Μαρωνείας Παντελεήμων: «Σήμερα περισσότερο από χθες έχουμε ανάγκη να μιμηθούμε το παράδειγμα της Παναγίας»

Loading...


Την ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Υπεραγάις Θεοτόκου ειδικά στην εποχή που ζούμε, σημειώνει στην ποιμαντορική του εγκύκλιο για τον Δεκαπενταύγουστο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ.Παντελεήμων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«…εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε…»

Σε αυτές τις οκτώ λέξεις από το απολυτίκιο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεομήτορος, την οποία με οικουμενική λαμπρότητα πανηγυρίζει η χριστιανοσύνη, αποδίδοντάς της μάλιστα τον χαρακτηρισμό «Πάσχα του καλοκαιριού» παρουσιάζεται η βεβαιότητα της Εκκλησίας μας ως προς την διαρκή και αμετάπτωτη παρουσία της Παναγιάς μας, της Μητέρας μας, στην ζωή του κόσμου.

Σε αυτόν τον κόσμο που χιλιομπαλώνουμε αιώνες τώρα με τα φθαρμένα υλικά της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, του εγωισμού, των ψευτοειδώλων, της ψευδαισθητικής επικυριαρχίας των δήθεν πολιτικοοικονομικά ισχυρών της γης στις ζωές και τις τύχες των αδυνάτων· σε αυτόν τον κόσμο που ενώ δημιουργήθηκε από την «δημιουργικήν και συνεκτικήν των απάντων Θεού σοφίαν και δύναμιν» «καλός λίαν», ώστε φιλότιμα να μετέχουμε όλοι μας στα αγαθά του και έχουμε καταφέρει να τον παραμορφώσουμε σε άφιλο και ξένο, επιμένει το πρόσωπο της Παναγίας στο παραμυθητικό και σωστικό Της έργο.

Επιμένει η Μαριάμ να γεφυρώνει την γη με τον ουρανό. Να καταδεικνύει με το παράδειγμα της αδιαπραγμάτευτης υπακοής Της στο θέλημα του Θεού, την αληθινή οδό προς την αγιότητα, που αποτελεί και τον στόχο της υπάρξεώς μας. Επιμένει να διδάσκει με το μυστήριο της σιγής Της περισσότερη σοφία από όσην εμπεριέχεται στα βιβλία των «σοφών» και των «συζητητών» όλων των αιώνων. Επιμένει να ανταποκρίνεται στοργικά σε όσους την εμπιστεύονται ως Μητέρα και αποζητούν διέξοδο και λύτρωση από τους πολλούς και συνεχόμενους πειρασμούς της ζωής. Αλλά και σε όσους ανεπίγνωστα ή μετ’ επιγνώσεως για την ύβρη που διαπράττουν καθυβρίζοντας το Πανάγιό Της όνομα, η Θεοτόκος Μαρία επιμένει να λειτουργεί στα ίχνη του Υιού Της· συγκαταβαίνει και αναμένει να μετατρέψει μία ψελλίζουσα συγγνώμη τους σε αλαλαγμό σωτηρίας και δικαίωσης.

Με αυτό τον τρόπο η Παναγία και μετά την ύψωσή Της στα ουράνια δώματα, στον ητοιμασμένο από τον Υιό Της θρόνο, παραμένει στον κόσμο και στη ζωή των παιδιών Της Φανερωμένη, σκέπη, καταφυγή, παραμυθία, Γερόντισσα, γλυκοφιλούσα, παντοβασίλισσα, αμόλυντος και διασώζουσα το Γένος, το Έθνος, την οικουμένη ολάκερη.

Αδελφοί μου αγαπητοί·

Σήμερα περισσότερο από χθες και λιγότερο από αύριο έχουμε ανάγκη να προστρέξουμε και να μιμηθούμε το παράδειγμα της Παναγίας μας. Να Την επικαλεστούμε με λαχτάρα για να παραμείνει στον κόσμο, αλλά κυρίως στη ζωή και στον προσωπικό μας αγώνα Μεγαλόχαρη και προστάτις. Καί να είσθε απολύτως βέβαιοι, ότι υπό την Σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού η χαμοζωή που γευόμαστε σήμερα θα μεταμορφωθεί και πάλι σε εργαστήρι αγιότητος εντός του οποίου δεν θα υπάρχει κάτι άλλο παρά ο Χριστός «παρατεινόμενος εις τους αιώνας».

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!

Διάπυρος προς την Υπεραγία Θεοτόκο και Μητέρα του Φωτός.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΕτικέτες