Δημητριάδος Ιγνάτιος: Για όλα υπάρχουν παραστατικά

Loading...


Τη δική του εκδοχή για τους λόγους που οδήγησαν στην ρήξη των σχέσεων με τον βιομήχανο και μεγαλύτερο ευεργέτη της Μητρόπολης Δημητριάδος, Κωνσταντίνο Λούλη, έδωσε σήμερα ο Μητροπολίτης, κ. Ιγνάτιος. Κατά τον ίδιο, η πικρία, όπως την χαρακτήρισε, που εξέφρασε ο κ. Λούλης, οφείλεται στο γεγονός ότι η Μητρόπολη δεν έδωσε 30.000 ευρώ για την κατασκευή τέμπλου στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό της Αγίας Άννας, με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν για την ανέγερση του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά και ότι το τέμπλο θα μπορούσε να κατασκευαστεί αργότερα.

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα ο κ. Ιγνάτιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος «έλυσε» την σιωπή του, απαντώντας στις κατηγορίες που έχει απευθύνει ο κ. Λούλης, οι οποίες, μάλιστα, συνοδεύτηκαν από εξώδικο σχετικά με τη διαχείριση των 100 εκ. δραχμών (σημερινά 300.000 ευρώ) που έκανε δωρεά πριν 13 χρόνια, με σκοπό την ανέγερση ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λούλης, τα χρήματα αυτά άλλαξαν προορισμό και τελικά πρόπερσι αποφασίστηκε να διατεθούν για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, δίχως, όπως υποστηρίζει, την σύμφωνη γνώμη του ίδιου. Ο βιομήχανος υποστηρίζει, επίσης, ότι γίνονταν αναλήψεις ποσών από τα χρήματα αυτά και εγκαλεί τη Μητρόπολη για τη διαχείρισή τους.

Η απάντηση της Μητρόπολης
Στην συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν και ήδη αξιοποιούνται για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγριάς, ο οποίος κατασκευάστηκε με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λούλη. Υποστήριξε ότι για αυτή την συμφωνία υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να τη διαβεβαιώσουν.

Το έργο, είπε ο κ. Ιγνάτιος, εποπτεύει επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιάννη Κωνσταντα, ηλεκτρολόγο – μηχανολόγο, Ελένη Τσουράπα, μηχανικό και Απόστολο Δουλγέρη, απόστρατο στρατιωτικό, όλοι τους συνεργάτες της Μητρόπολης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Επιβλέπων μηχανικός, βάσει του Νόμου, είναι ο κ. Παύλος Κωνσταντάς, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόλυση ασφάλεια και εξασφάλιση της αδειοδότησης του έργου, που κατά τον κ. Ιγνάτιο, επικαιροποίησε και την σχετική άδεια.

Με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ που ανέφερε μηχανικός που ορίσθηκε από τον κ. Λούλη, η Μητρόπολη – σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο – ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρώσει το έργο, έστω κι αν το ποσό είναι υπερδιπλάσιο της δωρεάς, όμως, όπως είπε ο Επίσκοπος «πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το κόστος, με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των χρημάτων».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί πλήρης απολογισμός με την ολοκλήρωση του έργου, δημόσια και εφ’ όσον τυχόν υπάρχει περίσσευμα χρημάτων από την δωρεά, αυτά θα διατεθούν όπου ο δωρητής επιθυμεί.

Σχετικά με το τέμπλο, ο κ. Ιγνάτιος είπε ότι υπήρξε επιφύλαξη εκ μέρους της Μητρόπολης για την ευθύνη κατασκευής του, διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων εάν τα χρήματα επαρκούν και για τα δύο έργα. «Δεν μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη να αναθέσω σε κάποιον ξυλογλύπτη το έργο αυτό, μη γνωρίζοντας εάν είχαμε λεφτά να τον πληρώσουμε. Το τέμπλο δεν είναι κάτι άμεσο ούτε κάτι επείγον και θα κατασκευαστεί, αφού εξασφαλίσουμε πρώτα τον Βρεφονηπιακό Σταθμό. Η πίκρα του κ. Λούλη οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν έγινε το τελευταίο του χατίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, προσθέτοντας ότι πρόσφατα η Μητρόπολη διέθεσε το ποσό των 30.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας του Αγ. Γεωργίου Βόλου, όπου ο κ. Λούλης είχε συμβάλει σημαντικά, μια και είναι η ενορία που έχει γεννηθεί. Τα χρήματα αυτά, σημείωσε ο ίδιος, δεν θα υπολογιστούν στα της δωρεάς, το έργο όμως κρίθηκε και προς χάριν του αναγκαίο να ολοκληρωθεί και ήδη εξοπλισμένο λειτουργεί.

