«Αυστηρή παρέμβαση» από το Φανάρι στον Μητροπολίτη Πράγας για μη υποταγή

Στο πιστεύουν ότι η διαφωνία με τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι η ακατάλληλη και μη κανονική δραστηριότητα.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020 ο Μητροπολίτης Δέρκων Ἀπόστολος (Δανιηλίδης) εκ μέρους του Οικουμενικού έστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Πράγας και Τσεχικών χωρών Μιχαήλ (Ντάνταρ), όπου έκανε  «αυστηρή παρέμβαση» για μη τήρηση των αποφάσεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με το δημοσίευμα Рarlamentnilisty.cz.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Φαναρίου, ο Μητροπολίτης της Πράγας ασχολείται με «ακατάλληλες και μη κανονικές» δραστηριότητες, καθώς ανοιχτά «ενθαρρύνει και υποκινεί τον Μητροπολίτη Ὀλομόουτς-Μπρνο Συμεών να αντιταχθεί και να αντισταθεί στην κανονική απόφαση να παραχωρηθεί ένα συγκρότημα κτιρίων στην πόλη Βιλεμόφ στην επισκοπή του για το άνοιγμα και λειτουργία εκεί της πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής».

Στο Φανάρι είναι σίγουροι ότι ο σκοπός αυτής της «αντίστασης» είναι να «διαταραχτεί η εφαρμογή της ευλογημένης απόφασης της Μητέρας σας – Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, από την οποία ελάβατε την ορθόδοξη βάπτιση και τον Τόμο Αυτοκεφαλίας».

«Έχουμε λάβει και προηγουμένως πληροφορίες περί ζωής σας, η οποία δεν είναι καθόλου κατάλληλη για τον ιεράρχη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ο πρόδρομος και ο ηγέτης είναι ο καθορισμένος από τους Ιερούς Κανόνες και μαρτυρικά αγιασμένη πρακτική και Παράδοση της Εκκλησίας ως Πρώτος είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης – Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος για αιώνες έλαβε υπό την προστασία των πτερυγίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους κατοίκους όχι μόνο της Θρακικής, Ποντιακής και Ασιανής διοίκησης, αλλά και εκτός συνόρων άλλων Ορθοδόξων εκκλησιών «ἐν τοῖς βαρβαρικοῖς» σε μια ενιαία και αδιαίρετη εκκλησιαστική οντότητα, γινόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας πιστός φύλακας ενότητας και πίστης», – λέει η επιστολή.

Ο εκπρόσωπος του Φαναρίου είναι πεπεισμένος ότι «στο πλαίσιο αυτής της ενοποιητικής χαρισματικής και θεσμικής λειτουργίας της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνεται ένα τέτοιο ίδρυμα ή μάλλον το ιερό έθιμο των Πατριαρχικών Σταυροπηγίων που μαρτυρείται στη συνείδηση και πράξη της Εκκλησίας από παλιά χρόνια έως σήμερα (Γ. Ράλλη – Μ. Ποτλῆ, Σύνταγμα ΙΙ, 41)».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Απόστολο, «ο Πατριάρχης, ο Αγαπητός Άγιος Αδελφός, «… σε όλη σχεδόν την οικουμένη εισάγει σε καταλόγους και Πατριαρχικά Σταυροπήγια» (Γ. Ράλλη – Μ. Ποτλῆ IV, 535) ή, όπως αναφέρεται σαφώς στον Κώδικα Νομοθεσιών Επαναγωγής: «Στον Προκαθήμενο της Κωνσταντινούπολης επιτρέπεται επίσης να παραχωρεί σταυροπήγια και στις επαρχίες άλλων θρόνων, όπου δεν είχε προηγηθεί ο αγιασμός του ναού» (τίτλος ΙΙΙ, 10)».

Οι πράξεις του Μητροπολίτη Μιχαήλ, αντίθετες με τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ο εκπρόσωπος του Φαναρίου αποκαλεί «εξέγερση».

«Λοιπόν, σε βαθιά θλίψη σε σχέση με την ασυμβίβαστη στο ιερό Σας αξίωμα συμπεριφορά, που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση και εξέγερση, που προκαλεί ζημιά και ανεπανόρθωτη βλάβη στις ψυχές και τη συνείδηση ευσεβών ορθόδοξων πιστών που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, οι οποίοι επηρεάζονται από συκοφαντικές φήμες από το Πονηρό και τις πράξεις του, όπως ο Παναγιώτατος Αδερφός μας Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος της Ουγγαρίας και της Κεντρικής Ευρώπης Αρσένιος μας ενημέρωσε εγγράφως και αυτοπροσώπως», – λέει η επιστολή.

Ο Μητροπολίτης Αποστόλης κάλεσε τον επικεφαλής της Μητρόπολης Πράγας να «αναλάβει τον έλεγχο του τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων σας και της διάδοσης ψευδών πληροφοριών και αβάσιμων κατηγοριών εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας και του τοπικού επίσκοπου Ὀλομόουτς-Μπρνο κ. Συμεών, που ρίχνουν μομφή στην Κόρη-Εκκλησία της Τσεχία και της Σλοβακίας κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Σε περίπτωση μη τήρησης αυτών των απαιτήσεων, ο εκπρόσωπος του Φαναρίου απείλησε τον Μητροπολίτη Μιχαήλ με «αυστηρή παρέμβαση»: «δηλώνουμε ότι σε περίπτωση συνέχισης της καταστροφικής σας τακτικής, η Εκκλησία-Μητέρα θα παρέμβει αυστηρά».

«Έχοντας τη σταθερή ελπίδα ότι η Σεβασμιότητά σας θα σταματήσει να παραβιάζει την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και να σεβαστεί την ιεραρχία που υπάρχει σε αυτήν, σας δίνουμε την πατριαρχική ευλογία μας», – συνοψίζει η επιστολή.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έραψε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης άρχισε να δημιουργεί παράλληλη δικαιοδοσία στην Τσεχική Δημοκρατία, στην κανονική επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας και έκανε εγγραφή της «μονής» που υπάγεται σ’ αυτό. Κληρικοί από οποιαδήποτε δικαιοδοσία μπορούν να γίνουνε δεκτοί σ’ αυτό το μοναστήρι, κυρίως από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Τσεχικών χωρών και τη Σλοβακία.

Υπενθυμίζουμε, στις 20 Νοεμβρίου 2019, στη Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Κιέβου, μαζί με τον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟCU), Επιφάνιο Ντουμένκο και την «ιεραρχία» αυτής της εκκλησιαστικής δομής, συλλειτούργησε ο επίσκοπος Ησαΐας (Σλανίνκα), ο οποίος έγινε αναπληρωτής επικεφαλής του μοναστηριού που δημιούργησε το Φανάρι στην Τσεχία.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και Τσεχικών χωρών Μιχαήλ (Ντάνταρ) εξέδωσε διάταγμα Περί αδειών στη τέλεση των Θείων Λειτουργιών με τον κλήρο ξένων επισκοπών, όπου ορίζει σαφώς την ΟCU ως μη κανονική δομή με την οποία «δεν μπορεί να γίνεται ούτε η τέλεση της Θείας Λειτουργία ούτε η κοινωνία των Αγίων Μυστηρίων στη γη της Ορθόδοξης Επισκοπής της Πράγας».