Τι έλεγε ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους για ρατσισμό-φασισμό με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα

Loading...


Στις 23 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τον φασισμό ο τότε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου καταδίκασε κάθε μορφής εθνοφυλετικές διακρίσεις με σαφή, απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο , δίνοντας μάλιστα θεολογική διάσταση στα φαινόμενα των τελευταίων ετών και την προ αιώνος εκφρασμένη επίσημη θέση της εκκλησίας…

Όπως είπε ο νέος,πλέον, Μητροπολίτης Κίτρους ο εθνοφυλετισμός (ρατσισμός) έχει χαρακτηριστεί ως αίρεση, από μείζονα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 1878, γεγονός που δείχνει πόσο απαράδεκτη θεωρεί η Εκκλησία κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων.
Αλλά, όπως συμπλήρωσε, και στην σύγχρονη εποχή, τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και μεμονωμένοι ιεράρχες, έχουν αποκηρύξει και καταγγείλει κάθε είδους διάκριση, ενώ καταδικάζουν τον φασισμό, ως ιδεολογία που αντιβαίνει σε κάθε αρχή και “πιστεύω” της Εκκλησίας. Αντίστοιχα, έχει καταδικαστεί και ο χριστιανικός φανατισμός (φονταμενταλισμός).

Αναφορικά με το θλιβερό περιστατικό στο Κερατσίνι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Αρχιμ. Γεώργιος σημείωσε πως η δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα ήταν το αποκορύφωμα μιας υποβόσκουσας κατάστασης που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, δήλωσε, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας “παρών” στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και την ειλικρινή πρόθεση της τοπικής Μητρόπολης να συμμετάσχει σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία – προσπάθεια, στο μέλλον.

Είναι σαφές λοιπόν πως βάσει αυτής της λογικής θα πορευτεί και εφεξής ως ποιμερνάχης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα….Ετικέτες