Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Το Πατριαρχείο Αντιοχείας υποθάλπτει την Ορθόδοξη ενότητα

Loading...


Με επιστολή που απέστειλε στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ασκεί έντονη κριτική εναντίον του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την άρνηση να μετέχει στην Προσυνοδική Σύνοδο στο Σαμπεζύ.

Όπως αναφέρει ο Σεβασμιώτατος, οι θέσεις του είναι καθαρά προσωπικές και δεν απηχούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αναλυτικά:

του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ***

Μεγάλη είναι η χαρά των απανταχού Ορθοδόξων για το θαύμα που ζούμε να συναντούνται μετά από αιώνες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες για να δώσουν από κοινού τη μαρτυρία τους στο σύγχρονο κόσμο μια κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και που πήρε επίσημη μορφή με τις Πανορθόδοξες Διασκέψεις που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1960 για να προετοιμάσουν την Μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξο Σύνοδο που ήδη αποφασίστηκε από τους Αγίους Ορθόδοξους Προκαθημένους για το επόμενο έτος κατά την αγία εορτή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές τις ημέρες μάλιστα ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τις επίσημες εργασίες της η Προσυνοδική Διορθόδοξη Σύνοδος που θα επικυρώσει και τα τελικά κείμενα που θα εξετασθούν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Μέσα στη χαρά μας δοκιμάζουμε όμως και θλίψη που το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν μετέχει της Προσυνοδικής. Μας θυμίζει την ίδια απαράδεκτη αντικανονική συμπεριφορά όταν κάποτε ο τότε Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης επέμενε εγωϊστικώς να θέσει την Εκκλησία της Κύπρου στον τέταρτο αιώνα κάτω από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ο τότε Πρόεδρος της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας πρότεινε τον 8ον τόμο που ανεγνώριζε και επικύρωνε τελεσίδικα το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Κύπρου καταδικάζοντας μάλιστα τον τότε Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

Σήμερα το Πατριαρχείο Αντιοχείας που χρειάζεται την κάθε μορφής στήριξη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και όλου του κόσμου για να επικρατήσει η ειρήνη στην αιματοβαμμένη Συρία, δημιουργεί προβλήματα στην Ορθόδοξη ενότητα για τη κανονική δικαιοδοσία μιας Ορθόδοξης ενορίας στην Ντόχα. Και δίκαιο να έχει το Πατριαρχείο Αντιοχείας η Προσυνοδική είναι αφορμή να ενημερώσουν σωστά και υπεύθυνα τους Ορθοδόξους αδελφούς τους για το δίκαιο τους και όχι να βρίσκουν προσχήματα για να δυσχεραίνουν την ιστορική μας πορεία προς την Πανορθόδοξον. Είμαι σίγουρος στην Σύναξη των Προκαθημένων που θα ακολουθήσει μετά τις εργασίες της Προσυνοδικής θα βρούμε λύση.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι προσευχές όλων μας για την ενίσχυση της Ορθόδοξης ενότητας, την χρειάζεται όχι μόνο η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και ο κόσμος όλος για να επιβιώσει και να ζήσουμε όλοι ειρηνικά.

Να προσευχώμαστε ακόμη να φωτίσει ο Θεός τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη να προτείνει στην Ιερά Σύνοδο του για τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στις εργασίες της Προσυνοδικής, της σύναξης των Ορθοδόξων Προκαθημένων και στην Πανορθόδοξη. Η Ιστορία καταγράφει τα πάντα όπως κατέγραψε στο παρελθόν τη στάση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη κατά τις εργασίες της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

*** Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές κι όχι θέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που εκφράζει μόνο ο Αλεξανδρινός ΠροκαθήμενοςΕτικέτες