Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την συμβολή της Εκκλησίας σ’ αυτούς διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Το κεντρικό θέμα της Ημερίδας είναι «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913: το δεύτερο ΄21. Η συμβολή της Εκκλησίας»
Φορέας υλοποίησης είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η Ημερίδα διεξάγεται στην αίθουσα διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7) από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ..
Ομιλητές θα είναι οι Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκος, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Σπυρίδων Σφέτας, Μαρία Καζαμία – Τσέρνου και Αγγελική Τριβυζαδάκη, καθώς και οι ιστορικοί ερευνητές Ευάγγελος Χεκίμογλου, Σαράντος Καργάκος και Κων/νος Χολέβας.
Την Ημερίδα θα πλαισιώσουν οι Χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου «Χριστιανική Ελπίς»
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ενωμένοι μπορούμε πολλά και θαυμαστά να επιτύχουμε.
Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:
Παναγιώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών,
Κυρίες και Κύριοι,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω αυτήν την σημαντική Ημερίδα, η οποία διεξάγεται στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, τη συμβασιλεύουσα και συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, για να τιμηθεί και από την Εκκλησία η Επέτειος των 100 χρόνων από την εθνική εποποιία του 1912-13. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης ασμένως και προφρόνως δέχθηκε να παράσχει την οργανωτική βοήθειά της και τη φιλοξενία της και για τον λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμώς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.
Ο αγώνας του 1912-13 αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας πανεθνικής προσπαθείας, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, με τον συγκλονιστικό Μακεδονικό Αγώνα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε η πνευματική τροφός του Γένους και διετήρησε την πίστη, την ελληνικότητα και την παιδεία των υποδούλων της Βαλκανικής και της Μικράς Ασίας και φυσικά εδώ, στη Βόρειο Ελλάδα. Ας μην ξεχνούμε ότι στις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων η «μικρά αλλά έντιμος Ελλάς» περιελάμβανε μόνον τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα. Εκατομμύρια υποδούλων Ελλήνων και πανάρχαιοι ιστορικοί ελληνικοί τόποι περίμεναν την απελευθέρωσή τους και προετοιμάζονταν με κάθε τρόπο. Η μεγάλη εξόρμηση του 1912-13 χάρισε την ελευθερία και την ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα στη Νότιο Ήπειρο, τη Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ έθεσε τις βάσεις και για την απελευθέρωση μέρους της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε τελικά το 1920.
Τιμούμε την πνευματική, ηθική και εκπαιδευτική προετοιμασία των Ελλήνων της εποχής εκείνης, οι οποίοι απέδειξαν ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε πολλά και θαυμαστά να επιτύχουμε. Έδειξαν δε και κάτι άλλο σημαντικό. Και στον Μακεδονικό Αγώνα και στην εξόρμηση του 1912-13 ο Ελληνισμός διέπρεψε σε οργανωτικότητα, συντονισμό, ευφυή σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα. Χρήσιμα συμπεράσματα για την εποχή μας, όταν βλέπουμε ξένα ΜΜΕ να μας κατηγορούν ως δήθεν ανίκανους να συντονισθούμε και να δουλέψουμε σωστά.
Άλλες Ημερίδες των τελευταίων μηνών έδωσαν έμφαση στην στρατιωτική προπαρασκευή και στην διεξαγωγή των μαχών. Χωρίς να υποτιμούμε αυτήν την πτυχή, πιστεύω ότι σήμερα αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ηθική προετοιμασία των Ελλήνων, στην οποία κύριο ρόλο διεδραμάτισε η Ορθόδοξη Πίστη και το τιμημένο ράσο. Να τιμήσουμε και τους αφανείς ήρωες, όπως ήταν η ελληνίδα μάνα που βρισκόταν πίσω από κάθε Εύζωνο, ιππέα η ναύτη του 1912-13 και γαλούχησε τα παιδιά της με ελληνορθόδοξα ιδανικά.
Ευχαριστώ όλους όσοι εργάσθηκαν για την Ημερίδα καθώς και τους εισηγητές, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν τον καρπό των ερευνών τους και εύχομαι Καλή Επιτυχία!