Δημητριάδος Ιγνάτιος: Έλεγχος ναι, σπίλωση όχι

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για να υπάρξει απάντηση και όχι διαρροές και σπίλωση ονομάτων ζήτησε με συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Εξ αρχής σχολίασε πως δεν υπάρχει τόση αναστάτωση στην Εκκλησία, σχετικά με το θέμα και πως ο όρος είναι δημοσιογραφικός. Επανέλαβε πολλάκις πως ο έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος, «γιατί ο έλεγχος θα φέρει την αξιοπιστία που έχουμε άνάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως πως ο έλεγχος όμως δε σημαίνει ταυτόχρονα ενοχή και έγκλημα
κι αν υπάρχει οποιασδήποτε περίπτωση θα πρέπει σύντομα να έχουμε αποτελέσματά του
Τόνισε ακόμη πως δε θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι Μητροπολίτες κα ι οι Μητροπόλεις από έναν έλεγχο που επεκτείνεται σε όλες τις τάξεις και σε όλους τους χώρους στην Ελλαδα, αλλά συμπλήρωσε πως αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να σπιλώνονται πρόσωπα, να αναγκάζονται οι Μητροπολίτες να διαψεύδουν καθημερινά, να δείχνουν τα οικονομικά τους.

Δήλωσε ότι βάζει το χέρι του στη φωτιά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών και είπε πως είναι εδώ αν αποδειχτεί το αντίθετο να απολογηθεί και να ζητήσεί συγγνώμη
«Δε διαθέτουν πλουτισμό, δε διαθέτουν μαύρο χρήμα κάνουν χρηστή διαχείριση. Και πρέπει να σας πω απόλυτα υπεύθυνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών μας είναι άνθρωποι που πολλές φορές συμβάλλουν ακόμη κι από το μισθό τους για να συντηρηθεί μια Μητρόπολη, πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί διατηρουν Ιδρύματα που καταρρέουν γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν τα χρεωστούμενα στους ανθρώπους και έχουν τεράστιο πρόβλημα» 

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε πως κάθε τι που είναι σάπιο θα πρέπει να αποκοπεί αλλά αυτό δεν επιτρέπει τη σπίλωση προσώπων με διαρροή και δήθεν υποψίες. « Εδώ είναι το παράπονό μας» είπε. Τέλος ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα συνέλεθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει θέμα της.

Σημαντική ήταν η παρέμβασή του και το έργο της Εκκλησίας. Άφησε μάλιστα αιχμές για την Πολιτεία λέγοντας : «Στην Εκκλησία ξεκινούμε τα έργα χωρίς χρήματα και τα έργα ολοκληρώνονται. Στο κράτος τα έργα ξεκινούσαν με χρήματα και ποτέ δεν ολοκληρώνονταν » και τόνισε επίσης πως κατά γενική ομολογία  το έργο της Εκκλησίας εν πολλοίς αναπληρώνει το κοινωνικό κράτος.

Για το Βόλο είπε έχει τη δική του κρίση, ανάλογη της κρίσεως που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα  και σημείωσε πως  εδώ έρχεται η τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με όλους τους φορείς να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. 

«Εχουμε φτάσεις περίπου στις 1850 μερίδες φαγητού την ημέρα σε 25 σημεία, σε λίγο θα εγκαινιάσουμε και το 26ο σημείο παραγωγής φαγητού. Εχουμε δημιουργήσει το Κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό ιατρείο, είμαστε παρόντες στις φυλακές και στα κρατητήρια. Αντιμετωπίζουμε τους αστέγους μέχρι να ολοκληρωθεί ένα προόγραμμα του Δήμου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να νιώθει εγκαταλελειμμένος ή μόνος στην περιοχή μας»