Πατρών Χρυσόστομος: «Εστω και την εσχάτη στιγμή, να ακούσωμε τον λόγο του Κυρίου» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πίστη στον Θεό, προσευχή και ομόνοια ήταν το τρίπτυχο στο σημερινό μήνυμα του Μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσοστόμου που χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Αγιο Ανδρέα.

Στο κήρυγμά του στάθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα και έστειλε πατρικές συμβουλές προς όλες τις πλευρές.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της Μητρόπολης: «Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών εν πληθούση Εκκλησία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην επικαιρότητα και στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, είπε: «…Η αμοιβή στην πίστη του Εκατοντάρχου από τον Κύριο ήταν ο λόγος: «Ύπαγε και ως επίστευσας γενηθήτω σοι».

Το «ύπαγε» δηλώνει την οδό που πρέπει να βαδίσωμε και η οποία, χωρίς τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και την βεβαιότητα της σωτηρίας κοντά του, είναι απαράκλητος. Και το γενηθήτω σοι ως επίστευσας είναι το αποτέλεσμα της πορείας μας που βασίζεται στην πίστη Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Το πρόσωπο του Κυρίου μας δεν μπορούμε να το ξεχωρίσωμε από την διδαχή Του και το θαύμα. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι αγαπούν τον Ιησού Χριστό ως ένα ιστορικό πρόσωπο, χωρίς όμως να υπακούουν στο λόγο του και να δέχωνται την θεική Του παντοδυναμία.

Κάποιοι άλλοι αρέσκωνται στο να διαβάζουν τα λόγια του Κυρίου, αλλά να μη προχωρούν στην αποδοχή της θεϊκής του μορφής και να μη δέχωνται την θεική του παντοδυναμία, κάποιοι άλλοι επίσης, ψάχνουν για την λύση των προβλημάτων τους και την επιτέλεση «θαυμάτων» κατά τρόπο μαγικό χωρίς την κοινωνία με τον Αληθινό Θεό…

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του συνδέσας τα παραπάνω με τις δύσκολες ώρες που περνά η Πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Στην Ευρώπη η οποία συνεχώς αποχριστιανίζεται, αρνουμένη τις χριστιανικές της ρίζες, επικρατεί το ψυχρό κλίμα της προτεσταντικής νοοτροπίας, όπου λείπουν η ανθρωπιά και τα αισθήματα και αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με την ψυχρή λογική των αριθμών και των οικονομικών μεγεθών.

Γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση απέναντι στη χώρα μας. Όταν λείπη η αγάπη που την εμπνέει ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Κύριος, η κοινωνία είναι μια απρόσωπη μάζα, που αυτομηδενίζεται εγκλωβισμένη στα ατομιστικά και εγωιστικά της τείχη.

Από την άλλη, εμείς οι Έλληνες βασίσαμε ένα δρόμο, τα τελευταία χρόνια και θελήσαμε να επιτύχωμε κάποιους στόχους, χωρίς την παραμυθία και την παράκληση, την βοήθεια και ουράνια ενίσχυση του Κυρίου μας. Ζητήσαμε το «θαύμα» στηριζόμενοι στις δικές μας ψεύτικες δυνάμεις και απολυτοποιήσαμε τα δικά μας, πολύ λίγα ανθρωπίνως, προσόντα.

Βαδίσαμε ένα δρόμο με αγκάθια, ανυπόδυτοι και θελήσαμε να διαπραγματευτούμε τις τύχες του Λαού μας απέναντι στους ψυχρούς συνομιλητές μας, χωρίς Θεό, χωρίς να υψώσωμε τα μάτια μας στον ουρανό, χωρίς να κοιτάξωμε πως οι Πατέρες μας αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν αυτό τον τόπο.

…Αυτές τι δύσκολες ώρες που διέρχεται ο Ελληνικός Λαός, έστω και την εσχάτη στιγμή, είναι ανάγκη να ακούσωμε τον λόγο του Κυρίου: « Το «ύπαγε» μέσα από το οποίο μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσωμε και το «ως επίστευσας γενηθήτω σοι». Το πρόβλημα είναι πόσο πιστεύομε στο Θεό, αν πιστεύωμε, πόσο πιστεύομε στις αξίες και στην παράδοση αυτού του Λαού και στο αν θέλωμε να βοηθήσωμε την Πατρίδα μας, ώστε να εξέλθη από τον ωκεανό της απελπισίας…

Μακάρι να κατανοήσωμε, ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος το «ύπαγε» δηλαδή, οδηγεί στο φως, μόνο, εφ’ όσον έχομε μαζί μας τον Ιησού Χριστό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ματαιοπονούμε.

Τώρα, ας προσευχηθούμε. «Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν, εν θλίψεσιν ουκ έχομεν, Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς».

2806PATR.jpg
2806PATR1.jpg
2806PATR2.jpg
2806PATR3.jpg
2806PATR4.jpg


Ετικέτες