Χριστ. μήνυμα Νεαπόλεως Βαρνάβα: Ως λαός δοκιμαστήκαμε αντέξαμε γιατί είχαμε την πίστη μας

Loading...


Τόνωση του φρονήματος μέσω του από τον που τονίζει πως πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό και στη θρησκεία μας.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Προς το
Χριστεπώνυμο Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Χαρά μεγάλη ευαγγελίζεται σήμερα η Εκκλησία μας!

Σήμερα γεννάται ο Λυτρωτής Κύριος, και «ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα». Μέσα στη σύγχυση και στα αδιέξοδα που βιώνει ο σημερινός κόσμος, η γιορτή των Χριστουγέννων μας φέρνει το ελπιδοφόρο μήνυμα «ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ». Ο Ιησούς γεννάται και απεργάζεται τη σωτηρία του κόσμου με έναν τρόπο ασυνήθιστο. Τη βραδιά των Χριστουγέννων στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ ξεκινάει η μεγάλη ανατροπή. Τη βραδιά αυτή ανατρέπεται το είδωλο του πανίσχυρου απρόσωπου Θεού που συνδέεται με κάθε είδους εξουσία, και αποκαλύπτεται η δύναμη εκείνη που δημιούργησε, διαπερνά και συνεχίζει να ζωογονεί το σύμπαν και την ιστορία: Η δύναμη της αγάπης. Ο βασιλεύς του Κόσμου που γεννήθηκε στον σταύλο της Βηθλεέμ κήρυξε και πραγματοποίησε την αλλαγή και τη μεταμόρφωση του κόσμου με τη θυσιαστική αγάπη. Δεν ήλθε να μας επιβάλει την παρουσία του με την παντοδυναμία του. Η πραγματική αγάπη ποτέ δεν δεσμεύει, αλλά ελευθερώνει.

Η όλη εικόνα των Χριστουγένων φωτίζεται με την αποδοχή της αδυναμίας από τον ίδιο τον Θεό. Σκέπασε τη μεγαλοσύνη Του με την ταπεινοφροσύνη, που έγινε στολή της θεότητας. Και μας έδειξε την αληθινή δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο και τον κόσμο ολόκληρο. Όμως, οι άνθρωποι δυστυχώς προτιμούν την αγάπη της δύναμης, που συγκεφαλαιώνεται στην εξουσία και το χρήμα. Αυτά θεωρούνται σήμερα δύναμη. Αλλά αυτά διαλύουν τον κόσμο. Σωρεύουν διεκδικήσεις, ανταγωνισμούς, έχθρες, δεινά, βία, τρομοκρατία, κοινωνικές ανισότητες, που δηλητηριάζουν τη ζωή και πνίγουν την ελευθερία.

Ο Θεός «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», «εκένωσεν εαυτόν» για να μας συναντήσει. Έγινε άνθρωπος, δεν έγινε ούτε σύστημα ούτε νόμος ούτε θεωρία. Και πολιτεύτηκε ως άνθρωπος σαν κιεμάς, αναμάρτητος όμως, απλός και ταπεινός. Μας έδειξε αγάπη. Παρηγόρησε, στήριξε, ταυτίστηκε με αυτούς που υποφέρουν: «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25:40). Ο ταπεινός και πράος Ιησούς ξαναδίνει μια άλλη δυναμική στις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες. Όλα ανατρέπονται. Δεν μιλούμε πλέον για θρησκεία και τυπική ευσέβεια, αλλά για εκκλησιαστική συνείδηση και ενότητα. Οι πρώτοι γίνονται έσχατοι, οι έσχατοι πρώτοι. Εξουσία δεν είναι να κατακυριεύεις τους άλλους, αλλά να είσαι πάντων διάκονος. Πρωτοπόροι αναδεικνύονται οι περιφρονεμένοι και καταφρονεμένοι της κοινωνίας, τα θύματα της ιστορίας, όλοι εκείνοι που εγκαταλείπουν τον εαυτό τους στην αγάπη του Θεού: οι ληστές, οι πόρνες, οι τελώνες, οι άσωτοι. Εάν δεν βλέπεις τον Χριστό στο πρόσωπο του ξένου, του άρρωστου, του πονεμένου και φυλακισμένου, τότε Τον αγνοείς παντελώς, δεν είσαι δικός Του μαθητής. Άλλη λογική. Ακούσματα παράξενα για κοινωνίες που έχουν θεσμοθετήσει την υποκρισία, την πλεονεξία, τη βία και τους ιδιοτελείς στόχους των οικονομικά ισχυρών.

Η δύναμη της αγάπης του Θεού είναι μαχαίρι που μπαίνει πύρινο στην ιστορία του κόσμου. Δεν αλλάζει απλώς την όψη του κόσμου, προ πάντων αλλάζει το μέλλον του κόσμου. Μόνο αν εμπνευστούμε από τη δύναμη της ενσαρκωμένης αγάπης, μπορούμε να σωθούμε από την ανασφάλεια που προξενεί η φτώχεια, από τη σύγχυση και τον φόβο που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων, από τη γενικότερη ακαταστασία που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι πολλές άλλες κρίσεις που ταλανίζουν την προσωπική και κοινωνική ζωή μας.

Διαβάστε εδώ:  Ο μακαριστός Φλωρίνης Αυγουστίνος στηλιτεύει τα άτοπα προ των Χριστουγέννων

Σήμερα μπροστά στο Σπήλαιο των Χριστουγέννων κρίνεται η στάση μας έναντι του κόσμου. Να εγκαταλείψουμε την τυπική θρησκευτικότητα της αυτοδικαίωσης και των βεβαιοτήτων και να ακολουθήσουμε τη ριζοσπαστική οδό της θυσίας και της αγάπης. Οι καιροί μας καλούν όχι σε μία αφηρημένη κοινωνική ευαισθησία και ανούσια αγαπολογία, αλλά σε μία εγρήγορση της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε το άλας της γης. Μας καλούν να μπολιάσουμε την ιστορία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελευθερία.

Να έλθουμε σε ρήξη με τις δυνάμεις εκείνες που λεηλατούν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Οι δυσκολίες, όσο μεγάλες και αν είναι, δεν μπορούν να μας απογοητεύσουν. Ως λαός δοκιμαστήκαμε διαχρονικά μέσα στο καμίνι μεγάλων πειρασμών και αντέξαμε, γιατί είχαμε την πίστη μας. Ας αντλήσουμε, λοιπόν, από τη σημερινή γιορτή δύναμη αντιστάσεως στην κατάρρευση που μας απειλεί. Να γκρεμίσουμε τα τείχη του αποκλεισμού. Να μεταφέρουμε στο σκοτάδι του πανανθρώπινου πόνου το φως της ελπίδας. Να λάμψει και πάλι ο ζωογόνος πνευματικός Ήλιος της Δικαιοσύνης στις καρδιές μας και στον τόπο μας. Χριστός γεννήθηκε, χαρά στον κόσμο.

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού γεννηθέντος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