Χριστ. μήνυμα Πατρών Χρυσόστομου: Ο άνθρωπος μακράν της χάριτος του μόνου αληθινού Θεού είναι σαν το ψάρι έξω από το νερό

Loading...


«Να μπορέσωμε μέσα σε ένα κόσμο που ζεί στην ζοφερή κατάσταση της μοναξιάς και της απελπισίας, να του δείξωμε το αστέρι προς την Βηθλεέμ» αναφέρει μεταξύ άλλων στο του για τα ο

Αναλυτικά το μήνυμα:

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Σήμερα που σύμπασα η κτίση αγάλλεται και χαίρει, «ότι Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου Κόρης», σήμερα που ο Θεός κατέρχεται, ταπεινώνεται, κενούται (αδειάζει δηλαδή), σήμερα που ο ουρανός ακουμπάει στη γη, ώστε ο άνθρωπος να γίνη Θεός κατά χάριν και η γη να γίνη ουρανός, αισθάνομαι επιτακτικό το πνευματικό χρέος, να απευθύνω λόγον αγάπης από καρδίας προς όλους σας, αφού αυτή η γιορτή και αυτό το πανευφρόσυνο πανηγύρι ουρανού και γης, ενώνει όλους μας γύρω αφ’ ενός μεν από την Ευχαριστιακή Τράπεζα, αφ’ ετέρου δε γύρω από το τραπέζι της αγάπης στο σπίτι μας, το οποίο ευλογεί ο Θεός, μετά το Ευχαριστιακό Δείπνο.

Αδελφοί μου, οι καιροί είναι εξόχως δύσκολοι και τα προβλήματα μεγάλα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο όλον και τούτο είναι αποτέλεσμα της αποστασίας του ανθρώπου από τον Θεό.

Ο άνθρωπος μακράν της χάριτος του Ενός και μόνου αληθινού Θεού είναι σαν το ψάρι έξω από το νερό. Η κατάσταση της ψυχής μακράν της κοινωνίας με τον Κύριό μας, δημιουργεί υπαρξιακά και οντολογικά προβλήματα για την ανθρώπινη υπόσταση και προσωπικότητα, ώστε ο ιερός πατήρ της Εκκλησίας μας, Γρηγόριος ο Παλαμάς να σημειώνη: «Νούς αποστάς του Θεού η κτηνώδης η δαιμονιώδης γίνεται».

Όμως παιδιά μου, ας ελευθερώσωμε την καρδιά μας σήμερα, απ’ όλες τις γήινες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις και ας την αφήσωμε να χαρή το δώρο του Ουρανού, την εκούσια κένωση του Θεού, ώστε να αποκτήσωμε την ευφροσύνη και την χαρά, την κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ο ιερός Χρυσόστομος πανηγυρίζει για τα Χριστούγεννα, λέγοντας: «… Όλοι σήμερα τρέχουν, για να Τον συναντήσουν και να γιορτάσουν. Οι μάγοι για να Τον προσκυνήσουν. Οι ποιμένες για να Τον δοξολογήσουν. Οι τελώνες για να Τον κηρύξουν. Οι πόρνες για να Του προσφέρουν μύρα. Η Σαμαρείτισσα για να ξεδιψάση. Η Χαναναία για να ευεργετηθή.

Αφού λοιπόν όλοι σκιρτούν από χαρά, θέλω κι εγώ να σκιρτήσω, θέλω να χορέψω, θέλω να πανηγυρίσω. Δίχως κιθάρα, δίχως αυλό, δίχως λαμπάδες αναμμένες στα χέρια μου. Πανηγυρίζω κρατώντας, αντί γι’ αυτά, τα σπάργανα του Χριστού. Αυτά είναι η ελπίδα μου, αυτά η ζωή μου, αυτά η σωτηρία μου, αυτά ο αυλός μου, αυτά η κιθάρα μου. Γι’ αυτό τα ‘χω μαζί μου: Για να πάρω από τη δύναμή τους δύναμη, για να φωνάξω μαζί με τους αγγέλους, «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Αδελφοί μου, αυτός ο βίος είναι πρόσκαιρος. Εμείς όμως, είμαστε πλασμένοι για την αιωνιότητα. Αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός και ο προορισμός της ζωής μας. Γι’ αυτό και ο ίδιος, ο χρυσορρήμων Πατήρ της Εκκλησίας συνεχίζει: «…Ελάτε λοιπόν να γιορτάσωμε. Ελάτε να πανηγυρίσωμε! Είναι παράξενος ο τρόπος της γιορτής, όσο παράξενος είναι και ο λόγος της γεννήσεως του Χριστού. Σήμερα λύθηκαν τα μακροχρόνια δεσμά. Ο διάβολος καταντροπιάστηκε. Οι δαίμονες δραπέτευσαν. Ο θάνατος καταργήθηκε. Ο παράδεισος ανοίχτηκε. Η κατάρα εξαφανίστηκε. Η αμαρτία διώχτηκε. Η πλάνη απομακρύνθηκε. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Το κήρυγμα της ευσεβείας ξεχύθηκε και διαδόθηκε παντού. Η Βασιλεία των ουρανών μεταφυτεύθηκε στη γη. Οι άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους. Όλα έγιναν ένα…»

Αυτή την ημέρα της πανευφροσύνου γιορτής και χαράς, την ημέρα της Σαρκώσεως του Θεού, σας εναγκαλίζομαι εν αγάπη πατρική και σας καταφιλώ εν φιλήματι αγίω και μετέχων στην πνευματική ευφροσύνη όλων σας, προσωπική και οικογενειακή, ευλογώ τα σπίτια σας και το εορταστικό τραπέζι σας και εύχομαι ο εναθρωπήσας Θεός ημών, να σκηνώνη στις καρδιές σας και στα σπίτια σας και να σας χαρίζη κάθε ουράνια ευλογία, χαρά και ευτυχία και να εκπληρώνη όλες σας τις αγαθές επιθυμίες, διά πρεσβειών της Παναγίας Μητρός Του, η οποία Τον εγαλούχησε, Τον κράτησε στην αγκαλιά Της και κρατάει όλο τον κόσμο στα άχραντα και πανάγια χέρια Της.

Σήμερα που γιορτάζομε τα Χριστούγεννα, εύχομαι σε όλους σας, σε όλους μας, να μπορέσωμε μέσα σε ένα κόσμο που ζεί στην ζοφερή κατάσταση της μοναξιάς και της απελπισίας, να του δείξωμε το αστέρι προς την Βηθλεέμ, το οποίο ήδη είδαμε, βεβαιώνοντάς τον ότι εκεί είναι η πόλις της χαράς, της ευτυχίας και της όντως ζωής.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, παιδιά μου και αδελφοί μου,

Καλή Πρωτοχρονιά!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ ΟΣ