Ο Γόρτυνος Ιερεμίας προς τους μαθητές: «Να αγαπάτε τον Χριστό»

Loading...


Τις θερμότερες ευχές του Μητροπολίτη Γορτυνος κ.Ιερεμία έχουν οι μαθητές που από αύριο ξεκινούν τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο κ.Ιερεμίας εύχεται καλή πρόοδο στα παιδιά, αλλά παράλληλα ζητά εκτός από τη μόρφωση να είναι επιμελείς και στα θρησκευτικά τους καθήκοντα με προσευχή και αγάπη στον Χριστό.

Αναλυτικά, το μήνυμά του:

Αγαπητά μας παιδιά, Μαθητές και μαθήτριες των επαρχιών Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως,

1. Ξεκινάει από σήμερα, με τον Αγιασμό που έγινε, η νέα Σας σχολική χρονιά. Να το έχετε χαρά και τιμή, ω παιδιά, γιατί είστε μαθητές και μαθήτριες και απολαμβάνετε με τα μαθήματά σας τους γλυκείς καρπούς της παιδείας. Από όλα τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο η παιδεία είναι το πρώτον. «Παίδευσις παρ᾽ ημίν είναι πρώτον», λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος. Εμείς δε, που κατοικούμε την ένδοξη αυτή χώρα, που λέγεται Ελλάδα, καλλιεργήσαμε ιδιαίτερα την παιδεία, γιατί εμείς γεννήσαμε Σωκράτη και Πλάτωνα, Ευκλείδη, Πυθαγόρα και Διόφαντο και άλλους λαμπρούς επιστήμονες και εμείς οι Έλληνες δώσαμε τα φώτα σ᾽ όλη την ανθρωπότητα. Γι᾽ αυτό, Ελληνόπουλα σείς, μακροί απόγονοι των φωτεινών αυτών πνευμάτων, σκύψτε με ζήλο και πάθος στα μαθήματά σας, ακονίστε τα ζωηρά σας πνεύματα, μάθετε από τους καλούς Διδασκάλους σας την επιστημονική μέθοδο της έρευνας, για να αναδειχθείτε καλοί επιστήμονες στο χώρο της παιδείας.

2. Η μόρφωση όμως, αγαπητά παιδιά, που δώσαμε και δίνουμε εμείς σαν Έλληνες στον κόσμο είναι η σωστή, είναι ολοκληρωτική, γιατί μαζί με την λογική μορφώνουμε και την καρδιά. Ακούστε το, αγαπητά παιδιά: Άνθρωπος, που έχει φορτωμένο με γνώσεις μεν το μυαλό του, αλλά έχει σκληρότητα στην καρδιά του, αυτός ο άνθρωπος θα γίνει απάνθρωπος και θα κάνει κακό στους άλλους. Καί μάλιστα το κακό θα το κάνει με επιστήμη. Γι᾽ αυτό και έλεγε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ότι «το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους»!

3. Σας ευχόμαστε, αγαπητά μας παιδιά, να μορφωθείτε σωστά και στον νού και στην καρδιά. Καί ο νούς σας να γεμίσει με γνώσεις πολλές και η καρδιά σας να πλημμυρίσει από αγάπη στον πονεμένο σημερινό άνθρωπο και στην ταλαιπωρημένη σημερινή ανθρωπότητα. Δηλαδή, σας ευχόμαστε να γίνετε σωστοί άνθρωποι. Καί για να γίνετε σωστοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι ελάτε να πλησιάσετε και να αγαπήσετε τον ΘΕΑΝΘΡΩΠΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, στον Όνομα του Οποίου είστε βαπτισμένοι και στην Οικογένεια του Οποίου ανήκετε σαν χριστιανόπουλα Ορθόδοξα.

Ω παιδιά, καλά παιδιά, της Εκκλησίας μας και της Πατρίδας μας χρυσά παιδιά! Να αγαπάτε τον Ιησού Χριστό, να προσεύχεστε στην Παναγία και να γλυκαίνεστε από την επιστημονική έρευνα των μαθημάτων σας και σας υπόσχομαι ότι θα νοιώθετε μια όμορφη και νόστιμη ζωή, ζωή με νόημα και περιεχόμενο. Καλή Σας πρόοδο.

Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ΙερεμίαςΕτικέτες