Συμφωνεί με το διαχωρισμό γάμου και βάφτισης o Μητρ. Μαρωνείας

Loading...


Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

«Εγώ παρακαλώ τους πιστούς να τηρούν τους κανόνες της Εκκλησίας, εγώ πάντα θα παρακαλώ. Λέμε όχι σε κάποια πράγματα, όχι για να δυσκολέψουμε αλλά γιατί ξεφεύγουμε λόγω της κοσμικότητας και της καθημερινότητας»

Με εγκύκλιό του πρόσφατα, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, έβαλε τέλος στα διπλά μυστήρια, τα οποία όλο και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Δαμασκηνός, υπενθυμίζει ότι οι νονοί κι όσοι παντρεύουν ζευγάρια, πρέπει να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και να έχουν παντρευτεί σε εκκλησία. Παράλληλα επισημαίνει, ότι η ρίψη ρυζιού, δεν είναι χριστιανικό έθιμο, όπως και τα κομφετί.

Ποια είναι όμως η γνώμη του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής; Ο κ. Παντελεήμονας φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5, απάντησε ως εξής: «πολύ σωστά το είπε ο άγιος Διδυμοτείχου. Βέβαια θα με ρωτήσετε γιατί δεν το εφαρμόζετε και στην μητρόπολή μας;

Εγώ ζητώ από τους χριστιανούς μας σε προσωπικό επίπεδο να ξεχωρίζουν τα μυστήρια. Δεν είναι σωστό. Ας ακούνε την γνώμη της Εκκλησίας. Έχουμε κανόνες στην εκκλησία. Για παράδειγμα αυτοί που παντρεύονται με πολιτικό γάμο δεν μπορούν να βαφτίσουν ένα παιδάκι. Εφόσον δεν αποδέχεσαι τα μυστήρια της εκκλησίας, πως θα γίνεις ανάδοχος σε ένα παιδάκι και θα του μάθεις αυτά που πιστεύουμε;

Ο μητροπολίτης εμφανίστηκε αντίθετος και με τα ονόματα που δεν έχουν αντίκρισμα εκκλησιαστικό και πρόσθεσε «εγώ τους παρακαλώ να τηρούν τους κανόνες της Εκκλησίας, εγώ πάντα θα παρακαλώ, λέμε όχι σε κάποια πράγματα, όχι για να δυσκολέψουμε αλλά γιατί ξεφεύγουμε λόγω της κοσμικότητας και της καθημερινότητας».

Πάντως δε θέλησε να πει αν θα επιβάλλει το διαχωρισμό στην τέλεση των μυστηρίων, γάμου και βάφτισης, όπως συνέβη στη μητρόπολη Διδυμοτείχου.

ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Στο μεταξύ την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» η κυρία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την άποψή της ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα.

«Δεν μπορεί να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να την καταργήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα τον Θρησκευτικών περιλαμβάνεται στις «κόκκινες» γραμμές τις οποίες η Εκκλησία έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια, αν και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», κύκλοι της Αρχιεπισκοπής τονίζουν πως η Εκκλησία περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας καθώς και την «εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» για να τοποθετηθεί επίσημα.

Στις δηλώσεις που έκανε, πάντως, η κυρία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία, αλλά -όπως σημείωσε- υπάρχει κι ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία. «Το να σέβεται κανείς την Εκκλησία και τις θρησκευτικές αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος», είπε και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τη θρησκεία, την Εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».

Την άποψη του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ζήτησε ο «Χ», «λυπάμαι αν αυτά γίνουνε πραγματικότητα. Από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα τόσα χρόνια έπαθε κανείς κάτι; Εμείς σήμερα όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό των ανθρώπων, να σταθούμε δίπλα τους, όλοι μας, ο καθένας από τη δική του πλευρά. Αν μέσα μας δεν είμαστε τακτοποιημένοι, αν μέσα μας δεν έχουμε πιστεύω τι θα πάμε να δώσουμε και τι θα πάμε να διδάξουμε; Έναν καθωσπρεπισμό και μία στείρα και δημοσιοσχετίστικη πολιτική; Ο σκοπός είναι ό,τι κάνουμε να το κάνουμε ως απόρροια της καρδιάς μας.

Η πίστη μας έρχεται να μιλήσει στην καρδιά του καθενός, να δώσει φτερά στην ψυχή μας. Το πιστεύω μας στον αληθινό θεό μας κάνει ανθρώπους. Με το μάθημα των θρησκευτικών και τις συνάξεις των κατηχητικών, πρόσθεσε ο μητροπολίτης «θωρακίσαμε τους συνανθρώπους μας, θωρακίσαμε την ψυχή τους, θωρακιστήκαμε όλοι, πήραμε ζωή από την πίστη μας». Χαρακτήρισε λάθος την απαλλαγή ελαφρά την καρδία από το μάθημα των θρησκευτικών γιατί «τα παιδιά που θα βγαίνουν από τα σχολεία θα είναι ένας υπολογιστής, ένας σκληρός δίσκος σε έναν υπολογιστή και θα λείπει από μέσα τους η ποιότητα και το ήθος».

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Πρώτη φορά μετά την ενθρόνισή του στη Ροδόπη o αρχιεπίσκοπος Πρόσκληση σε όλους τους πιστούς της μητρόπολης απεύθυνε μέσω του «Χ» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων καλώντας στον καθεδρικό ναό «όσους θέλουν να του φιλήσουν το χέρι και να τον δουν από κοντά» Πρώτη φορά μετά την ενθρόνισή του θα επισκεφτεί την μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος. Η πρόσκληση που έλαβε ο αρχιεπίσκοπος να παραβρεθεί στα εγκαίνια ναΐσκου στις Μπέλλες Σερρών αυτό το Σαββατοκύριακο, αποτέλεσε την αρχή μίας περιοδείας στην Β. Ελλάδα, με στάση και στην Κομοτηνής.

Ένας ναΐσκος που κατασκευάστηκε με ίδιους πόρους από τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, στις Μπέλλες, στον τόπο που υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, εγκαινιάζεται σήμερα στις Σέρρες. Στα εγκαίνια εκτός από τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, θα δώσουν το παρόν ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, όπως και ο αρχιεπίσκοπος.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα επισκεφτεί την έδρα της ακριτικής μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, δηλαδή την πόλη της Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα προσκυνήσει αρχικά στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Πρόσκληση σε όλους τους πιστούς της μητρόπολης απεύθυνε μέσω του «Χ» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων καλώντας στο ναό «όσους θέλουν να του φιλήσουν το χέρι και να τον δουν από κοντά». Μετά την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό ο αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής στο επισκοπείο, όπου θα παραβρίσκονται και οι φορείς του τόπου.

 Ετικέτες