ΝΕΑ ΑΤΑΚΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ! Τι είπε για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Loading...


Λίγες μόνο ημέρες μετά την περίφημη ατάκα περί πριγκιπισσών και βασιλόπουλων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε και κάτι ακόμα που προκάλεσε ακόμα περισσότερο του Έλληνες.

Ειδικότερα, την ώρα που η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί την χώρα μας (τελευταίο επεισόδιο η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία), ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που προσβάλει την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία.

«Υπάρχει προσβολή από πλευράς Τουρκίας ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει το θέμα στην Unesco. Δεν είναι θέμα ότι προσβάλει την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά στον Alpha 9,89.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Φίλης επιτέθηκε και Μητροπολίτη Αμβρόσιο. «Ο ανεκδιήγητος… που βγαίνει και διασύρει την Εκκλησία και εξαπολύει μύδρους εναντίον κάθε ανθρώπου που διατυπώνει μια διαφορετική άποψη. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε έναν Θεό που με παράλογο τρόπο τιμωρεί τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να σεβαστώ δηλώσεις μισαλλοδοξίας. Τα χέρια μου επί του παρόντος (σε σχόλιο ότι «τα χέρια του καθώς φαίνεται δεν σάπισαν») είναι μια χαρά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν», είπε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι Ιεράρχες του εξέφρασαν τη διαφωνία τους στα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Αλλαγές στα Θρησκευτικά
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε και αλλαγές στα Θρησκευτικά. Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι «η αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε μάθημα γνώσης είναι αναγκαία και θα γίνει», εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση του ότι «δεν μπορούν να λένε στα παιδιά ότι προήλθαμε από τον Αδάμ και την Εύα».

«Είναι άλλο η Πολιτεία και άλλο η Εκκλησία. Το σχολείο είναι κοσμικό, η Εκκλησία μπορεί να έχει κατηχητικό. Η αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε… μάθημα γνώσης είναι αναγκαία και θα γίνει, παρότι αντιδρά ένα μεγάλο μέρος της Εκκλησίας. Ένα άλλο τμήμα συμφωνεί, όπως συμφωνούν και θεολόγοι. Πάντα η Εκκλησία διαφωνούσε. Αμύνεται ορισμένων παλαιών καταστάσεων, το σχολείο όμως θα πάει μπροστά. Κάποιοι μητροπολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η κοινωνία μας είναι λαϊκή και εκκοσμικευμένη. Δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν διάφοροι και να κάνουν… εμπόριο και δεν το λέω αυτό για την Εκκλησία. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που θέλουν να τα πουλάνε στους μαθητές. Και το «εμπόριο ιδεών» θέλει προσοχή. Δεν μπορεί το σχολείο να διδάσκει την ιστορία του Δαρβίνου και να μπαινοβγαίνουν ιερείς που να λένε ότι “αυτά τα πράγματα είναι ανοησίες και προήλθαμε από τον… Αδάμ και την Εύα”», είπε χαρακτηριστικά.