Για το Ίδρυμα
Σχετικά με το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», ο κ. Ιγνάτιος διευκρίνισε ότι ουδέποτε το Ίδρυμα αυτό ανέλαβε την ευθύνη ανέγερσης και κατασκευής των κτιρίων, αλλά θα ήταν μόνο ο φορέας λειτουργίας του, αφού την ευθύνη της ανέγερσης είχε αναλάβει η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο ορισμός της κ. Άννας Λούλη ως ταμίας του Ιδρύματος έγινε με την σύμφωνη γνώμη και μάλιστα μετά από πρόταση του κ. Λούλη ο οποίος παρευρέθηκε και σε σχετική σύσκεψη, συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης, εξηγώντας στην συνέχεια πως όντως το Ίδρυμα αξιοποιήθηκε ως φορέας για την πεντάμηνο απασχόληση, σε κοινωφελείς δράσεις της Μητρόπολης, έξι ανέργων γυναικών. Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 16.000 ευρώ, ήταν ευρωπαϊκό και το Ίδρυμα ο φορέας υλοποίησής του.

Ο κ. Ιγνάτιος υποστήριξε ότι η κατασκευή του Ιδρύματος ήταν ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την αξιοποίησης της επένδυσης στις Νηές, αφού θα προέκυπταν από εκεί τα χρήματα για την ολοκλήρωσή του, για την οποία εκτιμάται ότι απαιτούνταν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. «Το όραμα παραμένει, τα σχέδια υπάρχουν. Εάν οι Νηές προχωρήσουν, θα προχωρήσει και το έργο αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου και τους χαρακτηρισμούς που, όπως μου είπαν, ελέχθησαν, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ικανοί να αλλοιώσουν την άποψη για τον κ. Κώστα Λούλη, τον οποίο εκτιμώ για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, την δημιουργική του δύναμη και την εφηβική, πολλές φορές, ορμητικότητά του. Όντως, δικαιολογημένο ένιωσε πίκρα που το κοινό μας όραμα για το μεγάλο Ίδρυμα, τα σχέδια και οι μελέτες του οποίου υπάρχουν, δεν μπόρεσε να γίνει. Θα γίνει, όμως, αυτό στο οποίο συμφώνησε και ο ίδιος και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πεισθεί ότι δεν υπήρξε από την πλευρά μας δόλος ή αδράνεια. Οι συνθήκες, όμως, που όλοι βιώσαμε και ζούμε στάθηκαν αποφασιστικές αιτίες ακυρώσεως του πρώτου έργο. Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να επανέλθει η ειρήνη στην ψυχή του. Αρκεί να μην είναι εις βάρος της τοπικής Εκκλησίας, της οποίας ως Επίσκοπος έχω την ευθύνη», είπε ο κ. Ιγνάτιος, προσθέτοντας ότι δεν είχε κάποια προσωπική επαφή με τον κ. Λούλη ακόμη αν και πιστεύει ότι θα υπάρξει στο μέλλον.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο έπρεπε να περάσουν 13 χρόνια για να γίνουν αυτές οι καταγγελίες, ο Μητροπολίτης απάντησε πως δεν είναι σε θέση να τον γνωρίζει και πρόσθεσε ότι «η Μητρόπολη είναι ένα πλοίο που διαπλέει στο πέλαγος 24 ώρες το 24ωρο. Από την Μητρόπολη εξαρτώνται πολλές οικογένειες. Τα έσοδα από τους Ναούς έχουν μειωθεί κατά 30% και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχήσει τους μισθούς των οικογενειών αυτών. Δεν μπορούσα να αναλάβω ένα έργο – το τέμπλο του Ι.Ν. Αγ. Άννης – που δεν ήξερα εάν θα μπορούσα να αποπληρώσω».

Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε, επίσης, πως δεν μπορούσε να επιστρέψει τα χρήματα – όπως αναφέρει ο κ. Λούλης στο εξώδικό του – διότι τα διαχειριζόταν το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Τα χρήματα, είπε ο Μητροπολίτης, δόθηκαν απευθείας στην Μητρόπολη. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όταν υπήρξε ανάγκη ρευστού έγιναν κάποιες αναλήψεις, ωστόσο, τα ποσά επιστράφηκαν. Μάλιστα, συμπλήρωσε ο κ. Ιγνάτιος, όταν τα χρήματα ήταν σε κοινό λογαριασμό με τον κ. Λούλη, πριν το 2005, κάποια στιγμή ο βιομήχανος χρειάστηκε χρήματα, γι αυτό τα πήρε από τον λογαριασμό, επιστρέφοντάς τα στην συνέχεια.
.