Πασχαλινό μήνυμα Αργολίδος Νεκτάριου: Όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ είναι συχνά «θόρυβος και παραφορά»

Loading...


«Το κακό κάνει θόρυβο, το ασήμαντο μεγαλοποιείται. Τα γεγονότα που μας μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ συχνά «θόρυβος και παραφορά». Η καλοσύνη, η αγαθότητα, η αγάπη ενεργούν αθόρυβα»

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

 

Αγαπητοί αδελφοί·

       Η Εκκλησία ψάλλει και σήμερα την Ανάσταση του Κυρίου και τη δική μας Ανάσταση. «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί Πάσχα Κυρίου Πάσχα.
            Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν επινίκιον άδοντες»
            Τα λόγια αυτά τινάζουν στον αέρα τη λογική μας και αντηχούν παράξενα στο σημερινό κόσμο, που χαρακτηρίζεται για την τραγικότητά του. Στη ζωή του καθενός η δυστυχία τονίζει την παρουσία της. Καί συλλογιζόμαστε: Αν υπήρχε Θεός, δεν θα υπήρχε τόσο κακό μέσα στον κόσμο. Αλλά ο Θεός μας δεν είναι Θεός ισχυρός, όπως οι ισχυροί του κόσμου τούτου, όπως οι σεισμικές δονήσεις, οι τρομοκρατίες, οι δικτατορίες. Ο Θεός, μας λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, είναι “Φως” και “ζωή” “ο Θεός είναι αγάπη”. Η αγάπη όμως δεν επιβάλλεται. “Το φως εν τη σκοτία φαίνει” αλλά δεν εξαναγκάζει τα σκοτάδια να το δεχθούν.
            Αν στρέψουμε την πλάτη μας στην πηγή του φωτός, βρισκόμαστε στη σκιά και μέσα σ’ αυτήν οι δυνάμεις του κακού αποδεσμεύονται, το χάος βασιλεύει.
Παρόλα αυτά, αν η αγάπη δεν επιβάλλεται, μηχανεύεται το αδύνατο για να μας σώσει, για να μας γεμίσει από το φως της. Το αδύνατο είναι ο σταυρός:
Ο ενανθρωπήσας Θεός αφήνεται εκουσίως να δολοφονηθεί από το ψεύδος, το μίσος και τον φόνο που κρύβονται στο βάθος μας.
Αλλά σ’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα της ζωής και του θανάτου, κυριαρχεί η ζωή. Διότι ο Χριστός είναι Θεός και ο Θεός είναι η ζωή και αυτή τη ζωή τίποτε δεν μπορεί να τη νικήσει. Γι’ αυτό και ο Χριστός ανορθώνεται, αφυπνίζεται, ανίσταται και όχι μόνος αλλά και εμείς μαζί Του.
Δεν είμαστε πλέον εγκαταλελειμμένοι στον πόνο, τη δυστυχία, την αγωνία μας. Ο Χριστός σταυρώνεται μαζί μας και μας ανοίγει ένα δρόμο ζωής χωρίς όρια, μας δίνει μία νέα δύναμη, μας κάνει ικανούς να σεβόμαστε και να αναπτύσσουμε αυτήν την ικμάδα της ζωής, αυτή την εικόνα του Θεού, που αποτελεί την αξιοπρέπεια κάθε προσώπου.
Βέβαια γι’ αυτό δεν γίνεται μεγάλος θόρυβος.     

Το κακό κάνει θόρυβο, το ασήμαντο μεγαλοποιείται. Τα γεγονότα που μας μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ συχνά «θόρυβος και παραφορά». Η καλοσύνη, η αγαθότητα, η αγάπη ενεργούν αθόρυβα, αργά, μυστικά, όπως ο χυμός της άνοιξης στα δέντρα και αυτός ο χυμός ποτίζει κατά τρόπο απρόβλεπτο τον πολιτισμό και την κοινωνία.
          Μέσα στην ιστορία η Εκκλησία μας είναι σαν μία πηγή, η οποία δεν στερεύει με τίποτε και η οποία τρέχει ορμητικώτερα από κάθε άλλη φορά με το αίμα των μαρτύρων, τον πόνο των ομολογητών, τον ιδρώτα και την άσκηση των οσίων.
          Γιατί η Εκκλησία μας είναι ευχαριστία και η ευχαριστία είναι η Ανάσταση.
         Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας προτρέπει. «Δεύτε πόμα πίωμεν καινόν … εκ τάφου ομβρήσαντος Χριστού, εν ω στερεούμεθα». Αυτό το ζωντανό νερό ποτίζει την οικουμένη ολόκληρη.
          Στην αρχαία Εκκλησία έλεγαν για τους χριστιανούς ότι είναι «εκείνοι που δεν φοβούνται τον θάνατο», εκείνοι που είναι απ᾿ αυτόν ήδη τον κόσμο «αναστημένοι». Έχοντας και εμείς γευθεί το “καινόν πόμα” από την “πηγή της αφθαρσίας”, τον Αναστάντα Χριστό, ας προσπαθήσουμε να είμαστε ζωντανοί, ικανοί ν᾿ αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή θανάτου, με τη δύναμη της Ανάστασης. Να γίνουμε και εμείς μάρτυρες Ιησού Χριστού, μάρτυρες της Ανστάσεώς του.
            Αγαπητοί αδελφοί “ Χ ρ ι σ τ ο ς Α ν ε σ τ η”
           Δηλαδή ο θάνατος νικήθηκε. Η ζωή είναι ισχυρότερη του θανάτου. Ο θάνατος πατείται θανάτω. Σε αυτή τη μεγάλη χαρά, τη χαρά του Πάσχα, δεχθείτε και τις δικές μου πατρικές ευχές και ευλογίες.

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Αργολίδος Νεκτάριος Ετικέτες