Νέας Σμύρνης Συμεών: Χλευάζονται οι έννοιες του Έθνους, της πατρίδας και του χριστιανισμού μέσα στα σχολεία

Loading...


Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών απηύθυνε προς τον Ιερό Κλήρο και τους Χριστιανούς της Μητροπόλεως την ακόλουθη Εγκύκλιο:

«Αγαπητοί μου αδελφοί,
Τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2010 μέχρι και σήμερα, η χώρα μας περνά μια βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση, η οποία παρολίγο να οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Έχουμε κρίση οικονομική. Μνημόνιο, μέτρα, φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls), είναι ορισμένες από τις λέξεις που ακούμε συνεχώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Καθημερινά τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται σε απολύσεις, στην ανεργία, σε επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη και σε άλλες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας του 2015, και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτή θα είναι και το 2016.

Έχουμε κρίση πολιτισμική. Ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο πολλές φορές παραθεωρούμε, είναι το εξής. Η εισβολή στη χώρα μας πολλών ξενόφερτων ιδεολογιών, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου μας. Όλα αυτά τα εισαγόμενα υποπροιόντα που εισέβαλαν στη νεοελληνική κοινωνία είχαν ως συνέπεια, όπως σημειώνει σύγχρονος πολιτικός επιστήμονας, «οι έννοιες του Έθνους, της πατρίδας και του χριστιανισμού να χλευασθούν και να θεωρηθούν ξεπερασμένες. Καί το χειρότερο απ᾽ όλα; Σχεδόν να απαγορευθούν μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στα σχολεία των παιδιών μας. Αντίθετα, ο όρος ῾῾πολυπολιτισμικότητα᾽᾽ προπαγανδίστηκε από κάθε είδους μέσο και με κάθε τρόπο».

Έχουμε, τέλος, κρίση ηθική. Ζούμε σε μία κοινωνία όπου ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και το ατομικό του συμφέρον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φιλίες να διαλύονται και συνεργασίες πολλών χρόνων να ανατρέπονται. Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο. Η ηθική κρίση δεν έπληξε μόνο την αξία της φιλίας και τις επαγγελματικές συνεργασίες. Χτύπησε και τον πιο ιερό θεσμό· την οικογένεια. Ο γάμος («θρησκευτικός», πολιτικός, το καινούριο φρούτο που λέγεται «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης»), έγινε επαγγελματική συναλλαγή, μέσο οικονομικής εξασφάλισης, επιπόλαιη απόφαση ζωής.

Καί επειδή ακριβώς, αυτή η ευλογημένη από τον Θεό ένωση άνδρα και γυναίκας στο μυστήριο του γάμου δεν θεμελιώνεται στην αληθινή χριστιανική αγάπη, συχνά ακολουθεί ο χωρισμός και το διαζύγιο με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.

Καί σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, η Ελλάδα κατέχει και άλλες αρνητικές πρωτιές. Είμαστε πρώτοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις εκτρώσεις (δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο), στη χρήση αλκοόλ και καπνού από ανηλίκους, αλλά και στη διαφθορά.

* * *
Τι φταίει, λοιπόν, και οδηγηθήκαμε σ᾽ αυτή την πολυεπίπεδη κρίση; Φταίει ότι διώξαμε τον Χριστό από τη ζωή μας. Καί όταν διώχνουμε τον Χριστό από τη ζωή μας, αναπόφευκτα το κενό που δημιουργείται, καλύπτεται από διάφορα υποκατάστατα. Γι᾽ αυτό και ένας τρόπος υπάρχει για να ξεπεράσουμε την κρίση. Να επιστρέψουμε κοντά στον Χριστό. Καί πως θα το πετύχουμε αυτό; Συμμετέχοντας ενσυνείδητα και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Εφαρμόζοντας τη διδασκαλία του Ευαγγελίου στην καθημερινότητά μας. Κάνοντας αγώνα να μοιάσουμε στον Χριστό. Αν αλλάξουμε εμείς, ο καθένας μας, τότε θα αλλάξει και η κοινωνία.

Πέρα από τον αγώνα ν᾽ αλλάξουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, πολύ σημαντικό και απολύτως αναγκαίο είναι να φροντίσουμε και για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Να τα οδηγήσουμε από νωρίς στην Εκκλησία. Να τα συνδέσουμε με τον Χριστό και το Κατηχητικό Σχολείο της ενορίας μας. Οι ενορίες μας, με τις κατηχητικές συνάξεις και τις ποικίλες δραστηριότητες, αποτελούν αντίδοτο στην κρίση, αντίδοτο στην ηθική κατρακύλα που απειλεί να παρασύρει τα πάντα.

Στο κατηχητικό σχολείο τα παιδιά μας θα γνωρίσουν το πρόσωπο του Χριστού και το αιώνιο Ευαγγέλιό Του. Θα διδαχθούν πως να εκκλησιάζονται, να ζούν την κοινωνία των προσώπων, να βιώνουν την εκκλησιαστική ζωή. Θα αισθανθούν τη γοητεία της θείας Λατρείας, θα μυηθούν στην πνευματική ζωή. Θα οδηγηθούν στον Πνευματικό–Εξομολόγο, στο μυστήριο της Μετανοίας, στη θεία Κοινωνία. Θα γευθούν τη γλυκύτητα της θείας Χάριτος. Στις κατηχητικές συνάξεις θα μάθουν να μελετούν την Αγία Γραφή. Θα γνωρίσουν τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας. Θα καλλιεργήσουν μέσα στις ευαίσθητες ψυχές τους τα χριστιανικά ιδεώδη της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Θα ανακαλύψουν τις αρετές της αγνότητας, της τιμιότητας, της κατά Χριστόν φιλίας, της ευγενούς άμιλλας, της προσφοράς και της θυσίας.
* * *

Αγαπητοί μου αδελφοί·
Σε λίγες ημέρες ξεκινά, με τη βοήθεια του Θεού, για άλλη μια χρονιά, η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων των ενοριών της Μητροπόλεώς μας. Παρακαλούμε τους αγαπητούς μας γονείς να μη διστάσουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στις κατηχητικές αίθουσες των Ιερών μας Ναών. Τούς ζητούμε να εμπιστευθούν στον Χριστό και στην Εκκλησία Του τα παιδιά τους.

Κάνοντας αυτή την κίνηση, ένα είναι σίγουρο· ο Χριστός δεν θα τα απογοητεύσει. Αντίθετα, θα τα γεμίσει με πραγματική χαρά, ενθουσιασμό, αγάπη για τη ζωή, αγωνιστικό φρόνημα.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι και θα παραμένει ο εγγυητής της ευτυχίας, της προόδου και της ανάπτυξης ανθρώπων και κοινωνιών, που καμία κρίση δεν μπορεί να αγγίξει».

Με θερμές πατρικές ευχές
Ο Επίσκοπός σας
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ Ετικέτες