβρίου 2016. Μίλησε για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και τις προϋποθέσεις που έθεσε η για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Θέλω να ελπίζω πως με την Επιτροπή των Ιεραρχών και τη συνεργασία με το υπ. Παιδείας θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη πως «η Ορθοδοξία και χωρίς το ελληνικό κράτος θα υπάρχει, ελληνικό κράτος χωρίς Ορθοδοξία θα υπάρχει;»..»Ο λαός μας πιστεύει όπου Έλληνας και Ορθοδοξία, χωρίς να σημαίνει πως εν υπάρχουν Έλληνες Εβραίοι ή ΜΟυσουλμάνοι»

Μίλησε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα υψηλά ποσοστά Φίλη λέγοντας πως «αυτό του μεγαλώνει τις ευθύνες και θα τον κάνει πιο υπεύθυνο. Αυτοί που ψήφισαν του αναθέτουν ένα πολύ μεγάλο έργο. Γιατί όταν λέμε Χωρισμός, μέσα στη λέξη υπάρχει ένας αρνητισμός που εγώ δεν τον δέχομαι. Όποιος ξεκινήσει με αρνητικές σκέψεις, όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα σφάλει και θα κάνει και μεγάλα λάθη. Μόνο όποιος δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης θα είναι όντως ικανός να διαλεχθεί με την Εκκλησία. Ας προσέξει λοιπόν ο κύριος υπουργός γιατί τέτοιες δηλώσεις μπορεί να τον κάνουν «μη συνομιλητή», ενώ εμείς θέλουμε συνομιλητές. Και συνομιλητής σημαίνει ειλικρίνεια, κλίμα εμπιστοσύνης, δημιουργία κλίματος πως αυτό που θα παραχθεί θα είναι υπερ αυτού του λαού. Ξεκινώντας με αρνητισμό καταργούμε το διάλογο».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «θέλω να αποσύρω από πάνω μου το βάρος πως η Εκκλησία είναι κομμάτι της κρατικής μηχανής. Είμαι ο πρώτος που θέλω μια ζωντανή και ελεύθερη Εκκλησία»

Μιλώντας για τα εθνικά σχολίασε πως τη στιγμή που είναι σε έξαρση ο εθνικισμός στη γείτονα Τουρκία και γενικά στη γύρω περιοχή μας «δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κατάσταση όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ένας λογικός άνθρωπος να είναι ικανός να θέσει θέμα Κράτους-Εκκλησίας με βάση το χωρισμό. Νομίζω πως είναι μοιραίο λάθος»

Κόντρα στην άθεη προπαγάνδα της κυβέρνησης ο λαός όμως αντιδράει διαφορετικά. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος έφερε ως παράδειγμα τη λαοθάλασσα στον τάφο του Αγίου Παϊσιου μιλώντας για ένα ¨πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα». «Ο λαός μας ζητάει στήριξη, ξαναστρέφεται στις εικόνες, στους Αγίους, στην Εκκλησία.» τόνισε.

Καταλήγοντας είπε με νόημα: «Ας φροντίσουν κάποιοι να μη διχάσουν αυτόν τον λαό. Οι διχασμοί έχουν φέρει συμφορές σε αυτόν τον τόπο».. «Αυτήν την περίοδο θα περίμενα μεγαλύτερη συναίνεση. Δεν μπορεί να βάζει κανείς συνεχώς φωτια»

Τέλος μιλώντας για την καύση των νεκρών είπε «καλά κάνει ο Βόλος που δεν έχει φτιάξει ακόμη αποτεφρωτήριο» και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα πετύχει στην Ελλάδα…