Το μήνυμα του Νεαπόλεως Βαρνάβα: «Η ελπίδα δεν έρχεται από πολιτικά κατορθώματα, αλλά από μία ταπεινή Φάτνη»

Loading...


«Η ελπίδα δεν έρχεται από πολιτικά κατορθώματα, ούτε από οικονομικά προγράμματα, αλλά από μία ταπεινή Φάτνη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, και με σαφή τρόπο αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Προς το

Χριστεπώνυμο Πλήρωμα

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«Ανέτειλας, Χριστέ, εκ Παρθένου, νοητέ Ήλιε της δικαιοσύνης».

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Μέσα στην αναστάτωση και τον πανικό που σκορπούν στην ανθρωπότητα οι νέες μορφές τρομοκρατίας και φανατισμού, μέσα στην ανασφάλεια της βίας της αδικίας και της σκληρότητας που βιώνουμε γεννιέται η ελπίδα. Γεννιέται ο Χριστός, ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης, που ανατέλλει στην ιστορία της ανθρωπότητος για να διαλύσει το έρεβος και τα σκότη και να κατευθύνει την πορεία του κόσμου.

Η ελπίδα δεν έρχεται από πολιτικά κατορθώματα, ούτε από οικονομικά προγράμματα, αλλά από μία ταπεινή Φάτνη. Η όλη εικόνα των Χριστουγέννων φωτίζεται με την επιλογή και αποδοχή της αδυναμίας από τον ίδιο τον Θεό. Το βράδυ των Χριστουγέννων γίνεται άνθρωπος ο ίδιος ο Θεός, είναι η Αγάπη που παίρνει σάρκα και οστά. Ο “αχώρητος παντί” χωράει στο σώμα ενός βρέφους, για να αναστήσει μέσα του την αγάπη του για όλο τον άνθρωπο και όλο τον κόσμο. Η αγάπη του Θεού δεν έχει όρια. Όλοι χωρούμε στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Δεν μας χωρίζουν διαφορές, δεν μας διαιρούν τα φθαρτά και εφήμερά του κόσμου τούτου, δεν υπάρχει για μας ξένος και αντίπαλος, δεν μας πτοούν οι αντιξοότητες.

Το φως της αλήθειας και της ζωής διαπερνά το σκοτάδι και την απελπισία του κόσμου μας. Από την ταπεινή Φάτνη της Βηθλεέμ ακούμε σήμερα μήνυμα ελπίδος και χάριτος, το οποίο κατασιγάζει μέσα μας κάθε αγωνία και φόβο και κατευθύνει τις καρδιές σε Εκείνον που έχει έλθει να φέρει ειρήνη και ασφάλεια. Έχουμε ελπίδα και μέλλον, γιατί εισήλθε και εργάζεται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ο Εμμανουήλ, που το όνομά Του σημαίνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Η παρουσία Του δεν επιτρέπει στην οικουμένη να παραδοθεί σε μονόδρομους απελπισίας από την κατάρρευση συστημάτων και ιδεολογιών και να παραιτηθεί από ένα νέο ξεκίνημα. Όσο και αν σήμερα φαίνεται ότι δεσπόζουν τα σκοτεινά σχέδια των ισχυρών της γης, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης θα αποκαλύπτει τελικά και θα εξουδετερώνει τα κυκλώματα της αδικίας τους.

Σε εποχές μάλιστα φόβου, όπως η δική μας, εποχές όπου ως πρώτη αντανακλαστική κίνηση προβάλλει η άμυνα και η περιχαράκωση, η Φάτνη της Βηθλεέμ καλεί σε θαρραλέα έξοδο και αγώνα για έναν νέο κόσμο, για μία νέα ζωή. Ακολουθώντας τα βήματα ενός Θεού που «βγαίνει» από την αυτάρκειά Του, ενός Θεού που δεν ζήτησε ξένες θυσίες για τη σωτηρία, αλλά θυσιάστηκε ο ίδιος, λύτρο αντί πολλών, ανακαλύπτουμε ότι η σωτηρία μέσα μας και γύρω μας, δεν συντελείται με τυμπανοκρουσίες, αλλά μέσα στην αθόρυβη βίωση της αδυναμίας και της αγάπης. Αγάπη και αλληλεγγύη είναι οι αξίες που πρέπει να μας ενθουσιάζουν. Ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι το αίτημα της προσευχής μας. Οι αριθμοί και η οικονομία δεν σώζουν. Αντιθέτως περιγράφουν σήμερα το σακάτεμα και την απόγνωση ενός ολόκληρου λαού. Από μας εξαρτάται να γίνουν τα Χριστούγεννα η γενέθλιος ημέρα της ανθρωπότητος. Το πύρωμα της καρδιάς θα ζεστάνει εμάς και τον κόσμο μας. Να συνέλθουμε από την ταραχή και την κατάθλιψη. Να αντικρύσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, γιατί Χριστός εσαρκώθη και ζωή πολιτεύεται.

Ενάντια σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να ταπεινώσουν και να ευτελίσουν την ζωή μας, γιορτάζουμε τη συνάντηση με τον υπέρ λόγον Λόγο.

«Θεός επί γης, υψώθητε»!

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού γεννηθέντος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑΕτικέτες