Παροναξίας Καλλίνικος: «Ας ενώσουμε τις προσευχές μας…»

Loading...


«Ας προσευχηθούμε και για το Έθνος μας, την περήφανη Ελλάδα μας, που τόσο έντονα ταπεινώνεται τα τελευταία χρόνια και συγχρόνως κλυδωνίζεται στη μαινόμενη φουρτούνα της κρίσης που μαστίζει τον κόσμο».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για τη μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος.

Η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με πλημμυρισμένη την καρδιά μου από ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, που ανέτειλε και φέτος για όλους μας αυτή την πανέορτο και πανευφρόσυνο ημέρα, απευθύνομαι στην αγάπη σας για να σας μεταφέρω το κοσμοσωτήριο και κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, του σώσαντος το γένος των ανθρώπων.

Σήμερα, ζούμε ξανά το μεγαλείο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Σήμερα τα φθαρτά ανθρώπινα μάτια μας, ατενίζουν και πάλι το άφθαρτο και αιώνιο Θεό «ως βρέφος παραγενόμενον», στην αγκαλιά της Παρθένου Μητρός. Σήμερα, απολαμβάνουμε πλουσιοπάροχα τις άφθονες δωρεές της Θείας Οικονομίας, η οποία ένωσε την γη με τον ουρανό ώστε οι Άγγελοι να ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Καί επιμένω να λέγω «σήμερα» διότι τα πάντα γίνονται σήμερα όπως ακριβώς έγιναν και τότε 2015 χρόνια πριν στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας, αφού « Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει» και «Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται», «Ο ουρανός και η γη σήμερον ηνώθησαν, τεχθέντος του Χριστού…» αφού «Σήμερον δέχεται η Βηθλεέμ, τον καθήμενον διά παντός συν Πατρί…» ώστε «Μέγα και παράδοξον θαύμα, τετέλεσται σήμερον!» διότι «Σήμερον γεννάται εκ Παρθενου, ο δρακί την πάσαν έχων κτίσιν…».

Τα φετινά Χριστούγεννα όμως, η ανθρωπότητα θα τα εορτάσει κάτω από τη σκιά ενός φρικτού πολέμου, ο οποίος μαίνεται στη Μέση Ανατολή και έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο θάνατο και ακόμη περισσότερους στην προσφυγιά. Καθημερινά οι εικόνες που αναμεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτυπώνουν την τραγικότητα της κατάστασης, η οποία έχει αρχίσει να ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια της Συρίας και των γύρω περιοχών και μέσω των ποικίλων τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως οι πρόσφατες που συγκλόνισαν το Παρίσι, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά της Ευρώπης. Παράλληλα μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο πρόβλημα από το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα, που ιδιαίτερα δοκιμάζει τα γειτονικά σε εμάς νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προς τα οποία καταφεύγουν απελπισμένοι άνθρωποι, μέσα σε μια ύστατη προσπάθεια άτακτης διαφυγής από την φρίκη του πολέμου και την σκληρότητα του βιαίου θανάτου. Δυστυχώς έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι εικόνες από τις εκατοντάδες των πνιγμένων συνανθρώπων μας και από τα άψυχα κορμάκια παιδιών και βρεφών, που αποτελούν τα αθώα θύματα στον βωμό των συμφερόντων των ισχυρών της γης, που κυνικά διαχειρίζονται τις τύχες των ανθρώπων, καθώς και οι φρικτές εκτελέσεις ανθρώπων, εν ονόματι ενός ακατανόητου και ασύλληπτα άπάνθρωπου θρησκευτικού φανατισμού.

Σε αυτόν τον κόσμο έρχεται ξανά ο Σωτήρας Χριστός, και όπως και τότε στη Βηθλεέμ, έτσι και σήμερα αναζητά τόπο για να γεννηθεί, να σπαργανωθεί και να προσφέρει απλόχερα τα δώρα της αγάπης Του. Έρχεται και ζητά τις καρδιές μας να γίνουν η φάτνη Του, για να τις γεμίσει με την αγάπη Του και να πάρει από αυτές κάθε ίχνος μισσαλοδοξίας, φανατισμού και αποστροφής του ανθρωπίνου προσώπου και να φέρει επιτέλους το ζητούμενο για κάθε νοήμονα και σώφρονα άνθρωπο, την «επί γης ειρήνη» και κυρίως την σωτηρία των ψυχών μας.

Σήμερα λοιπόν αδελφοί μου, ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας ώστε να επικρατήσει επιτέλους «επί γης ειρήνη» που ήλθε μεν στον κόσμο με την Γέννησή Του, δεν γεννήθηκε όμως στις ψυχές όλων των ανθρώπων αν και πέρασαν δύο ολόκηρες χιλιετίες. Χωρίς αυτή την ειρήνη του Θεού στις καρδιές μας και στις διαπροσωπικές σχέσεις μας είναι αδύνατον να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο. Ας προσευχηθούμε με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας για κάθε κατατρεγμένο, για κάθε πρόσφυγα, για κάθε παιδί που στερείται τη θαλπωρή ενός σπιτιού, για κάθε οικογένεια που ζεί στην ανέχεια ή βιώνει τη φρίκη του πολέμου, για κάθε ελάχιστο αδελφό μας στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται ο νεογέννητος Χριστός και μαζί ας προσευχηθούμε και για το Έθνος μας, την περήφανη Ελλάδα μας, που τόσο έντονα ταπεινώνεται τα τελευταία χρόνια και συγχρόνως κλυδωνίζεται στη μαινόμενη φουρτούνα της κρίσης που μαστίζει τον κόσμο.

Ως Επίσκοπος της ευλογημένης και νησιωτικής Μητροπόλεως Παροναξίας, εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας και ιδιαίτερα στους αδελφούς μας τους ασθενείς ή τους δοκιμαζομένους από πένθος ή ανέχεια, τους αποδήμους ή τους ταξιδεύοντες στις θάλασσες, τους εγγύς και τους μακράν, τους απανταχού της γης Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους, ο Τεχθείς και Νηπιάσας Κύριός μας Ιησούς Χριστός, να ευλογεί με την παρουσία Του τη ζωή σας ώστε η χαρά της Γεννήσεως Του να βρίσκεται στις καρδιές σας πάντοτε όπως και σήμερα, χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα της ζωντανής και σωτήριας παρουσίας Του.

Με όλη μου την αγάπη εν Κυρίω Τεχθέντι,

Ο Επίσκοπός σας

†Ο Παροναξίας ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣΕτικέτες