Αρχιεπίσκοπος Σινά: Οι φυλές γύρω από το Μοναστήρι το υπερασπίζονται με τη ζωή τους

Loading...


Μονή Σινά: ιστορικό πρότυπο συνύπαρξης των ανθρώπων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Προφήτη Μωυσή, η τελετή των εγκαινίων του πρώτου ναού ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Προφήτη και βρίσκεται στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο του Ιδρύματος Όρους Σινά στην Τραγάνα Λοκρίδας.

Για το γεγονός μίλησε στο ραδιόφωνο του 89,5 και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός, σχολιάζοντας παράλληλα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Αναφερόμενος στα θυρανοίξια του ναού, αλλά και στις ποικίλες δράσεις του Ευρωσιναϊκού κέντρου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Είχαμε διαπιστώσει στη Μονή μια έλλειψη θα λέγαμε, καθώς πέρα από δύο-τρία παρεκκλήσια που υπάρχουν, δεν είχαμε ένα ναό αφιερωμένο στον πρώτο των Προφητών, τον θεόπνευστο Μωυσή. Στα εγκαίνια λοιπόν συμμετείχαν πέντε Αρχιερείς μαζί με εμένα. Ο Άγιος Φθιώτιδος ήταν εκείνος ο οποίος με μεγάλη χαρά μας έδωσε φιλοξενία και συμμετείχε ενεργά στα εγκαίνια μαζί με τον Άγιο Καρπενησίου, τον Άγιο Εδέσσης, από την Αιτωλοακαρνανία τον Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά και από το Αργυρόκαστρο τον κ. Δημήτριο που ήταν και Σιναΐτης.

Όλοι μαζί θέλησαν με την παρουσία τους να ενισχύσουν παράλληλα το έργο του Ιδρύματος Σινά, που έχει στόχο να βοηθήσει και να προαγάγει τους πολύπλευρους κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς της Μονής. Ένα ίδρυμα που μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να έχει έργο πολυδύναμο τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στους ορθοδόξους πληθυσμούς όπου γης.

Στο συγκρότημα μας λοιπόν, θα μεταφερθεί ψηφιακά όλος ο πλούτος της Μονής Σινά, με τα χειρόγραφα πρώτα κι αργότερα τις εικόνες. Είναι ένα όραμα πολλών χρόνων, που επιτέλους βρίσκει στέγη».

Για την ειρηνική ζωή στο Σινά που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική εικόνα της Αιγύπτου και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:» Το ερώτημά σας είχε απασχολήσει πριν από χρόνια τον Τόνι Μπλερ, που ως Βρετανός Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την περιοχή το 2002, φιλοξενούμενος του Μουμπάρακ. Το γεγονός έχει πράγματι μία παραδοξότητα κατά την ανθρώπινη και κοσμική αντίληψη, αλλά σε μας είναι βίωμα καθημερινό. Θεωρούμε καθήκον μας να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους αυτούς. Ζούνε μαζί μας αρμονικότατα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ιστορικά, είμαστε σε μία ειρηνική σχέση, την οποία φροντίζουμε να προβάλλουμε σε όλη την περιοχή.

1

Ακόμη και τώρα, που έχει πέσει κάθετα ο προσκυνηματικός τουρισμός από τον οποίο ζούνε οι φυλές γύρω από το Μοναστήρι, το αγαπούν και το υπερασπίζονται με τη ζωή τους. Αυτό μας συγκινεί κι εμείς από τη μεριά μας δεν τους έχουμε αφήσει. Δεν εμπλεκόμαστε στο θέμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς οι βεδουΐνοι προσεύχονται σε δικό τους τζαμί που βρίσκεται πλησίον της Μονής. Η αγάπη απαλύνει τις όποιες εντάσεις και είναι η συνταγή της συνύπαρξης από τον 7ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο Μπλερ κούνησε θλιμμένος το κεφάλι και απάντησε πως αυτό που ζούμε στο Σινά δεν μπορούν να το πετύχουν οι πολιτικοί στον κόσμο.

Στο θέμα, τέλος, της ασφαλούς μετακίνησης των προσκυνητών στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δυστυχώς, έχει πέσει κατακόρυφα ο αριθμός των προσκυνητών, αλλά τα ΜΜΕ στην Ελλάδα συχνά υπερβάλλουν για τα προβλήματα στην περιοχή. Οι Αιγύπτιοι είναι ένα φιλειρηνικός λαός, αγαπούν τους Έλληνες και δυστυχώς η εικόνα τους έχει πληγεί από μικρή μερίδα φονταμενταλιστών. Οργανωμένες ομάδες με πείρα, αλλά και οι προσκυνητές από μόνοι τους μπορούν με ασφάλεια να επισκεφθούν το Μοναστήρι».